Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Palát gólem a asistencí dovedl Tampu ke snížení finálové série na 1:2

Český hokejový útočník Ondřej Palát se ve finálové sérii prestižní zámořské ligy znovu blýskl. Tentokrát jedním gólem a asistencí pomohl Tampě Bay k první výhře v Stanley Cupu. Lightning porazili Colorado 6:2 a snížili sérii na 1:2 na zápasy. Své první finálové minuty zaznamenal brankář Avalanche Pavel Francouz, který ve 32. minutě za stavu 2:5 nahradil Darcyho Kuempera.

Ondřej Palát dopomohl k prvnímu finálovému bodu Tampy gólem a asistencí
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Douglas R. Clifford

Na nejvyšší klubovou prohru ve vyřazovacích bojích (0:7) odpověděli Lightning jednoznačným vítězstvím a vrátili se do hry o třetí Stanley Cup v řadě. "Existuje důvod, proč jsme znovu ve finále a proč jsme dokázali vyhrát dnešní duel. Naši lídři v pravých chvílích dokážou odehrát skvělé zápasy," řekl trenér Jon Cooper.

Hokejisté Tampy po nevydařeném druhém finále ujišťovali, že vysoká prohra tým ve zbytku série nepoznamená. Úvod třetího duelu jim ale opět nevyšel ideálně. Branku Valerije Ničuškina ještě díky dobře použité trenérské výzvě rozhodčí neuznali, přesilovkový gól Gabriela Landeskoga již ale znamenal vedení Avalanche. Kapitán hostujícího výběru potrestal Palátův faul a skóroval podesáté v play-off.

Lightning během dvou minut otočili vývoj zápasu. Skóre srovnal Anthony Cirelli a v čase 14:54 poslal Tampu poprvé v sérii do vedení Palát. Český útočník si v útočném pásmu vyměnil puk se Stevenem Stamkosem a svou desátou trefou ve vyřazovacích bojích potvrdil pozici nejlepšího střelce Lightning. Palát vstřelil svou sedmou finálovou branku v kariéře a v historickém pořadí českých hokejistů se osamostatnil na druhém místě za Petrem Sýkorou.

Colorado poprvé ve finálové sérii nevyhrálo první třetinu a hned po minutě a půl druhého dějství inkasovalo z hole Nicka Paula třetí gól. Landeskog svou druhou přesilovkovou trefou v zápase snížil na rozdíl jediné branky, zbytek třetiny ale patřil opět domácím. Branky Stamkose a Patricka Maroona zajistily Bolts vedení 5:2 a vyhnaly z branky Darcyho Kuempera.

"Nemyslím, že by to dnes byla jeho chyba. Pouštěli jsme soupeře do nebezpečných pozic před brankou a oni nás trestali. Dnes jsme v tom Darcyho nechali," zastal se Kuempera Mikko Rantanen, jenž v utkání dvakrát asistoval. Trenér Jared Bednar však s výkonem kanadského brankáře spokojený nebyl. "Darcy dnes, stejně jako celý tým, neodehrál povedený zápas," řekl.

Ani Francouz však rozjetou ofenzivu Tampy nezastavil, první gól obdržel již po třech a půl minutách na hřišti. Palátovu teč ještě dokázal vytěsnit na tyč, puk ale zůstal v brankovišti a nikým neatakovaný Corey Perry pohodlně zvýšil na 6:2.

Sedmatřicetiletý Kanaďan se stal prvním hráčem v historii soutěže, který ve finále vstřelil gól v dresu čtyř různých týmů. V sezoně 2006/07 dvěma trefami pomohl Anaheimu ke Stanley Cupu. V koronavirové bublině v létě roku 2020 třemi brankami neodvrátil prohru Dallasu s Tampou a v poslední finálové sérii vstřelil gól za poražený Montreal.

Ve třetí třetině Lightning své vedení kontrolovali a jako první tým v tomto play-off porazili Colorado na vlastním ledě. Avalanche v předchozím průběhu vyřazovacích bojů vyhráli všech sedm duelů mimo svou arenu.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaká je česká stopa ve finále Stanley Cupu?

Francouz, jenž prohrál první ze sedmi zápasů, do kterých v tomto play-off nastoupil, zakončil utkání s devíti zákroky. Andrej Vasilevskij v brance Lightning kryl 37 střel a odčinil nevydařené výkony z prvních dvou duelů, ve kterých obdržel jedenáct branek. "Andrej byl dnes opravdu výborný. Před dvěma dny dostal sedm branek, ale dneska se vrátil zpět na vlnu a předvedl úžasný výkon," vyzdvihl přínos ruského gólmana trenér Cooper.

Série pokračuje na ledě Tampy. Čtvrtý zápas je v Amalie Areně na programu v noci na čtvrtek.

Finále Stanleyova poháru - 3. zápas:

Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche 6:2 (2:1, 4:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Cirelli (Maroon), 15. Palát (Stamkos), 22. Paul (Colton), 28. Stamkos (Kučerov, Bogosian), 32. Maroon (Kučerov, Hedman), 35. Perry (Palát, Hedman) – 9. Landeskog (Rantanen, Makar), 25. Landeskog (Makar, Rantanen). Rozhodčí: Dwyer, Rooney – Kovachik, Daisy. Střely na branku: 32:39. Pavel Francouz za Colorado odchytal 26 minut a 56 sekund, inkasoval jeden gól z 10 střel a úspěšnost zákroků měl 90 procent. Vyloučení: 8:10. Využití: 1:2. Diváci: 19 092. Hvězdy zápasu: 1. Stamkos, 2. Kučerov, 3. Paul (všichni Tampa Bay). Stav série 1:2.

Tampa Bay: Vasilevskij – Hedman, Rutta, Černák, McDonagh, Bogosian, Sergačjov – Kučerov, Stamkos, Palát – Killorn, Cirelli, Hagel – Paul, Colton, Perry – Bellemare, Maroon, Nash.Trenér: Cooper.

Colorado: Kuemper (32. Francouz) – Makar, Toews, Manson, J. Johnson, Byram, E. Johnson – Ničuškin, MacKinnon, Landeskog – Rantanen, Compher, Aube-Kubel – L. O'Connor, Helm, Lehkonen – Cogliano, Sturm, Newhook.Trenér: Bednar.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články