Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Play-off v novém: Obhájce čeká těžký start, Boston se těší na "klasiku"

Praha – Třemi zápasy odstartuje v noci na čtvrtek tradičně nejsledovanější část hokejové sezony, play-off NHL. Mezi šestnáctkou nejlepších celků základní části se během následujících dvou měsíců rozhodne o dalším držiteli nejcennější hokejové trofeje, Stanley Cupu. Vyřazovací boje však letos čeká změna, v souvislosti s reorganizací soutěže se liga po dvou dekádách vrací k formátu divizního play-off. V prvních dvou kolech se tak spolu budou utkávat pouze soupeři ze stejné divize. Výjimkou je Západní konference, kde druhou divokou kartu na úkor Phoenixu vybojoval Dallas.

Utkání Detroit - Boston
zdroj: AP autor: Tony Ding

VÝCHODNÍ KONFERENCE:

Boston Bruins (1.) – Detroit Red Wings (8.)

Co by to bylo za play-off bez alespoň jednoho souboje celků z legendární Original Six? Boston poprvé od roku 1990 vybojoval Prezidentovu trofej pro nejlepší celek základní části a jako loňský finalista nemůže mít jiný cíl než Stanley Cup. Detroit se sice probojoval do vyřazovací části už potřiadvacáté za sebou, ale stejně jako loni až na poslední chvíli a celek před generační výměnou by pro Bruins neměl být vážnějším soupeřem.

Oba týmy se v play-off potkávají poosmé, dosavadní statistika hovoří mírně pro Boston (4:3), její vypovídací hodnota je však prakticky nulová, neboť poslední vzájemná série se odehrála na jaře 1957. V základní části si ale překvapivě lépe vedl Detroit, který vyhrál oba domácí zápasy a přivezl i jedno vítězství z TD Garden. Švédský veterán Daniel Alfredsson cítí možná poslední šanci sáhnout si na Pohár, Boston ale vystaví Red Wings oslabeným o Pavla Dacjuka a Henrika Zetterberga poměrně rychlou stopku.

Tip na postup: Boston 4:1 na zápasy

Pittsburgh Penguins (2.) – Columbus Blue Jackets (7.)

Tradiční spolufavorit sezony proti týmu bez hvězd, u kterého je už samotný postup překvapením. Pittsburgh ale v posledních týdnech nenaplňuje svůj potenciál a aktuální forma hovoří mírně pro Columbus, který předvedl výborný finiš základní části. Do sestavy Penguins by se ale měla vrátit uzdravená ofenzivní hvězda Jevgenij Malkin, a pokud gólman Marc-Andre Fleury konečně předvede odpovídající výkon i v play-off, může být hotovo už po čtyřech, pěti zápasech.

Blue Jackets naopak spoléhají právě na svého muže s maskou, Sergej Bobrovskij patřil v základní části ke gólmanům s nejlepšími čísly a v celku z Ohia je jedinou skutečnou hvězdou. Největší slabinou "Modrokabátníků" je jednoznačně absence zkušeností, tým se v celé historii probojoval do vyřazovací části pouze jednou a proti Detroitu před pěti lety neuhrál jediný zápas. Columbus tak bude kousat, možná si přiveze i jedno vítězství z Pensylvánie, protřelejší Pittsburgh ale nakonec postup uhájí.

Tip na postup: Pittsburgh 4:2 na zápasy

Ondřej Palát
zdroj: AP autor: Chris O\'Meara

Tampa Bay Lightning (3.) – Montreal Canadiens (4.)

Přetahovaná mezi Tampou a Montrealem o druhou příčku v Atlantické divizi a s ní zároveň o výhodu domácího prostředí pro play-off se protáhla až do posledního zápasu základní části. Lepší dubnová forma posunula do lepší pozice celek z Floridy, v jehož útoku září jeden z kandidátů na nováčka sezony Ondřej Palát. K legendárním Canadiens se naopak upínají tužby většiny Kanady, neboť Montreal je letos poprvé po 41 letech jediným zástupcem kolébky hokeje ve vyřazovací části. Kanadské celky navíc čekají na Stanley Cup už od roku 1993, kdy naposledy triumfovali právě Canadiens.

Vzájemné souboje v základní části se vyznačovaly velkou vyrovnaností, tři ze čtyř zápasů se rozhodovaly až v prodloužení nebo v nájezdech. Třikrát však byla úspěšnější Tampa, která se tak může cítit v roli mírného favorita, musí se ale obejít bet gólmanské jedničky Bena Bishopa, který se zranil v závěru základní části. Montreal vedený rakouskou hvězdou Thomasem Vanekem se ale dokáže vzepnout a oplatí Bleskům deset let staré vyřazení v zatím jediné vzájemné sérii.

Tip na postup: Montreal 4:3 na zápasy

Utkání Philadelphia - NY Rangers
zdroj: AP autor: Tom Mihalek

New York Rangers (4.) – Philadelphia Flyers (5.)

Rangers s fenomenálním Henrikem Lundqvistem v brance se postaví "Broad Street Bullies" z Philadephie, jednomu z nejofenzivnějších celků na Východě. Půjde bezpochyby o nevyhecovanější sérii prvního kola. Nesmiřitelní rivalové se v play-off potkávají už pojedenácté, zároveň ale poprvé po sedmnácti letech, tehdy na své cestě do finále zvítězili Flyers 4:1 na zápasy. Letošní statistika je mnohem vyrovnanější, oba celky ctily zásadu "můj dům, můj hrad" a vyhrály oba své domácí duely.

