Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Potřebujeme otočit stránku a zůstat soustředění, krotil nadšení brankostroj Palát

Famózní formu si drží i nadále a táhne Tampu po pěti letech do finále Stanley Cupu. Útočník Ondřej Palát zajistil v neděli vítězným gólem Lightning důležité vítězství 4:1, po kterém vede floridský tým nad New Yorkem Islanders už 3:1 na zápasy.

Ondřej Palát se snaží překonat Semjona Varlamova
zdroj: AP autor: JASON FRANSON

Palát je zkrátka a dobře k nezastavení. V úvodním kole play-off proti Columbusu si sice za pět duelů připsal jen jednu asistenci, ale následující série proti Bostonu a Islanders si podmanil.

Z dosavadních devíti startů z nich totiž vydoloval 11 bodů za 8 gólů a 3 přihrávky. Pouze v jediném z těchto devíti utkání nebodoval, pouze ve dvou neskóroval. V neděli zlepšil svou bilanci vedle přesného zásahu i asistencí a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu.

Dělá tak všechno pro to, aby si na Stanley Cup mohl v mužstvu, které se už několik let řadí mezi největší favority, sáhnout.

V roce 2015 se to nepovedlo - finále zvládlo lépe Chicago. "Odehráli jsme skvělý duel. Ale potřebujeme otočit stránku, abychom byli připravení na další. Musíme se nadále držet své hry, zůstat naplno soustředění a dělat pořád to, díky čemu jsme úspěšní," zdůraznil Palát.

Až 208. hráč draftu z roku 2011 je třetí v kanadském bodování týmu v play-off za Nikitou Kučerovem a Braydenem Pointem. Parťáci rodáka z Frýdku-Místku také s 25 body vévodí i celé lize. A když jim dá soupeř jen trochu prostoru, obvykle to s ním nedopadne dobře.

Palátova trefa toho byla ideálním důkazem. Point našel Kučerova a ten skvělým manévrem naservíroval puk českému útočníkovi do šance, z níž takřka nemohl zaváhat.

"Naše formace hraje prostě dobrý hokej. Při tom gólu to kluci udělali skvěle, fakt parádně. Sice jsem hned nevěděl, že to byl gól, ale o to víc jsem byl za něj rád," připomněl Palát, jehož zásah navíc znamenal bleskový obrat. V čase 31:27 otevřel skóre Brock Nelson, ale za dalších 27 sekund stihli Lightning otočit stav z 0:1 na 2:1.

"Jejich první formace se po nás už párkrát prošla," nezastíral kouč Islanders Barry Trotz. "Jsou to ale všechno výjimeční hráči. Umějí tvořit, ale zrovna tak chodí tam, kde hokej nejvíc bolí. Jde o elitní hráče, kteří mají všechno pro hru na vysoké úrovni. A takovým nemůžete dát ani centimetr prostoru. A my jsme jim těch centimetrů dali až příliš," litoval Trotz.

Poklona od kouče

Palát sice nevyniká bodovým přívalem jako jeho spoluhráči, ale je důležitým článkem, aby fungovalo celé soukolí. "Já se snažím hrát každé utkání pořád stejně, celoplošně a hlavně tvrdě. Jsem samozřejmě šťastný za to, když k tomu dám i nějaké góly, a občas mi to tam spadne. Tentokrát to bylo samozřejmě o to důležitější," konstatoval.

Kouč Jon Cooper to dobře vnímá. "Moc si vážím toho, že mohu hráče jako Paláta trénovat po tak velkou část jeho kariéry v NHL. Třetí gól, který připravil, to byla typická ukázka jeho hry. Když se zeptáte Pointa a Kučerova, tak vám oba hned řeknou, jak moc Ondřeje v útoku potřebují," prohlásil Cooper.

Poslední krok k postupu mohou Lightning v edmontonské "bublině" udělat v noci z úterý na středu, kdy je na programu pátý zápas série.

"Jen proto, že jste jedinou výhru od postupu, nejste ještě účastníkem finále. Pořád je to ještě jedno utkání, které musíte zvládnout. A my se v něm musíme vyrovnat soupeři v jeho nasazení. Stejně jako jsme to zvládli v předchozích sériích. Musíme být připravení na všechno," zdůraznil Cooper.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články