Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Spoluhráči chválí Ruttu. Jen kdyby neseděl tolik na trestné, posteskl si Hedman

Chvála se na Jana Ruttu valí ze všech stran. Přínos českého beka ocenili i jeho spoluhráči z Tampy Bay Victor Hedman a Ryan McDonagh. Rutta po delší pauze nastoupil ve druhém a třetím finálovém utkání a pomohl Lightning oba duely vyhrát a otočit stav série na 2:1. Hedman si jen přeje, aby v dalším zápase nestrávil Rutta tolik času na trestné lavici.

Jan Rutta v souboji s Jamiem Bennem
zdroj: ČTK/AP/JASON FRANSON

Třicetiletý písecký rodák se v únoru zranil a zbytek základní části, kterou v březnu přerušila pandemie koronaviru, zmeškal. Na ledě se po restartu soutěže představil 5. srpna v druhém duelu o nasazení do play-off proti Bostonu.

Od té doby však vinou zranění i dobrých výsledků Tampy Bay nehrál. Důvěru od kouče Jona Coopera dostal po úvodní finálové prohře se Stars 1:4 a okamžitě nastoupil v prvním obranném páru po Hedmanově boku.

Proč se dostaly do finále Tampa Bay a Dallas? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

"Už předtím jsem s ním hodně hrál. Je složité naskočit do finále, když jste předtím dlouho nehráli, ale zvládl to snadno. Funguje nám to a spoléháme jeden na druhého. Mám velkou radost z toho, jak v těch dvou zápasech hrál," řekl Hedman.

Rutta ve středečním třetím utkání zaznamenal asistenci a také tři kladné body do statistiky plus/minus, nejvíce ze všech hráčů Lightning. Kromě toho si připsal 12 trestných minut, protože po rozmíšce s kapitánem Dallasu Jamiem Bennem inkasoval dvě minuty a navrch desetiminutový osobní trest.

"Snad se příště vyvaruje trestné lavice a bude k dispozici celý zápas," zavtipkoval Hedman, který se blýskl třemi body za gól a dvě nahrávky. Devětadvacetiletý Švéd byl vyhlášen největší hvězdou zápasu.

Ruttu ocenil i McDonagh. "Je to skvělý bruslař, pohybuje se po celém kluzišti. Jako obrana si dáváme pozor na to, abychom soupeři nedali čas a prostor, a v tom odvádí skvělou práci," konstatoval jednatřicetiletý Američan.

"Viděli jste při několika gólech, že se díky němu přesunula hra na druhou stranu. Po návratu odvedl ohromnou práci a využívá své silné stránky. Dělá přesně to, co po něm chceme," prohlásil někdejší kapitán New York Rangers.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články