V dresu "Jezdců" se po letech opět sešla dvojice, která před deseti lety dosáhla na hokejový Grál s Tampou. Martin St.Louis opustil slunnou Floridu výměnou za tehdejšího kapitána Rangers Ryana Callahana a spolu s kumpánem Bradem Richardsem dotáhl celek z Madison Square Garden do play-off. Právě Rangers jsou mnohými odborníky považováni za černého koně vyřazovací části a Philadelphii tak zřejmě nepomůže ani v obdivuhodné formě hrající Claude Giroux.

Tip na postup: Rangers 4:2 na zápasy

ZÁPADNÍ KONFERENCE:

Anaheim Ducks (1.) – Dallas Stars (8.)

Loučící se veterán Teemu Selänne by si asi máloco přál víc než končit se Stanley Cupem nad hlavou a v nejlepším celku Západní konference Anaheimu k tomu dostane velkou příležitost. Ducks se v základní části vyhýbaly výkyvy formy a úderné duo Corey Perry – Ryan Getzlaf je schopné rozebrat jakoukoliv obranu. Stars se naproti tomu probojovali do play-off jako poslední ze šestnácti účastníků a boje o Stanley Cup do dějiště legendárního seriálu zavítají poprvé po šesti letech.

Ale "Kačeři" na tom v tomto směru nejsou zas o tolik lépe, od zisku Stanley Cupu před sedmi lety se přes první kolo podívali pouze jednou. Oba celky se naposledy potkaly v play-off právě při předchozí účasti Dallasu a Stars tehdy svého soupeře vyřadili 4:2 na zápasy. Letos se ale podobný scénář nedá příliš očekávat a ani produktivní Jamie Benn s Tylerem Seguinem na tom nedokážou nic změnit.

Tip na postup: Anaheim 4:1 na zápasy

Colorado Avalanche (2.) – Minnesota Wild (7.)

Před sezonou by si na to, že se v play-off potkají právě tyto dva celky, vsadil asi málokdo. Pod vedením charismatického Patricka Roye ale Colorado učinilo výrazný kvalitativní posun a otloukánek předchozích ročníků skončil v základní části i před soupeři kalibru St. Louis, San Jose nebo obhájce z Chicaga. Mix talentovaných a dravých mladíků včetně nejproduktivnějšího nováčka Nathana McKinnona zezadu jistí Semjon Varlamov, horký kandidát na Vezina Trophy.

I Minnesota bude v play-off spoléhat na ruského strážce svatyně, nevyzpytatelný Ilja Bryzgalov je však velkou neznámou, byť poslední zápasy mu vyšly. Zach Parise po návratu do rodného státu sice i podruhé přivedl Wild do nadstavbové části, i tentokrát však bude pro "Divočáky" znamenat konečnou už první kolo. Přestože závěr základní části vyšel lépe Minnesotě, tak s Coloradem prohrála čtyři z pěti zápasů v ročníku a stejně to zřejmě dopadne i v této sérii.

Tip na postup: Colorado 4:2 na zápasy

Slavící Marián Hossa
zdroj: ZUMA autor: Brian Cassella

St. Louis Blues (3.) – Chicago Blackhawks (5.)

"Bluesmani" byli dlouho jedním z hlavních kandidátů na Prezidentovu trofej, v závěru základní části ale výrazně polevili. Momentálně s sebou táhnou sérii šesti porážek, která je z výhodné pozice a šance na relativně snazšího soupeře srazila na druhou příčku divize, znamenající nejtěžšího možného soupeře už na začátek – obhájce Stanley Cupu z Chicaga. Pokud si však chtějí v Missouri sáhnout na první Pohár od vstupu klubu na scénu NHL v roce 1967, musí zkrátka porazit každého.

Zkušenosti s vyřazovacími boji ale stojí jednoznačně na straně celku z "Větrného města", prsten pro vítěze ligy má doma prakticky celý kádr Jestřábů. Fantom nájezdů T. J. Oshie a probuzený střelec Alexander Steen tak zřejmě nebudou St. Louis stačit. Hned pět útočníků Chicaga se v základní části dostalo přes 60 bodů a právě větší vyrovnanost útočných řad nakonec rozhodne o pokračování chicagského snu o obhajobě. A ani možná nejlepší brankářská dvojice ligy Ryan Miller – Brian Elliott je nedokáže zastavit.

Tip na postup: Chicago 4:3 na zápasy

Zápas NHL - San Jose vs. Los Angeles
zdroj: AP Photo autor: Tony Avelar

San Jose Sharks (4.) – Los Angeles Kings (6.)

Kalifornské derby bude dost možná nejvyrovnanější sérií celého prvního kola. Naposledy se oba soupeři potkali o kolo později loni, pětkrát skončil duel jednobrankovým rozdílem, a jelikož si oba celky udržely domácí neporazitelnost, šlo dál Los Angeles po výsledku 4:3 na zápasy. Letos ale mají výhodu domácího ledu pro rozhodující duel Sharks, kteří mají navíc v kádru mladíka, mohutně prahnoucího po sportovní odvetě.

Snový vstup Tomáše Hertla mezi zámořskou elitu rázně uťal faul právě kapitána Kings Dustina Browna, který českou hvězdičku připravil o polovinu sezony i start na olympijských hrách. Pokud bude rozhodovat variabilita v útoku, jsou Sharks s Joe Thortonem, Joe Pavelskim a Patrickem Marleauem favority, v defenzivních partiích naopak bude dominovat obrana "Města andělů" a brankářská zeď v podobě Jonathana Quicka. Pravděpodobně se bude opět rozhodovat v sedmi zápasech, šťastnější budou tentokrát v San Jose.

Tip na postup: San Jose 4:3 na zápasy

Hlavní zprávy

Nejčtenější články