Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

St. Louis srovnalo finále Stanley Cupu v prodloužení, Bostonu Pastrňákova asistence nepomohla

Gól švédského obránce Carla Gunnarssona ve 4. minutě prodloužení rozhodl o vítězství hokejistů St. Louis v Bostonu 3:2. Finálová série Stanleyova poháru je proto vyrovnána 1:1. Za domácí Bruins, kteří našli přemožitele po osmi zápasech, si připsal nahrávku útočník David Pastrňák. Jeho spoluhráč David Krejčí nebodoval. Třetí utkání je na programu v noci na neděli od 2:00 SELČ v St. Louis.

Brankář Tuukka Rask z Bostonu inkasuje gól v prodloužení finále Stanley Cupu
zdroj: USA TODAY Sports autor: Bruce Bennett

"Skvělý pocit jet domů za vyrovnaného stavu. Hráli jsme přesně tak, jak jsme chtěli. S prvním zápasem jsme nebyli spokojení. Tentkrát jsme hráli celých 60 minut a předvedli dobrý výkon," řekl Gunnarsson, který ke gólu přidal i asistenci a stal se první hvězdou zápasu.

Všechny branky v základní hrací době padly v první třetině. Na rozdíl od úvodního souboje otevřel skóre Boston, jenž v 5. minutě potvrdil pozici týmu s nejlepší přesilovou hrou ve vyřazovacích bojích. Pastrňák přihrál Jakeu DeBruskovi, který si najel do rohu a nahrál mezi kruhy Charliemu Coyleovi - americký útočník střelou z první překonal brankáře Jordana Binningtona mezi betony.

V 10. minutě sevřeli Blues domácí v jejich obranné třetině a dočkali se vyrovnání. Bek Robert Bortuzzo nahodil od hrazení puk, jenž s pomocí teče bostonského zadáka Matta Grzelcyka skončil pod horní tyčí svatyně Tuukky Raska.

Bruins pohotově zareagovali a za 40 vteřin si vzali vedení zpět. Díky napadání Bostonu se kotouč dostal k zadnímu mantinelu na Seana Kuralyho, který zadovkou našel před brankou volného Joakima Nordströma. Švédský útočník umístil bekhendem puk mezi Binningtonovy nohy.

Jenže v 15. minutě ujeli hráči St. Louis do přečíslení dva na jednoho. Rask střelu Jadena Schwartze vyrazil k Vladimiru Tarasenkovi, jenž nadvakrát uspěl. Ruský útočník se trefil ve čtvrtém zápase za sebou a bodovou šňůru natáhl na osm utkání.

Domácí pak před koncem úvodní dvacetiminutovky přišli o Grzelcyka, kterého u zadního hrazení atakoval ramenem do hlavy Oskar Sundqvist. Amerického hráče převezli do nemocnice. Trenér Bruce Cassidy neměl po zápase o jeho stavu žádné zprávy.

Paradoxně až závěrečné minuty základní hrací doby přinesly na obou stranách velké šance. V 56. minutě útočník Blues Pat Maroon z levého kruhu Raska neprostřelil. Na druhé straně se zblízka neprosadil Patrice Bergeron.

Gunnarsson duel málem zlomil už dvě minuty před koncem třetí části, nastřelil ovšem pouze tyč. Pastrňákovu ránu z mezikruží v poslední minutě vyrazil Binnington.

Gunnarsson propálil vše

První prodloužení ve finále Stanley Cupu od roku 2016 rozhodl Gunnarsson v signalizované početní výhodě dělovkou od modré čáry. "Rád bych skóroval už ve třetí třetině, ale je to jedno. Vyhráli jsme v nastavení a na ničem jiném nezáleží," uvedl Gunnarsson.

St. Louis vyhrálo první finálové střetnutí v klubové historii. V předchozích třinácti neuspělo. "Je to takový malý bonus. Jsem si jistý, že tímhle to pro nás nekončí," pokračoval Gunnarsson.

Klíčem k úspěchu Blues se stala častější střelba. Zatímco v úvodním zápase zvítězil Boston na střely 38:20, tentokrát podlehl 23:37. "Byli lepší, nepředvedli jsme nejlepší výkon," uznal Rask. "Tlačili víc než v prvním utkání. To byl rozdíl oproti nám. Navíc nás více napadali a nevyhráli jsme tolik soubojů o puk," prohlásil kouč Cassidy.

Finále Stanleyova poháru - 2. zápas:

Boston Bruins - St. Louis Blues 2:3 v prodl. (2:2, 0:0, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Coyle (DeBrusk, Pastrňák),11. Nordström (Kuraly) - 10. Bortuzzo (Bozak, C. Gunnarsson), 15. Tarasenko (Schwartz), 64. C. Gunnarsson (Ryan O'Reilly, Sundqvist). Rozhodčí: Rooney, Dwyer - Amell, Cherrey. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Střely na branku: 23:37. Diváci: 17 565. Hvězdy zápasu: 1. C. Gunnarsson, 2. Tarasenko (oba St. Louis), 3. Nordström (Boston). Stav série: 1:1.

Boston: T. Rask - McAvoy, Chára, Carlo, Krug, C. Clifton, Grzelcyk - Pastrňák, Bergeron, Marchand - Backes, Krejčí, DeBrusk - Heinen, Coyle, M. Johansson - Acciari, Kuraly, Nordström. Trenér: Bruce Cassidy.

St. Louis: Binnington - Pietrangelo, Edmundson, Parayko, Bouwmeester, Bortuzzo, C. Gunnarsson - Tarasenko, B. Schenn, Schwartz - D. Perron, Ryan O'Reilly, Blais - Maroon, Bozak, Fabbri - A. Steen, Sundqvist, Barbašev. Trenér: Craig Berube.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články