Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

San Jose přišlo o legendu, veterána Marleaua zlákalo Toronto

New York - San Jose přišlo v NHL o svou největší hrající legendu. Držitel většiny klubových rekordů Patrick Marleau opouští po 19 sezonách Kalifornii a pokusí se získat vytoužený Stanley Cup s Torontem. S Maple Leafs podepsal sedmatřicetiletý střelec jako nechráněný volný hráč tříletý kontrakt na celkem 18,75 milionu dolarů. Další dlouholetá opora Joe Thornton naopak v týmu Sharks zůstává díky roční smlouvě na osm milionů dolarů.

Patrick Marleau
zdroj: USA Today Sports autor: Anne-Marie Sorvin

Marleau připustil, že ho lákala možnost být u rozkvětu slavných Maple Leafs, kteří se po neúspěšných letech snaží i díky mladým útočníkům Austonu Matthewsovi, Mitchellu Marnerovi a Williamu Nylanderovi vrátit mezi elitu NHL. "Je úžasné, jak nahlíží na hokej. A jaké mají hráče na soupisce. Je ohromně vzrušující být toho součástí," řekl Marleau.

Jako dvojka draftu v roce 1997 naskočil Marleau do NHL hned poté, co si ho Sharks vybrali. Několik sezon byl v klubu také kapitánem. V minulém ročníku nevynechal ani jeden z 82 zápasů základní části a připsal si 46 bodů za 27 gólů a 19 asistencí. V šesti duelech play-off přidal tři góly a nahrávku.

Dvojnásobný olympijský vítěz (2010 a 2014) a mistr světa (2003 a 2004) tím vylepšil svou bilanci na 1493 zápasů v základní části a 1082 bodů (508+574). Ze 177 startů v play-off nastřádal 120 bodů díky 68 trefám a 52 asistencím.

Čerstvě osmatřicetiletý Thornton se rozhlédl na trhu s volnými hráči poprvé během své dlouhé kariéry. Nakonec ale jen krátce. Přestože o něho měla zájem více než polovina klubů soutěže, zůstává věrný San Jose, kterému se upsal na další sezonu jen pár hodin poté, co klub opustil Marleau.

"Ten velký zájem ostatních týmů mě docela šokoval. Ale já se cítím být Žralokem a chtěl jsem se vrátit," řekl Thornton, jenž do klubu přišel v prosinci 2005 z Bostonu. Právě Bruins si olympijského vítěze (2010) a dvojnásobného světového šampiona (2004 a 2017) vybrali jako jedničku draftu v roce 1997.

Kuzněcov podepsal životní smlouvu, Capitals kvůli tomu obětovali Johanssona

Ruský útočník Jevgenij Kuzněcov zůstává ve Washingtonu, s kterým podepsal osmiletou smlouvu na 62,4 milionu dolarů (1,43 miliardy korun). Pětadvacetiletý hokejista se stal v sobotu volným hráčem a den nato prodloužil s klubem kontrakt.

Kvůli udržení Kuzněcova se Capitals vzdali služeb švédského útočníka Marcuse Johanssona, kterého vyměnili do New Jersey za dvě volby v draftu v příštím roce. "Nebýt platového stropu, jsem si jistý, že by Marcus ve Washingtonu zůstal," komentoval výměnu generální manažer Devils Ray Shero.

Jevgenij Kuzněcov
zdroj: USA Today Sports autor: Geoff Burke

Ve své třetí kompletní sezoně v NHL nasbíral dvojnásobný mistr světa 59 bodů za 19 gólů a 40 asistencí a byl třetí v týmové produktivitě. Kuzněcov bude s ročním platem 7,8 milionu na sezonu druhým nejlépe placeným hráčem Capitals po kapitánovi Alexandru Ovečkinovi (9,54 milionu dolarů).

"Jevgenij je prvotřídní centr a jsme rádi, že zůstane ve Washingtonu nejméně dalších osm let. Je těžké najít hráče takového kalibru, který je na vrcholu a pomáhá spoluhráčům, aby byli lepší," řekl generální manažer Capitals Brian MacLellan.

Na ještě lukrativnější smlouvu se může tešit Carey Price. Opora Montrealu prodloužila příští rok končící kontrakt v nejslavnějším klubu NHL až do roku 2026 a během osmi let by za to měla inkasovat dohromady 84 milionů dolarů. Pozice nejlépe vydělávajícího gólmana v lize dosud patřila Henriku Lundqvistovi z New York Rangers s 8,5 miliony dolarů ročně.

Vegas získalo dvojnásobného vítěze Stanley Cupu Krügera

Švédský útočník Marcus Krüger bude od příští sezony hájit barvy nováčka NHL Vegas Golden Knights. Tým získal dvojnásobného vítěze Stanley Cupu z let 2013 a 2015 z Chicaga, kde hrál od svého vstupu do NHL. Kluby se vyrovnají v budoucnu.

Loni podepsal tříletý kontrakt s celkovým příjmem 9,25 milionu dolarů. Jeho odchodem si Blackhawks uvolnili místo pod platovým stropem, který je na příští ročník nastaven na 75 milionů dolarů a před Krügerovou výměnou ho Chicago o více než dva miliony přesahovalo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články