Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. SC TEMPISH Vítkovice - FbŠ Bohemians

Rolbař Toronta nastoupil za Carolinu a učaroval NHL. Tohle se mi poštěstí jednou za život, zářil Ayres

Nečekanou, nezapomenutelnou a navíc vítěznou premiéru v NHL prožil v sobotu David Ayres. Dvaačtyřicetiletý rolbař Toronta Marlies se postavil do branky Caroliny poté, co musel ve 32. minutě odstoupit Petr Mrázek po tvrdé srážce s Kylem Cliffordem. Hurricanes se už v úvodu zápasu zranil James Reimer, a tak byli nuceni využít služeb záložního gólmana, který před nástupem podepsal smlouvu na 500 dolarů.

Brankář David Ayres z Caroliny zasahuje v utkání NHL
zdroj: USA Today Sports

Součástí kontraktu byl i dres, v němž Ayres vychytal v Torontu výhru 6:3.

Stal se tak nejstarším brankářem v historii soutěže, který si připsal úspěšný debut v základní části. "Úžasné. Na tomhle ledě jsem byl mnohokrát bez fanoušků a s nimi je to úplně jiný zážitek. Tohle se mi poštěstí jednou za život," uvedl Ayres, jenž seděl se svou ženou v hledišti, než se zranil Reimer.

Jako gólman, který měl být pro případ neobvyklé situace v pohotovosti, se šel převléct. Mezitím odstoupil Mrázek poté, co vystartoval do pravého kruhu za nahozeným kotoučem a ve velké rychlosti se srazil s Cliffordem. Českému gólmanovi při střetu odletěla maska a zůstal chvíli ležet na ledě, než zamířil po svých do kabiny.

"Záběry toho střetu jsem neviděl," řekl Ayres, jehož zastihla zpráva, že půjde do akce, na půl oblečeného ve výstroji. "Někdo za mnou přišel do místnosti a řekl: 'Hej, měl by ses obléct, za chvíli jdeš chytat. Připrav se'. Zůstal jsem lehce v šoku. Bylo to divoké, zábavné."

Ayres, který příležitostně chytá na tréninku Toronta Maple Leafs i Marlies, podstoupil před patnácti lety transplantaci ledviny. V té době nevěděl, zda vůbec ještě bude hrát hokej. Teď má za sebou úspěšnou premiéru v NHL.

"Spoluhráči byli úžasní. Říkali mi, ať si tento moment užiju a že jim je jedno, kolik gólů pustím. Povzbudilo mě to," pokračoval Ayres, byť výraz tváře trenéra Hurricanes Roda Brind'Amoura prý jakoby říkal: "Ach můj bože."

Po jeho nástupu Carolina brzy zvýšila na 4:1, ale Ayres následně pustil první dvě střely. "Vždy jsem si myslel, že pokud tato situace nastane, nebudu nervózní. Ale celou druhou třetinu jsem byl, a to hodně. O přestávce jsem všem říkal, že jakmile vjedeme na led do poslední části, budu už připraven a vychytám výhru." 

Carolina v úvodu třetí třetiny dvakrát udeřila, přičemž Martin Nečas přidal ve 44. minutě z dorážky uklidňující šestý gól. Ayres chytil v závěrečném dějství všech sedm střel a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. "Ze všeho nejvíc si budu pamatovat spoluhráče, a jak skvěle se ke mně chovali. Neskuteční byli i diváci. I když jsem chytal proti jejich týmu, tak jsem po každém zákroku slyšel, jak to oslavují. Úžasné," dodal.

Spoluhráči, se kterými se ještě před zápasem neznal, ho polili po utkání sprškou vody i odměnili pochvalnými slovy. "I pro gólmana NHL je těžké se vrátit po zranění. V prvním duelu se člověk cítí, jako kdyby nikdy předtím nechytal. To, co převedl, je neskutečné. Je to legenda," řekl například Reimer.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články