Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Posily z NHL se kupí. Voráček potvrdil účast na MS, reprezentaci doplní i Chytil a Zacha

Měl by být ústřední postavou, lídrem národního týmu na blížícím se mistrovství světa. Hvězdný forvard Philadelphie potvrdil slova kouče reprezentace Miloše Říhy, který proklamoval Voráčkův zájem zapojit se do přípravy. Říha počítá i s Radkem Gudasem, ale stejně jako u Voráčka ještě pro jistotu čeká na oficiální potvrzení účasti. Příští pondělí by se měli zařadit do přípravy týmu útočníci Filip Chytil z New York Rangers a Pavel Zacha z New Jersey.

Jakub Voráček
zdroj: ČTK/AP/ autor: Paul Vernon

Devětadvacetiletý Voráček svůj zájem reprezentovat avizoval a generální manažer národního týmu Petr Nedvěd stejně jako trenér Říha uvedli, že s ním počítají. Voráček startoval již na pěti světových šampionátech, v letech 2015 a 2017 byl i kapitánem týmu. Ve sbírce má zlatou medaili z roku 2010, o rok později přispěl k bronzu. V této sezoně odehrál nejlépe placený český hráč v NHL za Flyers 78 zápasů, ve kterých vstřelil 20 branek a přidal 46 asistencí.

"My se na něj těšíme a věříme, že on se těší taky. Asi také cítí, že se mu sezona nepovedla, o to to asi bude lepší na mistrovství světa a bude se chtít ukázat. Pevně v to věříme. Měl by být takovým lídrem mužstva," řekl Říha po tréninku národního týmu ve Znojmě.

Nechtěl mluvit o tom, zda může být Voráček i kapitánem. "Na to je brzy. Ještě jsme nechtěli spekulovat, jestli přijede, nebo nepřijede. I když jsme se s ním bavili a domluvili se. Kdo bude mít céčko, rozhodneme až těsně před mistrovstvím," uvedl Říha. Zatím není jasné, kdy by se mohli Voráček a Gudas k týmu připojit.

Je nám líto, video expirovalo.
Národní tým trénuje ve Znojmě, mezitím Voráček potvrdil účast na MS

Za týden do Karlových Varů by měli přijet Zacha a devatenáctiletý Chytil, který se představil loni na mistrovství světa v Dánsku. O tři roky starší Zacha dosud za národní tým nehrál.

"Komunikoval s ním již dříve Petr Nedvěd. Pak jsme sledovali jeho zápasy a teď jsme se rozhodli, že ho vezmeme do přípravy. Uvidíme, jak bude působit a jak zapadne v mužstvu. Věřím, že se bude chtít o mistrovství světa poprat," uvedl Říha.

Jaké posily by mohly dorazit ze zámoří? Nejen to probíral nový Hokej fokus podcast:

O účast na šampionátu podle něj musí v přípravě bojovat všichni. "Žádný hráč nemá pozici jistou. To jsem podotýkal a podotýkat budu. Kempy a přípravné zápasy rozhodnou o tom, jaké mužstvo bude," prohlásil Říha.

Zájem má o produktivního obránce Filipa Hronka z Detroitu, který ale může ještě zamířit na farmu do AHL. "Tam je to s otazníkem a nechtěl bych předbíhat. Má klubové povinnosti, je z těch mladých hráčů, kteří musí poslouchat. Musí s tím souhlasit klub a je to v jednání. Věřím, že zvítězí zdravý rozum a mistrovství světa pro něj bude daleko lepší, než kdyby hrál na farmě," prohlásil Říha.

Sezona v NHL skončila také útočníkům Davidu Kämpfovi z Chicaga a Vladimíru Sobotkovi z Buffala. "Kämpf je na tom zdravotně špatně. Má zlomeniny v obličeji a dá nám vědět do středy. Ale myslím si, že spíš nebude. O Vláďovi Sobotkovi přemýšlíme," řekl Říha. Jednatřicetiletý centr neměl v dresu Sabres dobrou sezonu a nasbíral v 69 zápasech jen 13 bodů.

