Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Tampa začala cestu za dalším Stanley Cupem vítězně, uzdravený Kučerov dvakrát skóroval

První utkání v play-off, první skalp soupeře. Hokejisté Tampy Bay vykročili za obhajobou Stanleyova poháru výhrou 5:4 na ledě Floridy. První bod v sérii získala i Minnesota, která udolala Vegas 1:0 v prodloužení, a Islanders za vítězství 4:3 v prodloužení v Pittsburghu. Žádný z českých hráčů se v nedělním programu bodově neprosadil.

Hokejisté Tampy Bay oslavují gól v play-off NHL
zdroj: REUTERS

Florida - Tampa Bay 4:5

Ze strany na stranu se přelévalo vedení na Floridě, která sice při vlastní přesilové hře inkasovala v 8. minutě jako první, ale ještě v úvodní třetině otočila na 2:1.

V prostřední části překlopil skóre dvěma brankami v početní převaze Nikita Kučerov, jenž vynechal po operaci kyčle celou základní část. "Byl jsem nadšený, že zase můžu hrát. Čekal jsem dlouho, než nastane tato chvíle," uvedl Kučerov, který hrál zápas poprvé od 28. září.

"Nevěděl jsem, co můžu očekávat. Dával jsem si dílčí cíle jako mít dobré první střídání, možná se s někým srazit. Od toho jsem se chtěl odpíchnout. Nová kyčel je nová kyčel. Je to jiné, ale cítil jsem se dobře," dodal.

Domácí kontrovali na začátku třetí části dvěma trefami, ale závěr patřil Braydenu Pointovi, který v 53. minutě vyrovnal a prodloužení odvrátil v čase 58:46 z úniku.

Vítězné akci předcházel blok Ryana McDonagha. "A ještě měl sílu poté vstát a vyslat mě do sóla. Obdivuhodné," ocenil Point spoluhráče. "Věděl jsem, že jejich obránce střílel a že mám proto čas i prostor na zakončení. Šel jsem do (bekhendové) kličky a klaplo to," těšilo ho.

Trenér Panthers Joel Quenneville označil za rozdílový faktor zápasu přesilové hry, ve kterých Lightning dali tři branky a udeřili i v oslabení. "Hra pět na pět byla OK, ale speciální formace utkání rozhodly a ještě vstřelily po pěkné akci vítězný gól. Byli jsme v útočném pásmu, ale puk skončil během chvilky v naší síti. Každé střídání je proti nim klíčové, protože jsou schopni dát branku z ničeho. To jsou věci, z nichž se chceme poučit a zlepšit," řekl kouč.

Ondřej Palát, jenž loni pomohl Tampě k titulu jedenácti góly a osmnácti body, vyšel tentokrát naprázdno. Jeho spoluhráč Jan Rutta odehrál v obraně deset minut. Za Floridu nastupuje Radko Gudas, který se v utkání blýskl jedenácti srážkami, což bylo jednoznačně nejvíc ze všech hráčů.

Vegas - Minnesota 0:1 v prodloužení

Ve Vegas padl jediný gól utkání v 64. minutě. Domácí sice v obranném pásmu vyhráli vhazování, ale puk ztratili a z mezikruží se prosadil Joel Eriksson Ek i s pomocí teče blokujícího Aleca Martineze. Gólman Minnesoty Cam Talbot kryl 42 střel a zaznamenal pátou nulu v play-off v kariéře. Na druhé straně si připsal Marc-Andre Fleury 29 zásahů.

"Hrálo nám do karet, že skóre zůstávalo dlouho bezbrankové. V první třetině jsme se sice dostali pod tlak, ale věděli jsme, že do nás půjdou od úvodní minuty. Postupně jsme se osmělovali a měli své šance, ale Fleury byl neuvěřitelný. Oba týmy odehrály skvělý zápas a my byli šťastnější," uvedl Talbot, jehož domácí zasypali v úvodní třetině 19 střelami.

"Hráli jsme od začátku velmi dobře, zejména během prvních 25 až 30 minut. Chyběl nám jen gól," litoval kapitán Vegas Mark Stone.

Vegas nastoupili bez svého nejlepšího střelce v základní části Maxe Paciorettyho. Do jeho sestavy se naopak vrátil Tomáš Nosek, který kvůli zranění nehrál od 24. dubna.

Pittsburgh - New York Islanders 3:4 v prodloužení

Pittsburgh v 8. minutě prohrával, ale už na začátku druhé třetiny jeho kapitán Sidney Crosby dostal tým do vedení 2:1. Kanadský útočník si tím připsal 190. bod v play-off a v historii kanadského bodování vyřazovací části se vyrovnal sedmému Brettu Hullovi.

"Měli jsme pak skvělé šance zvýšit, ale nepovedlo se," mrzelo Crosbyho. I kouč Islanders Barry Trotz uznal, že šlo o klíčovou pasáž. "Ustáli jsme to a byl jsem rád, že jsme po dvou třetinách prohrávali jen 1:2. Vyrovnávací gól na začátku třetí části nás poté nakopl," uvedl.

Jeho svěřenci se ujali v 56. minutě vedení 3:2, ale radovali se z něj jen 31 sekund. Další gól padl až v 77. minutě, svým druhým gólem v utkání rozhodl Kyle Palmieri o výhře Islanders. Zdatně mu sekundoval Jean-Gabriel Pageau, jenž vstřelil gól a další dva připravil.

O první bod v sérii se zasloužil také brankář Ilja Sorokin, zastoupil zraněnou jedničku Semjona Varlamova a kryl 39 střel.

Výsledky NHL:

1. kolo play-off:
Východní divize - 1. zápas: 
Pittsburgh - New York Islanders 3:4 v prodloužení

Centrální divize - 1. zápas:
Florida - Tampa Bay 4:5

Západní divize - 1. zápas:
Vegas - Minnesota 0:1 v prodloužení

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články