Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Svejkovský se po Lenerovi a Hlinkovi stane třetím Čechem na lavičce klubu NHL, bude asistentem ve Vancouveru

Jaroslav Svejkovský, jenž žije dlouhodobě v zámoří, byl v klubu Vancouver Canucks povýšen z role dovednostního kouče do funkce asistenta trenéra Ricka Toccheta. Bývalý hokejový útočník se tak postaví na lavičku týmu NHL jako třetí Čech v historii po Slavomíru Lenerovi a Ivanu Hlinkovi.

Jaroslav Svejkovský v dresu Washington Capitals
zdroj: Reuters autor: Reuters

Změny v realizačním týmu u vítěze Pacifické divize z minulé sezony oznámil na oficiálním webu generální manažer klubu Patrik Allvin. Kromě posunu Svejkovského do role asistenta uvedl, že více zapojeny do dennodenního koučování budou i klubové legendy Daniel a Henrik Sedinové.

"Poté, co jsme zvážili své možnosti, rychle jsme si uvědomili, že toho nejlepšího kandidáta už máme v našem klubu. Možnost povýšení zevnitř klubu nám při přechodu pomůže, protože Yogi hodně dobře chápe naše systémy a způsob, jakým chceme hrát," uvedl na adresu Svejkovského.

Sedmačtyřicetiletý rodák z Tábora byl v roli dovednostního kouče v minulých dvou sezonách. Předtím působil v oblasti Vancouveru u mládeže, pracoval například v klubu Vancouver Giants v juniorské WHL.

"Od okamžiku, co jsem do Vancouveru přišel, mě uchvátila Yogiho pracovitost a ochota udělat cokoli, co nám pomůže být lepším týmem," uvedl hlavní kouč Tocchet, jenž byl v květnu vyhlášen nejlepším trenérem uplynulého ročníku NHL. 

Svejkovský, jenž si na začátku kariéry zahrál extraligu v dresu Plzně, od roku 1995 působil v zámoří. Washington si ho vybral v roce 1996 v prvním kole draftu, nicméně jeho kariéru v NHL výrazně ovlivnily zdravotní problémy. Kvůli otřesu mozku musel s hokejem skončit předčasně ve čtyřiadvaceti letech.

V elitní lize v dresech Capitals a Tampy Bay odehrál 113 zápasů a nasbíral 23 gólů a 19 asistencí. V posledním utkání své nováčkovské sezony 1996/97 se Svejkovský blýskl čtyřmi brankami do sítě Buffala.

Jako první český trenér se na střídačku klubu NHL dostal Slavomír Lener, jenž byl asistentem kouče v Calgary (1992–95) a na Floridě (1999–2002). V letech 2000 až 2001 byl jeho kolega ze zlatého týmu z olympiády v Naganu Ivan Hlinka dokonce hlavním trenérem v Pittsburghu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články