Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Souboj českých brankářů v NHL ovládl Vejmelka, který deptal střelce Toronta

Duel mezi domácí Arizonou a Torontem byl soubojem českých gólmanů, ze kterého vyšel vítězně Karel Vejmelka. Brankář Coyotes kryl 45 střel, inkasoval jen jednou a připsal si výhru 2:1. Porážku v hostujícím brankovišti Maple Leafs musel skousnout Petr Mrázek, jenž čelil jen 18 střeleckým pokusům. Útočník Tomáš Nosek jednou asistencí pomohl Bostonu k výhře 5:1 nad Montrealem, David Pastrňák po dvou zápasech nebodoval. Hattrickem se proti Canadiens blýskl Brad Marchand.

Brankář Arizony Karel Vejmelka kryje šanci Toronta
zdroj: ČTK/AP autor: Ross D. Franklin

Vejmelka předvedl vynikající výkon a vychytal čtvrtou výhru v NHL. Rodák z Třebíče byl proti Maple Leafs v permanenci a potvrdil, že mu střelecká aktivita soupeře vyhovuje. Potřetí v sezoně čelil více než 40 střelám a podruhé takto náročný zápas vyhrál. Více než 40 zásahů předvedl Vejmelka dvakrát proti Winnipegu. Poprvé z toho bylo premiérové čisté konto a výhra 1:0, podruhé ale ani 46 úspěšných zásahů na vítězství Arizony nestačilo, protože Jets vyhráli 3:1.

"Jsem vždycky radši, když jsem od začátku pod střeleckým náporem. Dneska mě hráči Toronta dostali tam, kde jsem se cítil opravdu dobře. Nebylo to ale pouze o mně, tým mi hodně pomohl a můžeme slavit výhru nad velkým týmem," řekl bývalý brankář brněnské Komety.

Brankářské otázce v NHL se věnoval Hokej fokus podcast:

V brance Toronta nastoupil počtvrté v sezoně Petr Mrázek, v českém souboji ale na Vejmelku nestačil. Ani ve čtvrtém utkání v ročníku se nepřehoupl přes devadesátiprocentní úspěšnost zásahů. Obě branky Mrázkovi vstřelil Ryan Dzingel, který stylově oslavil návrat na led po sedmizápasové pauze způsobené zraněním v horní části těla.

"Dal jsem sice dva góly, ale bez Vejjiho (Vejmelky) bychom dnes nebodovali. Předvedl výborný výkon a byl odměněn za práci, kterou odvádí na trénincích. Na nováčka je neuvěřitelně připravený," ocenil českého brankáře Dzingel.

Jediným úspěšným střelcem Toronta byl Auston Matthews, jenž překonal Vejmelku až z 36. střely Maple Leafs na branku. Americký útočník se prosadil v devátém zápase na ledě soupeře v řadě a překonal klubový rekord, který drželi Babe Dye, Frank Mahovlich a Daniel Marois.

Toronto zůstalo i přes prohru na pátém místě Východní konference. Arizona je v Západní konferenci nadále poslední, ale po prohře Montrealu se Coyotes odpoutali z pozice nejhoršího celku NHL.

Boston si poradil s Montrealem, Pavelski táhl Dallas

Nosek v 15. minutě připravil pro Marchanda první branku v utkání. Pardubický rodák parádním pasem od levého mantinelu našel osamoceného Marchanda na hraně brankoviště a nejproduktivnější hráč Bruins bez problémů zasunul kotouč do odkrytého dolního rohu branky Jakea Allena.

Druhý gól vstřelil Boston hned po patnácti vteřinách a opět se prosadil Marchand. Tentokrát se šikovný kanadský útočník nejlépe zorientoval po vlastní nepřesné střele a překonal Allena podruhé. Parádní první třetinu Bruins korunoval v závěrečné minutě třetím gólem Curtis Lazar.

Svůj pátý hattrick v NHL Marchand uzavřel v 28. minutě, kdy se opět nejlépe zorientoval před brankou a dorazil kotouč za střídajícího brankáře Samuela Montembeaulta. Ve zbytku zápasu si Bruins své vedení pohlídali a po výhře 5:1 oslavili své šesté vítězství z posledních sedmi duelů.

"Myslím, že teď máme dobré tempo, a doufám, že to bude pokračovat celý rok. Jsem si jistý, že přijdou chvíle, kdy se nám přestane dařit, my ale budeme muset najít způsob, jak to zvrátit. Takhle to v sezoně chodí," řekl Marchand, který v posledních čtyřech zápasech vstřelil osm gólů.

Na lavičce Bostonu byl poprvé v sezoně brankář Tuukka Rask. Bruins s finským gólmanem, který se po minulé sezoně podrobil operaci kyčle, podepsali před zápasem novou roční smlouvu na milion dolarů.

Také duel Dallasu proti Seattlu nabídl skvělé představení jednoho z elitních útočníků. Pěti body za dva góly a tři asistence řídil výhru Stars Joe Pavelski. Americký útočník se při vítězství 5:2 podílel na všech brankách domácího týmu.

Výsledky NHL:

Boston - Montreal 5:1 (3:0, 1:1, 1:0)
Branky: 15., 15. a 28. B. Marchand (na první T. Nosek), 20. a 51. Lazar - 31. Pezzetta. Střely na branku: 41:25. Diváci: 17 850. Hvězdy zápasu: 1. Marchand, 2. Lazar, 3. Bergeron (všichni Boston).

Dallas - Seattle 5:2 (3:1, 1:1, 1:0)
Branky: 11. a 39. Pavelski, 1. Hintz, 14. J. Robertson, 59. Hakanpää - 9. Järnkrok, 26. McCann. Střely na branku: 25:25. Diváci: -. Hvězdy zápasu: 1. Pavelski, 2. Hintz, 3. Lindell (všichni Dallas).

Arizona - Toronto 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky: 15. a 53. Dzingel - 41. Matthews. Střely na branku: 18:46. Diváci: 10 031. Hvězdy zápasu: 1. Vejmelka, 2. Dzingel (oba Arizona), 3. Matthews (Toronto). Karel Vejmelka za Arizonu odchytal celý zápas, inkasoval jednu branku ze 46 střel a úspěšnost zákroků měl 97,8 procenta. Petr Mrázek za Toronto odchytal 57 minut a 25 sekund, inkasoval dva góly z 18 střel a úspěšnost zákroků měl 88,9 procenta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články