Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
SP ve vodním slalomu 2024

Při tragické nehodě zemřel útočník NHL Johnny Gaudreau

Ve 31 letech tragicky zahynul americký útočník Johnny Gaudreau, který v uplynulých dvou sezonách NHL hájil barvy Columbusu. Při dopravní nehodě spolu s ním zemřel i jeho bratr Matthew. Blue Jackets o tom informovali na klubovém webu.

Johnny Gaudreau
zdroj: USA TODAY Sports/Reuters autor: David Kirouac

Podle dostupných informací se nehoda stala ve čtvrtek večer, když jeli oba na kolech v okolí domu jejich rodiny v Salemu v New Jersey, kde se Gaudreau také narodil. Během jejich jízdy je měl srazit opilý řidič v autě a od té doby se začaly šířit spekulace o útočníkově úmrtí. V pátek měli navíc oba doprovodit sestru Katie k oltáři při její svatbě.

Viník, jehož policie identifikovala jako třiačtyřicetiletého Seana M. Higginse, byl podle serveru 6abs.com zadržen a obviněn ze dvou případů zabití. Ve vazbě zůstane až do slyšení naplánovaného na 5. září.

Higgins jel podle výpovědi ve svém SUV (Jeep Grand Cherokee) stejným směrem jako bratři Gaudreauovi. Srazil je poté, co nejprve předjel zleva pomaleji jedoucí jiný vůz, následně se ale snažil zprava objet jiné SUV právě ve chvíli, kdy tento automobil vybočil do středu vozovky ve snaze se bezpečně vyhnout oběma cyklistům.

Následoval náraz, při němž Gaudreau i jeho bratr utrpěli zranění neslučitelná se životem. Zemřeli na místě nehody. Podle policie byl z viníka silně cítit alkohol. Higgins přiznal, že před jízdou vypil pět až šest piv. Při okamžitém testu střízlivosti neuspěl. Vyšetřovatelům řekl, že konzumace alkoholu přispěla k jeho netrpělivosti a bezohlednému řízení.

"Klub je šokovaný a zničený touto nepředstavitelnou tragédií, náhlou ztrátou Johnnyho a Matta. Johnny byl nejen skvělý hokejista, ale co je důležitější – milující manžel, otec, syn, bratr a přítel. Modlíme se za jejich rodinu a uděláme vše, abychom jí pomohli tuhle tragédii překonat," uvedl Columbus.

Gaudreau, který spolu s manželkou Meredith vychovával dceru Noau a syna Johnnyho, zářil na ledě zejména díky mimořádně šikovným rukám. Umění hráče s přezdívkou "Johnny Hockey" měli možnost obdivovat diváci i během květnového mistrovství světa v Praze a Ostravě. Čtvrtfinálová porážka 0:1 s pozdějšími mistry světa Čechy zůstane souhrou tragických okolností navždy jeho posledním soutěžním utkáním.

"Johnny hrál hokej s velkou radostí a zápalem, což pocítil každý, kdo ho viděl na ledě. Všude tam, kde hrál, od Boston College přes Calgary Flames, přes tým USA až po Blue Jackets, si přinesl opravdovou lásku k hokeji. Nadchl fanoušky tak, jak to dokázal jen 'Johnny Hockey'. Bude nám strašně chybět," uvedli Blue Jackets.

Gaudreau patřil dlouhodobě k lídrům a hlavním tvářím Calgary, které si ho vybralo při draftu v roce 2011 až ze 104. místa. Postavou nevysoký, ale technicky geniální útočník, jenž se s americkou dvacítkou stal mistrem světa, se zaskvěl nejvíce v sezoně 2021/22, kdy v 82 zápasech základní části nasbíral 115 bodů za 40 gólů a 75 asistencí. Lepší byl tehdy jen Connor McDavid, aktuálně patrně nejlepší hráč světa.

Gaudreauovi ale právě po tomto ročníku vypršel kontrakt a na pokračování se s vedením Flames nedohodl. Zkusil proto trh s volnými hráči a podepsal lukrativní sedmiletý kontrakt na 68,25 milionu dolarů s Blue Jackets.

Celkem odehrál v dlouhodobé fázi NHL 763 zápasů a připsal si 743 bodů za 243 gólů a 500 asistencí. Za 42 bitev play-off přidal 33 bodů (11+22). Na mistrovství světa se představil celkem pětkrát a ve 40 startech nastřádal 43 bodů (13+30). Na svém posledním turnaji dal v květnu v osmi duelech tři branky a přidal osm nahrávek.

Hokej hrál rovněž na pozici útočníka také devětadvacetiletý Matthew Gaudreau, na jehož kontě je i 21 utkání AHL. Mezi elitu do NHL se však prosadit nedokázal.

Zdroj
ČTK, Columbus Blue Jackets

Hlavní zprávy

Nejčtenější články