Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Philadelphii teče do bot. Zachrání Flyers sezonu i přes nevídanou brankářskou krizi?

Takovou šlamastiku ještě žádný klub v historii NHL nemusel v minulosti řešit. Philadelphia v aktuálním ročníku vystřídala na citlivém brankářském postu z různých důvodů už sedm brankářů, na příčky zaručující play-off se ale stále marně dívá zpovzdálí. O zřejmě poslední naději hrají Flyers nyní, krátce po přestávce pro Utkání hvězd.

Do konce základní části zbývá Philadelphii 32 zápasů. V neúprosném dvoubodovém systému je desetibodová ztráta na poslední osmé postupové místo Východní konference značně velká, přesto je zřejmě ještě prostor pro závěrečný útok na play-off. Letci loni trápili pittsburské Tučňáky v prvním kole a v pensylvánském derby vypadli až po šestém duelu. Letos měli udělat pomyslný krok vpřed.

Jenže posun se, alespoň zatím, nekoná. Ba naopak. Nečekané problémy na brankářském postu společně s neoslnivou formou útoku zapříčinily nepříjemnou situaci. Flyers se v probíhající sezoně několikrát ocitli na samém dně Východu a stejně jako další kluby, které se rozhodly udělat výměnu na trenérské lavičce, se nemohou odrazit k lepším výkonům a patří dlouhodobě k tomu horšímu, co liga nabízí.

Změna zatím příliš nezafungovala ani v druhé konferenci – konkrétně v Chicagu, Edmontonu, St. Louis i Los Angeles. Výhodou těchto klubů ze Západu je ale fakt, že jejich podstatně vyrovnanější polovina NHL skýtá ještě reálnou možnost probojovat se do vyřazovacích bojů. Jejich ztráta na pozice divokých karet je minimální.

Proč se Philadelphii nedaří a koho Flyers možná vymění? Poslechněte si Hokej fokus podcast, který se kromě extraligy zaměřil i na dění v NHL:

Flyers ale po špatném startu čelí, když už ne kroku zpět, tak alespoň zastavení vlastního rozletu. Kostra týmu přitom zůstala pohromadě a v létě přišel i ztracený syn James van Riemsdyk, který ve Philadelphii začínal kariéru v NHL. Jenže bývalý útočník Toronta, jenž nasázel za šest let více než 150 branek, se v úvodu ročníku zranil hned ve druhém zápase a přísun dalších gólů od vytoužené posily se tak odložil na dlouhých šest týdnů.

Jeho spoluhráči v ofenzivě se navíc doteď příliš nečinili, co se bodových výkonů týče. Očekávaný standard splňuje po polovině odehrané sezony pouze trio Claude Giroux (52 bodů), Sean Couturier a Jakub Voráček (oba 40). Právě český hráč je také nejčastějším terčem spekulací o možné výměně, pokud Flyers záchrannou misi nezvládnou.

Mezi dalšími potenciálními jmény, která by klub mohla opustit transferem do týmu s ambicemi na play-off před uzávěrkou přestupů, je obránce Radko Gudas. Řízný bek, jenž nejde pro tvrdý hit či ránu daleko, by se konkurentům hodil do nastávajících těžkých duelů o všechno.

Připomeňte si, jak Gudas složil Girouxe na led na MS 2017:

Je nám líto, video expirovalo.
Moment utkání Česko - Kanada: Gudas sestřelil Girouxe

Výměny mohou být ale až poslední instancí. Philadelphia se aktuálně veze na pětizápasové vítězné vlně, a pokud se na ní udrží co nejdéle, mohla by tabulkou ještě vystoupat vzhůru. Pomoct jí k tomu má i teprve dvacetiletá jednička Carter Hart, který dostává v posledních týdnech nejvíc příležitostí a ze sedmičky gólmanů (kam patří také Michal Neuvirth) si drží i nejlepší brankářská čísla.

Pokud to ale Letcům přece jen nebude stačit a na proklamované výměny přitom nedojde, mohli by se čeští fanoušci těšit na případné posily už pro začátek květnového světového šampionátu na Slovensku.

Voráček pravidelně reprezentoval na mistrovství světa v posledním období vždy v lichém roce a po loňské pauze se tak nabízí oprášení národního dresu. Gudas zase vždy přitvrdil, když bylo potřeba, což pocítil jeho kanadský spoluhráč z Philadelphie Giroux nebo Oliver Ekman-Larsson ze Švédska.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články