Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tenhle den nemohl být lepší, řekl Radil po premiérovém gólu v NHL

Hokejový sen Lukáše Radila se stal skutečností. V sobotu dal první gól v kanadsko-americké NHL, jímž navíc rozhodl o vítězství San Jose na ledě Arizony 5:3. Osmadvacetiletý nováček se dočkal přesného zásahu v šestém utkání v nejlepší lize světa a nyní si přeje trvale se usadit v sestavě Sharks.

Lukáš Radil ze San Jose skóruje v NHL do sítě Arizony
zdroj: AP autor: Ross D. Franklin

Velká chvíle čáslavského rodáka, účastníka loňského mistrovství světa a letošního olympijského turnaje, přišla v 55. minutě. V souboji přetlačil jednu z největších defenzivních hvězd soutěže Olivera Ekmana-Larssona, dostal se k odraženému kotouči, obkroužil branku a bekhendem zavěsil.

A protože jeho krajan Tomáš Hertl zpečetil triumf Sharks gólem na 5:3 při power-play domácích, Radilův gól byl rovnou i vítězný. "Měl jsem sen o tom, jak hraji v NHL. A ten sen se stal skutečností. Dal jsem první gól a můj tým vyhrál, takže tenhle den jednoduše nemohl být lepší," prohlásil Radil.

Pracovitý centr, který poznal velký hokej v dresu extraligových Pardubic a pozvánku do NHL si jako nedraftovaný volný hráč vysloužil úspěšnými třemi sezonami v Kontinentální lize v dresu Spartaku Moskva, přitom hrál naposledy začátkem prosince proti Montrealu. Následující zápasy s Carolinou a v Dallasu sledoval pouze z tribuny.

Kouč Peter DeBoer mu dal ale další příležitost v bitvě na ledě Coyotes. A byl hodně spokojený s tím, co viděl. I proto tentokrát nesáhl k obvyklému kroku, který v sezoně mnohdy udělal, když ve třetích třetinách nasazoval čtvrtou útočnou formaci jen sporadicky.

Radil, jehož parťáky byli Barclay Goodrow a Melker Karlsson, se právě v klíčových fázích duelu odvděčil nejlepším možným způsobem. "Byli hodně odolní, hráli tvrdě a navíc v obranném pásmu soupeře. Po celé tři třetiny patřili celkově vzato k našim nejlepším formacím," řekl DeBoer.

Radost z premiérového gólu se vyrovnala Radilovým pocitům z ledna, kdy se dozvěděl o zájmu Sharks, s nimiž pak začátkem dubna podepsal roční kontrakt. "Byla ta má vůbec první nabídka z NHL. Řekl jsem agentovi, že chci hrát NHL. A že je jedno, kde to bude. Šanci mi dali Sharks a já si toho doopravdy vážím," upozornil Radil.

S úsměvem pak zavzpomínal i na první kontakt se zámořím. "Když jsem dorazil k Sharks, byl jsem první den jako nějaký fanoušek. Jen jsem měl v ruce foťák, dělal fotky a posílal je domů rodičům a přítelkyni," vzpomínal Radil, který začal sezonu jako hráč farmářského celku San Jose Barracuda v nižší AHL a za 11 startů si tam připsal gól a pět nahrávek.

Dalším krokem hokejové mise českého útočníka je získání stabilního místa v základní sestavě Sharks. "Právě toho chci teď dosáhnout. Měl jsem sen o hraní hokeje v NHL už v dobách, kdy jsem byl dítě. Toužil jsem po tom a dokázal to. Věřím ale, že nezůstane u toho, že tím vše nekončí," zakončil odhodlaně Radil.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články