Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Pastrňák po "one man show" sklízel chválu ze všech stran. Za tohle jsem placený, smál se

Spoluhráči i trenéři Bostonu sypali po utkání jeden kompliment za druhým, David Pastrňák jim je bleskově vracel. Útočník Bruins sestřelil Anaheim čtyřmi brankami, zajistil týmu vítězství 4:2 a zařadil se mezi nejlepší střelce aktuálního ročníku NHL.

David Pastrňák
zdroj: Reuters

"Dávat góly je vždy skvělé, ale za tohle jsem placený," usmíval se Pastrňák, který čtyřmi trefami v jednom utkání vyrovnal klubový rekord.

Celkově strávil na ledě více než šestnáct minut a z pěti střel čtyřikrát poslal puk za záda brankáře Anaheimu Johna Gibsona. Dvakrát skóroval v přesilovkách, na dva góly mu nahráli Torey Krug a Brad Marchand.

Poprvé skóroval v 5. minutě v přesilové hře. Patrice Bergeron mu posunul puk na levý kruh, kde byl Pastrňák neobsazen a pohotovou ranou z první prostřelil Gibsona. 

"Výborně to udělal Bergy, pro gólmana je pak vždy těžké se rychle přesunout," vyzdvihl rodák z Havířova parádní nahrávku kapitána Bruins. "Před brankou pokaždé čekají Bergeron a DeBrusk, mým úkolem je vystřelit z první, aby z toho případně mohla být alespoň dorážka."

Pastrňák následně potrestal dvě zaváhání obránce Anaheimu Hampuse Lindholma. Jeho rozehrávku sebral v polovině druhé třetiny Marchand a posunul puk do gólové pozice českému parťákovi. V úvodu druhé části pak Lindholm po buly nechtěně bruslí odrazil puk přímo na čepel bostonského kanonýra, který pohotovou střelou završil hattrick a odpověděl na snížení Rickarda Rakella.

Trefou na 3:1 dosáhl Pastrňák už čtvrtého hattricku od začátku minulé sezony. V této statistice je za sledované období nejlepší v lize, až za ním jsou ostrostřelci Alexandr Ovečkin a Patrik Laine. "Jen se snažím být lepší než minule, to je můj největší cíl na začátku každého ročníku. Chci se pořád posouvat, na tom se snažím pracovat," řekl skromně Pastrňák.

Čtvrtou branku připravil hlavní hvězdě zápasu opět Marchand, jenž z levého kruhu předložil puk na brankoviště a Pastrňák jej snadno zametl do odkryté klece. Už potřetí v této sezoně tak NHL viděla čtyřgólové představení. Pastrňák napodobil detroitského Anthonyho Manthu a edmontonského Jamese Neala.

Pastrňák se v tabulce kanonýrů zařadil na druhé místo právě za Neala, který má v úvodu sezony výtečnou formu a skóroval už osmkrát. Společně s Manthou a Austonem Matthewsem z Toronta má na kontě šest zásahů. V kanadském bodování je pátý s deseti body. "Je opravdu skvělý. Chodí do prostorů, kde musí být, aby dával góly. V lajně jim to klape," pochvaloval si kouč Bostonu Bruce Cassidy souhru Pastrňáka s Marchandem a Bergeronem.

"Při každé akci je nebezpečný. Bez ohledu na to, kde se na ledě nachází a kam dostane puk, musíte si ho hlídat, protože jinak si najde pozici ke skórování," prohlásil Marchand. "Má na góly talent a instinkt, chce být neustále klíčovým hráčem," doplnil Bergeron.

Přehled českých střelců čtyř gólů v utkání NHL:

Miroslav Fryčer (Toronto - Edmonton 11:9), 8. ledna 1986
Jiří Hrdina (Calgary - Hartford 6:3), 7. listopadu 1988
Vladimír Růžička (Boston - Pittsburgh 6:3), 9. února 1992
Petr Nedvěd (Pittsburgh - Winnipeg 9:4), 5. března 1996
Jaroslav Svejkovský (Washington - Buffalo 8:3), 13. dubna 1997
Jaromír Jágr (Pittsburgh - NY Rangers 8:6), 14. října 2000
Radek Dvořák (NY Rangers - NY Islanders 6:4), 29. března 2001
Jiří Dopita (Philadelphia - Atlanta 7:4), 8. ledna 2002
Patrik Eliáš (New Jersey - NY Islanders 6:0), 30. března 2003
Martin Havlát (Ottawa - Buffalo 10:4), 2. listopadu 2005
Jan Bulis (Montreal - Philadelphia 5:3), 25. ledna 2006
Tomáš Hertl (San Jose - NY Rangers 9:2), 9. října 2013
David Pastrňák (Boston - Anaheim 4:2), 14. října 2019

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články