Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Patera míří do Vegas, podepsal nováčkovský kontrakt u Golden Knights

Jiří Patera podepsal v NHL tříletou nováčkovskou smlouvu s týmem Vegas Golden Knights. Jednadvacetiletého brankáře si vybrali zástupci klubů při draftu 2017 ze 161. pozice. Ve stejném roce také Golden Knights vstoupili jako dosud poslední klub do elitní soutěže a hned v úvodní sezoně se dostali až do finále.

Jiří Patera se ohlíží za pukem směřujícím do branky
zdroj: HHOF-IIHF Images autor: Steve Kingsman

Konečná dohoda se hledala řadu týdnů, nyní už se ale může odchovanec pražské Slavie, jenž odchytal poslední dvě sezony v juniorské WHL za tým Brandon Wheat Kings a na jaře byl oceněn jako nejužitečnější hráč klubu, těšit na boj o svou šanci na výsluní.

"Trošku nervozitu jsem samozřejmě cítil. Mám obrovskou radost, je to splnění dětského snu. Vím ale, že smlouva je jen začátek další cesty a obrovské dřiny. Pevně věřím, že v budoucnu ještě přidám k rodinným oslavám další sportovní důvody," uvedl Patera.

Vzhledem k současné koronavirové situaci však nemá z klubu přesnější informace ohledně nejbližšího vývoje. "Jasné je, že tréninkové kempy začnou obecně co nejblíže nové sezoně, dají se čekat také další dílčí změny. Mým cílem je každopádně připravit se na jakýkoliv scénář."

Pak by rád zamotal trenérům hlavu a vybojoval si start na farmě v AHL. "A samozřejmě tím dlouhodobějším cílem je jednoznačně působení v NHL. Vegas disponuje elitními brankáři v čele s (Marcem-André) Fleurym, který je pro mě jednou z největších osobností celé ligy. Je to můj vzor, snažím se od něj odkoukávat veškeré detaily. Na možnost pracovat s ním naživo se neskutečně těším," netajil Patera.

Má navíc výborný vztah s trenérem brankářů prvního týmu. Věří, že i to by mu mohlo hrát do karet.

Brankář Jiří Patera v utkání proti Kanadě
zdroj: ČTK/AP autor: Darryl Dyck

"Mike Rosati mě pozoruje od draftu před třemi roky. Psal mi poctivě skoro každý týden a koukal na všechny highlighty z našich zápasů. Po mém zranění ze startu poslední sezony za mnou i přijel, protože viděl, že se trochu trápím. Strávil se mnou deset dní a hrozně mi pomohl. Je to opravdu skvělý člověk, se kterým si může kdokoliv popovídat o hokeji i o životě. Věřím, že mi pomůže dostat se také v dalších sezonách na ještě lepší úroveň," uvedl Patera.

Talentovaný gólman měl za poslední sezonu ve 41 zápasech WHL průměr 2,55 inkasované branky na zápas při úspěšnosti zákroků 92,1 procenta. Právě díky tomu si patrně řekl velmi nahlas o smlouvu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články