Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Přesuny na farmu. V přípravě na NHL končí Král, Jeník nebo Chalupa

Hned několik českých hokejistů končí v kempech na novou sezonu NHL. Toronto poslalo na farmu obránce Filipa Krále, útočník Jan Jeník se rozloučil s Arizonou a Chicago poslalo o patro níž útočníka Matěje Chalupu. 

Filip Král (vpravo) v přípravě na novou sezonu NHL v dresu Toronta
zdroj: ČTK/AP/ autor: Jon Blacker

V nižší AHL už jednadvacetiletý odchovanec Komety Brno Král hrál v závěru minulé sezony, v které jinak nastupoval v extralize a odbyl si i debut v reprezentaci.

Maple Leafs si Krále vybrali v roce 2018 v pátém kole draftu a po téměř třech letech ve Spokane ve WHL se loni vrátil do brněnské Komety. V 57 zápasech včetně play-off nasbíral 27 bodů za sedm branek a 20 asistencí. V únoru na Švédských hrách v Malmö sehrál při premiéře tři zápasy za národní tým.

Na závěr ročníku se vydal na farmu Maple Leafs a za Toronto Marlies si v deseti duelech připsal dva body za dvě branky. Dovršil tak ročník, který rozjel i v první lize v dresu Přerova, za který zaznamenal v sedmi duelech 10 bodů (2+8).

Jeník na další start musí počkat

Jeník opustil přípravný kemp Arizony a přesunul se do Tucsonu do nižší AHL. Jednadvacetiletý odchovanec Nymburka na konci minulé sezony debutoval v NHL. Představil se v posledních dvou duelech Coyotes v základní části a v obou skóroval.

Arizona draftovala Jeníka v roce 2018 ve třetím kole na 65. místě. Předloni v březnu uzavřel s Coyotes tříletý nováčkovský kontrakt na 2,8 milionu dolarů i s bonusy. Jeho platnost se při pokračujícím působení v Hamiltonu v juniorské OHL odložila.

Minulý ročník začal Jeník v druhé finské lize v týmu Ketterä Imatra, za který odehrál sedm utkání, v nichž zaznamenal osm bodů za pět branek a tři asistence. Pak zamířil do Tucsonu a ve 29 duelech v základní části zaznamenal 14 bodů (6+8). V jednom utkání play-off jednou skóroval.

Před odchodem do Hamiltonu do OHL v sezoně 2018/19 absolvoval účastník dvou mistrovství světa dvacítek a jednoho MS osmnáctek v extralize 16 utkání za Liberec a připsal si dvě přihrávky.

Chalupa musí na šanci v NHL počkat

Chalupa zamířil z přípravného kempu Chicaga na farmu do Rockfordu do nižší AHL. Třiadvacetiletý odchovanec pražských Letňan už nastupoval za Ice Dogs v minulé zkrácené sezoně. S Chicagem uzavřel Chalupa loni v květnu jako nedraftovaný volný hráč dvouletý dvoucestný kontrakt.

V přípravě před sezonou se Chalupa do sestavy Blackhawks nedostal. O příležitost v NHL tak bude nadále bojovat v Rockfordu, kde si letos připsal ve 27 duelech sedm bodů za čtyři branky a tři asistence. Předtím působil při odloženém startu soutěží v Severní Americe kvůli pandemii koronaviru na začátku ročníku v extralize v Hradci Králové a v šesti duelech zaznamenal dvě přihrávky.

V Chicagu má smlouvu na 925 tisíc dolarů ročně, z čehož je 92 500 podpisový bonus. Na farmě bude mít základní příjem 70 tisíc dolarů. V extralize má na kontě za Plzeň a Hradec Králové 134 utkání a 41 bodů (11+30).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články