Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Říkali mu, že jednou vyhraje. Ovečkin se dočkal Stanley Cupu až po 13 letech

Ve Washingtonu měl být předurčen k brzkému zisku Stanley Cupu, čekání na úspěch se ale nakonec protáhlo na 13 sezon. Nejlepší kanonýr povýlukové NHL Alexandr Ovečkin se ale dočkal vysněného hokejového grálu a jako první ruský kapitán v historii ligy dotáhl Capitals k prvnímu triumfu. Za výkony v play-off si navíc odnesl Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče.

Alexandr Ovečkin se Stanley Cupem
zdroj: ČTK/AP autor: John Locher

"Je to jako sen. Byla to těžká a dlouhá sezona. Tvrdě jsme celá ta léta dřeli. Hráli jsme jako jeden tým a drželi se systému. I když jsme po druhé třetině prohrávali, věděli jsme, že nesmíme přestat tlačit a výsledek se dostaví," prohlásil Ovečkin po rozhodujícím vítězství 4:3 nad Vegas. Capitals ovládli finálovou sérii proti nováčkovi ligy 4:1 na zápasy.

S 15 brankami opanoval Ovečkin pořadí střelců play-off a v produktivitě díky 27 bodům skončil druhý za spoluhráčem Jevgenijem Kuzněcovem. Po Jevgeniji Malkinovi z Pittsburghu získal Conn Smythe Trophy jako druhý Rus. "Není to o mně. Celý tým se o to zasloužil. Mám štěstí, že jsem byl takto odměněn," řekl Ovečkin.

Ovečkin se Stanley Cupem:

Moskevskému rodákovi se v sezoně povedlo překonat řadu milníků. V dubnu se stal prvním hokejistou v historii Capitals, který za klub nastoupil k 1000. utkání v základní části. Jako dvacátý hráč v dějinách NHL pokořil hranici 600 branek, k čemuž mu stačilo pouze 990 zápasů. Méně jich potřebovali jen Wayne Gretzky (718), Mario Lemieux (719) a Brett Hull (900). Navíc díky 49 gólům vybojoval posedmé v kariéře Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce.

I přes impozantní výčet individuálních úspěchů se neustále poukazovalo na fakt, že mu uniká triumf v play-off. Přestože Ovečkin nastupuje za Washington od roku 2005, až letos se mu s Capitals povedlo přejít přes druhé kolo vyřazovacích bojů.

"V mnoha sériích sice Washington prohrál, ale jemu se dařilo. Přesto na něj dopadala největší kritika, protože je to kapitán a nejlépe placený hráč. Jde o unikátního lídra. Takového chlapa, jako je on, asi nenajdete. Vede vás zvláštním způsobem, ale rozhodně vás vtáhne do boje," řekl obránce Brooks Orpik, jenž se ze Stanleyova poháru radoval podruhé v kariéře.

Rozhovor s Ovečkinem o vítězství ve Stanley Cupu:

"Jeho kariéra se dá rozdělit do tří dějství. Nejdříve jako mladík přišel odnikud a zažil velký úspěch. Pak nastal pád, o čemž lidé rádi píšou. A nakonec předvedl úžasný návrat," uvedl majitel Capitals Ted Leonsis. "Zapíše se do historie jako jeden z nejlepších hráčů a lídrů všech dob. I s pohárem," dodal vlastník klubu.

Ovečkinovi se v souvislosti s Leonsisem vybavil moment z počátku zámořského působení, kdy měl teprve před startem v NHL. "Byli jsme v bazénu a řekl mi, že jednoho dne vyhrajeme. Bylo to v prvním roce, ani jsem neznal mužstvo. Věděl jsem, že po tom moc touží. Bylo to těžké, ale bojovali jsme a nakonec jsme uspěli," uzavřel Ovečkin.

Nejlepší Ovečkinovy reakce:

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články