Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ovečkin pokořil metu 1000 bodů a překonal ve střelecké tabulce legendárního Richarda

Washington - Ruský kanonýr Alexandr Ovečkin vstřelil proti Pittsburghu dvě branky, čímž překonal magickou hranici 1000 kanadských bodů v NHL. Stal se teprve 84. hráčem, kterému se historický počin povedl, navíc na domácím ledě před vlastními fanoušky. První trefou večera zároveň předběhl bývalého vynikajícího střelce Maurice "Rocketa" Richarda a má nakročeno do společnosti elitních kanonýrů.

Alexandr Ovečkin v dresu Washingtonu Capitals
zdroj: Reuters autor: Geoff Burke

Pátého října 2005 nastoupil Ovečkin ke svému prvnímu zápasu v NHL. Jeho premiéra v zápase proti Columbusu nemohla být charakterističtější: dvě vstřelené branky předznamenaly, jak se bude kariéra největšího ruského talentu od výluky 2004–05 vyvíjet.

Jedenáctého ledna 2017 přidal proti Pittsburghu na své střelecké konto další dvě trefy a zlepšil se už na číslo 546. K tomu přidal 455 přihrávek a celkový součet 1001 bodů z něho udělal 84. hráče historie, kterému se podařilo bájnou metu zdolat. Navíc to stihl už v 880. utkání, dříve to zvládl z aktivních hráčů jen Jaromír Jágr, který potřeboval pouze 763 zápasů.

Překonat by je však mohl kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, jenž má odehráno 741 duelů se ziskem 983 bodů. Ovečkin svými dvěma zářezy do sítě Penguins navíc překonal i "otce kanonýrů", legendárního Maurice Richarda, podle něhož se nazývá trofej pro nejlepšího střelce sezony v NHL. Bývalý útočník Montrealu nasbíral 544 gólů v 978 zápasech.

Ruský snajpr na nic nečekal a skóre historického utkání otevřel už po 35 sekundách. "Trochu jsem o tom před zápasem přemýšlel. Bylo by hezké získat tisící bod před domácími fanoušky. Jsem nadšen, že se to stalo. Je to velký okamžik pro klub, pro mě i pro fanoušky," uvedl Ovečkin.

Ovečkinův historický 545. gól a zároveň 1000. bod:

Na jubilejní bod mu přihrál jeho dvorní nahrávač v dresu Washingtonu Nicklas Bäckström. "Seděl na střídačce a já ho popostrčil, ať se zvedne. Měl by být oceněn za to, že 1000 bodů stihl v takovém počtu utkání. Je to vskutku působivé. Zaslouží si respekt. Je to neuvěřitelný hráč a je zábava ho pozorovat," dodal Ovečkinův švédský spoluhráč, když popisoval situaci na střídačce při ovacích fanoušků vestoje.

Skutečně, Ovečkin je jedním z nejzábavnějších hráčů současnosti a také jedním ze symbolů "povýlukové" NHL. Už ve své nováčkovské sezoně nastřílel impozantních 52 branek a nasbíral 106 bodů. Celkem sedmkrát pokořil hranici 50 branek, v sezoně 2007–08 dokonce nasázel úctyhodných 65 gólů. V prvních pěti ročnících se dostal čtyřikrát přes 100 bodů, a ačkoli už v celkových číslech není tak produktivní jako v počátcích kariéry, udržuje si zejména svůj střelecký standard. Podobně jako Richard, kterého nyní překonal.

Deset nejlepších branek v kariéře Alexandra Ovečkina:

Legendární kanadský útočník byl prvním hokejistou NHL, kterému se podařilo nasázet padesát gólů v padesáti zápasech. Rovněž jako první dosáhl na metu 500 branek v kariéře. Jeho čich na branky v kombinaci s nevídanou rychlostí na bruslích mu vynesly přezdívku "The Rocket" - Raketa. A přestože titul "Ruská raketa" náležel v 90. letech Pavlu Buremu, rozhodně by slušel i Ovečkinovi – paralel s Richardem je totiž víc než dost.

Jejich kariéry možná dělí půl století, Ovečkin a Richard jsou si však podobní i v jiných ohledech než jen ve střílení branek. Oba křídelní útočníci, ceněni pro zápal a energii vkládanou do hry. Největší hvězdy svých týmů, od kterých se čekají branky v každém zápase.

Maurice Richard se během své kariéry (1942–60) stal nejlepším střelcem ligy pětkrát. Odtud název trofeje pro nejlepšího kanonýra, pojmenované na jeho počest. Alexandr Ovečkin si "Rocket" Richard Trophy odnášel domů už šestkrát. Maurice Richard ukončil kariéru v osmatřiceti letech, v roce 1960. Tehdy jako historicky nejlepší střelec NHL, právě s 544 zásahy.

Fakt, že jeho záznam je i po téměř šedesáti letech na 30. místě, potvrzuje, o jak výjimečný výkon se jedná. Ovečkin dokázal stejný kousek ve věku 31 let. A s náskokem téměř stovky zápasů na Richarda. V loňském ročníku vstřelil svůj pětistý gól. Povedlo se mu to jako pátému nejrychlejšímu (801 zápasů).

"Stárnu… pamatuji si na svůj první rok, můj první zápas. Jako by to bylo před pěti minutami. Rychle to utíká, musíte si to užívat, každou vteřinu," uvedl Ovečkin se svým typickým úsměvem. "Kdykoliv mám možnost, snažím se udělat něco speciálního," dodal populární "Ovi".

Stejně jako byl Maurice Richard ikonou a legendou své generace, Alexandr Ovečkin je největším kanonýrem generace, kterou můžeme sledovat. S největší pravděpodobností se ještě letos dostane na dohled první dvacítce historické tabulky střelců. A až jednou tenhle obrovitý sympatický chlapík pověsí definitivně brusle na hřebík, bude zřejmě mezi nejlepšími pěti. A titul legendy se bude spojovat i s jeho jménem.

Zdroj
nhl.com, sportsnet.ca, youtube.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články