Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Rutta s Palátem se vyrovnali Jágrovi a Haškovi, Maroon se zapsal do historie

Jan Rutta a Ondřej Palát obhájili s Tampou Bay Stanleyův pohár a se dvěma prsteny za triumf se tak vyrovnali legendám jako Jaromír Jágr či Dominik Hašek. Zápis do historie se podařil útočníkovi Tampy Patovi Maroonovi, který jako první hráč od začátku osmdesátých let dokázal ovládnout finále NHL třikrát po sobě. Králem bodování play-off se stal podruhé v řadě Nikita Kučerov.

Pat Maroon se svým třetím Stanley Cupem
zdroj: ČTK/ZUMA/Dirk Shadd

Z Čechů se podařilo získat dva Stanley Cupy ještě Robertu Holíkovi, Patriku Eliášovi, Petrovi Sýkorovi a Michalu Rozsívalovi. Rekordmany mezi českými šampiony jsou trojnásobní vítězové Jaroslav Pouzar a Jiří Hrdina.

Dvakrát za sebou se před Ruttou a Palátem, kteří loni rozšířili počet českých vítězů Stanleyova poháru na 28, podařilo triumfovat jen v letech 1984 a 1985 Pouzarovi s Edmontonem a Jágrovi s Hrdinou v letech 1991 a 1992 s Pittsburghem.

Hokej fokus podcast: Šampioni z Tampy Bay a budoucnost Lightning a Canadiens

Maroon jako první hokejista od 80. let vyhrál Stanleyův pohár třikrát po sobě

Vyhrát nejcennější hokejovou trofej třikrát v řadě se naposledy povedlo 16 hráčům New York Islanders, kteří to v letech 1980 až 1983 dokázali dokonce ve čtyřech po sobě jdoucích sezonách. Maroon v roce 2019 uspěl s rodným St. Louis a následně dvakrát s Lightning. S floridským celkem však tentokrát vyhrál za úplně jiných podmínek než poprvé.

Maroon je prvním hráčem od dob Eda Litzenbergera, který Stanley Cup slavil třikrát s dvěma různými týmy. Litzenbergerovi se to mezi lety 1960 až 1964 povedlo čtyřikrát – jednou s Chicagem a třikrát s Torontem.

"Jsem v dobré společnosti. Cítím se opravdu požehnaně, miluju hokej. Každý den tvrdě dřu. Někdy se vám podaří hrát za dobré týmy, v nichž dostanete slušnou roli. Přišel jsem do Tampy a cítil, že máme šanci uspět. Jedno vítězství ve Stanley Cupu toho vyžaduje hodně, ale dvě ještě víc," řekl Maroon po pátém finálovém utkání, které Tampa Bay vyhrála po gólu Rosse Coltona 1:0.

"Mám velké štěstí, že jsem byl součástí tří jízd a tří hodně dobrých týmů. Možná mě nevidíte na střelecké listině, ale snažím se přispívat jinými věcmi. Ozvu se, když je třeba, a trochu tým uklidním. Nedokážu to teď slovy vyjádřit. Už na konci zápasu jsem brečel. Nedokázal jsem si ani sundat výstroj, protože vyhrát třikrát za sebou je něco výjimečného. Potřebujete k tomu 25 chlapů. To se nám povedlo a na každého z nich jsem velmi pyšný," uvedl třiatřicetiletý Američan.

Loni se play-off NHL dohrávalo kvůli pandemii koronaviru bez diváků v Edmontonu a Torontu. Tampa Bay tehdy v "bublině", odříznutá od okolního světa, strávila přes dva měsíce. Letošní vyřazovací boje ale hrála už doma s postupně se navyšující kapacitou haly. Triumf oslavila před zraky 18 110 diváků.

Je nám líto, video expirovalo.
Vymětalíková: Tampa už potřetí v řadě šla do play-off jako favorit

"Tohle vítězství je speciální. Je těžké obhájit pohár. Být součástí takového mužstva je mimořádné, prostě úžasné. Mám radost, že tentokrát mohla dorazit i rodina a mohl jsem s ní slavit," prohlásil Maroon.

Pochválil ho i trenér Jon Cooper. "Kluci jsou hvězdami v různých směrech. Nemůžete říct, že když někdo neudělá 100 bodů, není to hvězdný hráč. Někteří kluci jsou hvězdami v kabině, na střídačce. Spoluhráči k Pattymu tíhnou. Pokaždé říká ty správné věci, když jsou třeba. Má svůj styl. Pro nás je hvězdou," konstatoval třiapadesátiletý kouč.

Kučerov vyhrál podruhé za sebou produktivitu play-off 

Nikita Kučerov po loňském premiérovém triumfu vyhrál podruhé za sebou kanadské bodování play-off NHL. Osmadvacetiletý rodák z Majkopu, který vynechal celou zkrácenou základní část po operaci kyčle, pomohl Lightning k obhajobě triumfu ve Stanley Cupu 32 body za osm branek a 24 asistencí ve 23 zápasech.

Loni si Kučerov připsal ve 25 duelech 34 bodů za sedm gólů a 27 přihrávek. Produktivitu play-off vyhrál dvakrát v řadě naposledy v letech 1991 a 1992 legendární Mario Lemieux z Pittsburghu. Kučerov, jehož Tampa Bay draftovala v roce 2011 ve druhém kole na 58. pozici, si celkově v play-off polepšil na 127 bodů za 44 gólů a 83 přihrávek z 113 utkání.

V základní části NHL nasbíral celkem 547 bodů (221+326) z 515 duelů. Předloni získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, Hart Memorial Trophy pro neužitečnějšího hráče i Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče Hráčské asociace NHLPA.

Rekord v jednom play-off drží od roku 1985 slavný Wayne Gretzky, jenž v dresu Edmontonu nasbíral v 18 utkáních 47 bodů za 17 gólů a 30 asistencí. Jako jediný český hokejista ovládl produktivitu play-off David Krejčí z Bostonu, jemuž se to podařilo dokonce dvakrát v letech 2011 a 2013.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články