Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Plekanec dvěma asistencemi přispěl k výhře Montrealu pod otevřeným nebem

Foxborough – Z utkání pod otevřeným nebem na fotbalovém stadionu ve Foxborough hraného pod hlavičkou NHL Winter Classic vyšel vítězně Montreal, který porazil domácí Boston 5:1. Dvě asistence si v týmu vítězů připsal Tomáš Plekanec, z vítězství se radoval i další český útočník Tomáš Fleischmann. Výhru si připsal i Vancouver, který v nájezdech udolalal Ahaheim 2:1.

Utkání přihlíželo 67 246 diváků
zdroj: ČTK/AP/Charles Krupa

Zápas na Gillette Stadium, kde hrají klub amerického fotbalu New England Patriots a fotbalový klub New England Revolution, sledovalo 67 246 diváků. Ty zaskočil už po 74 sekundách David Desharnais, jenž dopravil do branky Bruins puk ze vzduchu.

Hosté z Montrealu zvýšili vedení po dvou minutách druhé třetiny, kdy Paul Byron doklepl do sítě zblízka volný puk. Třetí gól přidal v závěru druhé části Brendan Gallagher, a oslavil tak ideálně návrat do sestavy Canadiens po sedmnáctizápasové pauze způsobené zraněním ruky. Po Plekancově přihrávce přes šířku kluziště poslal Max Pacioretty puk před branku, kde Gallagher baseballově překonal Tuuku Raska v brance Bostonu.

Raskův protějšek Mike Condon držel naději na to, že jako první gólman v historii Winter Classic vychytá nulu, do 44. minuty. V poslední sekundě druhé části se nováček v NHL blýskl zákrokem lapačkou při šanci Ryana Spoonera, ale proti teči Matta Beleskeyho ve třetím dějství už byl bezmocný.

Boston poté ožil a tlačil se za snížením o jednu branku, ale krátkodobé vzepětí Bruins utnul po brejku a přihrávce navrátilce Gallaghera kapitán Montrealu Max Pacioretty. Také na začátku této gólové akce byl český útočník Plekanec, jenž vybojoval puk v obranném pásmu. Skóre utkání poté uzavřel půldruhé minuty před koncem svou druhou brankou Byron. 

Ducks, do jejichž sestavy se nevešel český útočník Jiří Sekáč, vyhráli poslední dva zápasy ve starém roce výsledkem 1:0. A ke stejnému vítězství dlouho směřovali i ve Vancouveru. Do vedení hosty dostal bývalý hráč Canucks Ryan Kesler, který ve 28. minutě v přesilové hře usměrnil kotouč do odkryté branky po přihrávce Chrise Stewarta.

Jenže brankář Frederik Andersen na rozdíl od svého parťáka Johna Gibsona, jenž vychytal obě předchozí nuly, nakonec čisté konto neudržel. V polovině třetí třetiny mu několik hráčů zaclonilo výhled a za jeho zády skončila nepříliš prudká střela obránce Christophera Taneva od modré čáry.

Obrat pak dokonal v penaltovém rozstřelu Alexandre Burrows, který proměnil hned první nájezd a zůstal jediným úspěšným exekutorem. Mezi neúspěšnými střelci byl tentokrát i Radim Vrbata. Mrzet ho to ale nemuselo, protože brankář domácích Jacob Markström zneškodnil pokusy Keslera, Jakoba Silfverberga i Correyho Perryho.

Autor rozhodujícího gólu Burrows si připsal i asistenci u trefy Taneva, a ukončil tak své trápení, neboť bodoval poprvé po 17 zápasech. "Trvalo to dlouho, takže jsem samozřejmě rád, že jsem konečně něčím trochu přispěl a pomohl týmu k vítězství," radoval se Burrows, který se od 21. listopadu, kdy bodoval naposledy, postupně propadl až do čtvrté útočné formace.

Před nájezdem mu prý spoluhráči radili, jak má zakončit. Vrbata doporučoval střelu nad lapačku, Jannik Hansen zase blafák do bekhendu. "Takže jsem nevěděl, co mám vlastně udělat, ale když jsem přijel k brance, viděl jsem mezírku pod vyrážečkou, tak jsem to zkusil," popsal Burrows, který v této sezoně proměnil dva nájezdy ze čtyř.

Tím pátečním přerušil třízápasovou vítěznou sérii soupeře. "Jestli chceme vítězit, musíme dát víc než jeden gól. Nemůžeme pořád vyhrávat 1:0. Nicméně, dnes jsme trefili asi pětkrát tyčku," posteskl si kouč Bruce Boudreau.

Výsledky NHL:

Boston - Montreal 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)

Branky: 22. a 59. Byron, 2. Desharnais, 38. Gallagher (Plekanec), Pacioretty (Plekanec) - 44. Beleskey. Střely na branku: 28:30. Diváci: 67 246. Hvězdy zápasu: 1. Gallagher, 2. Condon (oba Montreal), 3. Beleskey (Boston).

Vancouver - Anaheim 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)

Branky: 51. Tanev, rozhodující sam. nájezd Burrows - 28. Kesler. Střely na branku: 25:28. Diváci: 18 570. Hvězdy zápasu: 1. Tanev (Vancouver), 2. Santorelli (Anaheim), 3. Biega (Vancouver).

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články