Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Smutný Hertl: Chyběly dva zápasy a místo Pittsburghu jsme mohli slavit my

San Jose (USA)/Praha - Dvojnásobné zklamání jen pomalu vyprchává z mysli českého hokejového útočníka Tomáše Hertla ze San Jose. Kvůli zranění musel dvaadvacetiletý slávistický odchovanec vynechat poslední čtyři zápasy finálové série a Sharks skončili dvě výhry od zisku Stanleyova poháru. Teď se Hertl soustředí na léčení pochroumaných vazů v pravém koleni a věří, že bude do zářijového Světového poháru v pořádku. 

San Jose hrálo finále ve své pětadvacetileté historii poprvé a porážka s Pittsburghem 2:4 na zápasy stále bolí. "Je to nepříjemný. Navíc teď všude, kam vlezete na internet, tak vidíte oslavy Pittsburghu. Chyběly dva zápasy a mohli jsme to být my. Smutek bude chvíli trvat, ale zároveň můžeme být všichni šťastní, co jsme dokázali a kam až jsme došli," řekl Hertl.

Od třetího zápasu sledoval boj jen z tribuny, protože si ve třetí třetině druhého duelu po kolizi se švédským útočníkem Patricem Hörnqvistem poranil už operované koleno. "Třetinu jsem dohrál, zatejpovali mi to do prodloužení, ale hrál jsem na jedný noze. V zápase to ještě šlo, ale jak to ztuhlo a oteklo, tak to bylo horší," popsal Hertl. Vybral si smůlu vrchovatě, protože předtím během utkání třikrát trefil tyč.

Naděje na návrat do hry postupem času mizela. "Snažil jsem se každý den, jestli to nebude lepší. Myslel jsem, že zkusím nastoupit, ale nebylo to ono. Mohlo by se mi stát ještě něco horšího. A abych hrál na jedné noze a z třiceti procent, to bych týmu ještě uškodil," věděl dobře Hertl. Hrozně jej mrzelo, že nemůže týmu pomoci. "Stalo se to zrovna ve finále, v tak důležitou chvíli, ale nedá se nic dělat. Je to blbý, ale zranění ke sportu patří a zrovna to vyšlo na mě."

Kouč Peter DeBoer jeho zranění hodně litoval a podle něj byl Hertl nejlepším hráčem Sharks v prvních dvou finálových zápasech. "Taková slova povzbudí, byl jsem za to rád. Ale strašně mě mrzelo, že jsem nemohl hrát. Naší lajně se dařilo, dávali jsme góly a měli jsme šance. Bohužel s tím nic nenadělám," pochvaloval si Hertl spolupráci s Joem Thorntonem a Joem Pavelským.

Na Světový pohár by měl být Hertl připraven

Nyní Hertla čeká pečlivá léčba a rehabilitace kolena. Už v něm měl přetržené vazy po zákroku Dustina Browna z Los Angeles z prosince 2013 a do hry se vrátil až po čtyřech měsících. Tentokrát není zranění tak vážné. "Mám něco s vazy. Asi za týden mám kontrolu a uvidí se. O době léčení jsme se ještě úplně nebavili, záleží na dalších vyšetřeních. A také, jak se osobně budu cítit. Každému se to hojí jinak," uvedl Hertl, který by po nezbytných procedurách rád brzy zamířil domů do Česka.

Na Světový pohár by měl být připravený. "Musím ale hlavně udělat všechno pro to, aby se to zahojilo, protože to není sranda. Už jsem to jednou měl a musím koleno pořádně posílit. Myslím ale, že by neměl být problém," doplnil.

Hertla také čeká jednání o nové smlouvě, protože mu teď končí tříletý nováčkovský kontrakt celkem na 4,05 milionu dolarů. "Bavili jsme se o tom jen tak zlehka. Bude o tom jednat agent, ale Sharks říkali, že to chtějí vyřešit v nejbližší době. Tak uvidíme, jak to půjde a jak se mnou počítají. Líbí se mi tady, jsem tady celé tři roky spokojený," prohlásil.

Díky sezoně, v níž včetně play-off zaznamenal ve 101 zápasech 57 bodů za 27 gólů a 30 asistencí, bude mít dobrou vyjednávací pozici. "Beru to jako moji nejlepší sezonu, jak z osobního i týmového výsledku. Hrozně jsme si to s klukama užili, zahrát si dva měsíce v play-off. Skoro pro všechny to bylo první finále a všichni si to hrozně užívali," dodal Hertl. A věří, že San Jose v dalších letech o Stanleyův pohár znovu zabojuje. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články