Složení formací českého týmu na tréninku ve Znojmě:

Kundrátek, Kolář, Zámorský, Polášek, F. Pavlík, Jordán, Mozík, Krejčík, Klok, Dvořák - Řepík, T. Zohorna, Sekáč - H. Zohorna, R. Hanzl, D. Kubalík - Tomášek, Fořt, Červený - Š. Stránský, Mertl, P. Zdráhal - R. Pavlík, R. Zohorna, O. Beránek.

V klubech, které neprošly do play-off NHL, byli na hraně prvního týmu v Detroitu obránce Libor Šulák a útočníci Martin Frk s Filipem Zadinou, v Ottawě pak Filip Chlapík. Na farmách v AHL jsou bek David Sklenička z Montrealu, útočník David Kaše z Philadelphie a brankář Marek Mazanec s útočníkem Lukášem Jaškem z Vancouveru. Zranění vyřadila útočníka Ondřeje Kašeho z Anaheimu, gólmana Michala Neuvirtha z Philadelphie i zadáka Libora Hájka z New York Rangers.

Říha nechtěl komentovat, jestli někdo z AHL má šanci se do týmu dostat. "Máme dost široký kádr, základ týmu chci udržet. Nemá cenu tahat celé mužstvo z NHL čtrnáct dnů před mistrovstvím světa, když někteří kluci si tady o mistrovství světa řekli a tu osu by měli tvořit," řekl k současné sestavě, kterou ještě mohou rozšířit semifinalisté extraligy z Brna, Liberce, Plzně a Třince.

Navíc může čekat na posily z prvního a druhého kola play-off NHL. "Máme představu, že bychom na některé hráče počkali. Ale nechci předbíhat. Není to seriózní vůči klubům a nechceme to otvírat, dokud to nebude hotové." Světový šampionát začne v Bratislavě a Košicích 10. května.

Bratři Zohornové jsou zase spolu. Hynek už trénoval ve Znojmě

Dvě známé tváře, ale novice v přípravě na mistrovství světa přivítal národní tým. Ve Znojmě s hokejovou reprezentací už trénoval obránce Tomáš Kundrátek z Davosu a útočník Hynek Zohorna z Pelicans Lahti.

"Máme teď čtyři týdny před mistrovstvím světa. Motivace je a chci o to zabojovat," řekl Hynek Zohorna, který se stejně jako na únorových Švédských hrách sešel v týmu s oběma bratry, Tomášem z Chabarovsku a Radimem z Mladé Boleslavi. "My jsme si to užili v únoru, je to krásný pocit, když máte vedle sebe dva bráchy, s kterými vyrůstáte od malička. Bratislava je motivace, bylo by to moc pěkné," doplnil Zohorna.

V klubu mu skončila sezona předminulý týden v sobotu, kdy Lahti ve čtvrtfinále finské ligy prohrálo s IFK Helsinky 2:4 na utkání. Kundrátek dohrál v Davosu ve čtvrtek, kdy jeho klub porazil v play out švýcarské ligy Rapperswil 4:1 na zápasy a vybojoval záchranu mezi elitou. "Moc jsem se sem těšil. V Davosu jsme se zachránili, takže všechno dopadlo tak dobře, jak mělo. Stres spadl a teď už byl první trénink v reprezentaci, takže super," prohlásil Kundrátek.

Český tým se sešel už v neděli večer a připravovat se bude ve Znojmě až do pátku, kdy zamíří k odvetě s Rakušany. Ve Znojmě se bude hrát ve středu od 19:00 a odveta v Linci v sobotu od 16:15. Na první zápasy v třetím týdnu přípravy už se Češi těší. "Hlavně kluci jsou rádi. Je to protivné, snažili jsme se jim to vždycky odpoledne nějak zpestřit, ale zápasy jsou úplně něco jiného," prohlásil Říha.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články