Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Tampa rozložila Islanders. Palát skóroval, Point a Kučerov zapsali po pěti bodech

Do finále konference vstoupili hodně dominantně. Hokejisté Tampy Bay v úvodním duelu finálové série Východní konference v Edmontonu rozstříleli New York Islanders 8:2. Český útočník Ondřej Palát pomohl brankou, ale hlavní zásluhu na drtivé výhře Lightning měli Palátovi spoluhráči z první formace Brayden Point a Nikita Kučerov, kteří si připsali shodně po pěti bodech.

Ondřej Palát z Tampy Bay proti Islanders
zdroj: ČTK/PA autor: Jason Franson

Newyorský tým své první konferenční finále od roku 1993 začal nešťastně, hráči Tampy v prvním zápase série naprosto dominovali a vítězstvím 8:2 vyrovnali klubový rekord z play-off 2011, kdy stejným rozdílem porazili Pittsburgh.

Výborný vstup Lightning do utkání odnesl brankář Islanders Thomas Greiss, který v 11. minutě po třetím inkasovaném gólu z devíti střel opustil branku a přenechal místo Semjonu Varlamovovi.

Ani ruský brankář ale nedokázal zastavit kanonádu Tampy. Pět hráčů Lightning si připsalo více než jeden kanadský bod, pětibodoví Point (2+3) a Kučerov (1+4) dokonce stanovili klubový rekord v play-off.

"V poslední době hrajeme výborně jako tým. Jsme zodpovědní na puku, naše hra má řád a na ledě se nám daří správně rozhodovat. Odehráli jsme naprosto fantastický zápas," řekl Point.

Kučerov vstřelil 34. gól v play-off v kariéře a osamostatnil se v čele klubových tabulek před Martinem St. Louisem. Do historie Lightning se zapsal také Palát, který jako vůbec první hráč klubu dokázal skórovat v pěti utkáních play-off za sebou.

Palát v 50. minutě společně s Pointem a Kučerovem naprosto rozebrali defenzivu Islanders, český hráč blafákem do forhendu překonal Varlamova a zvýšil na 7:2. Rodák z Frýdku-Místku vstřelil šestou branku v letošních vyřazovacích bojích a společně s obráncem Victorem Hedmanem se dělí o druhou příčku mezi týmovými střelci. Lépe na tom je pouze Point, s 23 body druhý nejproduktivnější hráč celého play-off, který se prosadil osmkrát.

Na formu Tampy Bay se zaměřil i nový díl Hokej fokus podcastu:

"Nehráli jsme týden, takže jsme moc nevěděli, co od našeho výkonu očekávat. Ale Pointer (Point) naše obavy naprosto ignoroval. Od začátku utkání diktoval tempo hry, byl prostě neuvěřitelný," pochválil Hedman elitního centra.

Nadšení z výkonu lehce krotil trenér Tampy Jon Cooper, který varoval před dalším průběhem série. "Buďme upřímní, toto se nejspíš nebude opakovat. Islanders odehráli sedmý duel s Philadelphií a ihned se museli přesouvat z Toronta do Edmontonu, neměli v podstatě žádný čas na odpočinek. Až pozítří budeme mít stejné předzápasové podmínky," podotkl Cooper.

Kapitán Islanders Anders Lee v cestování výmluvu nehledal. "Na přesuny jsme z klasické sezony zvyklí. Nemyslím si, že to byl důvod naší prohry," řekl Lee, který asistoval u obou branek Newyorčanů. "Tampa trestala jakoukoli naší chybu. Dokázali využít v podstatě každou naši nebezpečnou ztrátu," doplnil rovněž dvoubodový Jordan Eberle.

Semifinále play-off NHL:

Východní konference - 1. zápas (Edmonton):

Tampa Bay - New York Islanders 8:2 (3:1, 2:0, 3:1)

Branky: 2. a 34. Point, 25. a 54. Gourde, 9. Hedman, 11. McDonagh, 46. Kučerov, 50. Palát - 5. Eberle, 49. Leddy. Střely na branku: 34:25. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Point, 2. Kučerov, 3. Hedman (všichni Tampa).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články