Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Trampolíny 2024

Nosek touží po Stanley Cupu a podle toho si vybral: Panthers mají reálnou šanci zase zvítězit

Tomáš Nosek měl to štěstí, že hned ve své první celé sezoně, kdy si vybojoval stabilní místo v NHL, hrál finále Stanley Cupu. Jenže s Vegas Golden Knights tehdy v roce 2018 zůstal pod vrcholem. Přestože byl český útočník členem silných týmů, od té doby čeká marně na další šanci. Věří, že další příležitost nyní přijde s Floridou, které se upsal zkraje července na rok jako nechráněný volný hráč za 775 tisíc dolarů.

Tomáš Nosek v dresu New Jersey
zdroj: USA TODAY Sports autor: Ed Mulholland

Jednatřicetiletý Nosek má před sebou páté angažmá v nejlepší hokejové lize světa. Po Detroitu, Vegas, Bostonu a New Jersey bude v barvách Panthers usilovat o třetí finále pro klub ze Sunrise za sebou a úspěšnou obhajobu letošního triumfu. Je přesvědčený, že se to může povést. "Proto jsem právě tady. To je důvod, proč jsem se rozhodl pro Floridu a podepsal s klubem smlouvu," řekl Nosek.

Touží po další příležitosti na velký triumf. Tehdy před šesti lety zařídil výhru v úvodním utkání, během finálové série dal celkem tři góly, ale radoval se soupeř z Washingtonu.

"Byl to můj první rok ve Vegas, začal jsem hrát stabilně v NHL a prošli jsme až do finále. Ale od té doby naháním tuhle šanci marně. A když jste navíc už starším hráčem, tak si uvědomujete, že moc času nezbývá. Snažíte se proto vybrat si (z nabídek) tým, který má reálnou šanci zvítězit. A Panthers tu šanci mají," věří Nosek.

Sám se mohl o tom, jak velká síla tkví ve floridském celku, přesvědčit v roli soupeře. V loňském play-off musel hned v prvním kole vstřebat vyřazení Bruins, kteří byli hlavním favoritem ligy a vedli 3:1 na zápasy. "V základní části jsme snad neprohráli ani jednou dva zápasy po sobě. A oni nás porazili třikrát za sebou. Už tehdy jsem věděl, že je to výjimečný tým. A letos to potvrdili," poukázal na zisk prvního Stanley Cupu v historii Panthers.

Tehdejší klání ještě posílilo v posledních letech rostoucí rivalitu mezi oběma kluby. Pardubický rodák ji teď pozná z druhé strany, v mužstvu, které se bude snažit dostat pod kůži Davida Pastrňáka a spol. "Nejsem první ani poslední, komu se něco takového přihodilo. Žádný problém, beru to v pohodě, k hokeji tohle patří," prohlásil Nosek.

Těší se na Barkova

Dokonce přiznal, že jsou v řadách Panthers hráči, které obdivoval i jako hráč na soupeřově střídačce. A jestli se na někoho obzvlášť těší, je to útočník Aleksander Barkov. "Viděl jsem ho mnohokrát. Připomíná mi Pavla Dacjuka," přirovnal Nosek současného kapitána k vynikajícímu ruskému centrovi, jenž se zařadil mezi legendy Detroitu. "Je to jeden z nejlepších hráčů pro obě strany hřiště a já se nemůžu dočkat, až ho budu sledovat ze stejné střídačky," těšil se Nosek.

Jako ceněný poctivec a specialista na obranné úkoly, který ale umí přispět i v ofenzivě, by měl v týmu zacelit mezeru po švédském centrovi Kevinu Stenlundovi, který odešel do Utahu. Očekává se také, že bude patřit mezi hráče určené na oslabení. "Hráli je během play-off fenomenálně. Věřím, že do toho dobře zapadnu a pár oslabení pomůžu ubránit," podotkl Nosek.

Základem pro něho však je, aby zůstal zdravý. Kvůli zranění pravé nohy, s níž musel na operaci, odehrál v minulém ročníku za Devils jen 36 utkání, v nichž si připsal dva góly a čtyři nahrávky. "Z toho pohledu to nebyla dobrá sezona. Byl jsem mimo hru více než polovinu sezony a pak mi nějakou dobu trvalo, než jsem se do toho zase dostal a hrál svoji hru. Myslím, že až tak posledních 15 až 20 zápasů už jsem zase ukazoval, co umím. Nemohu se dočkat, až naskočím zase zpátky na led," uvedl Nosek.

V klubu ho vřele přijali. I v tomto ohledu věděl, do čeho jde. "Mluvil jsem o tom s Radkem Gudasem a jeho manželkou," prozradil, že novou adresu konzultoval s dosud posledním Čechem, který za Panthers hrál. "Pár kluků z týmu už se mi ozvalo a já se hrozně těším, až se připojím, zatím je všechno skvělé," pochvaloval si Nosek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články