Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Noc gólmanů – ve čtyřech zápasech tři vychytané nuly

New York - Hokejisté Pittsburghu otočili třemi góly ve třetí třetině utkání na ledě Columbusu a po výhře 4:3 se ujali vedení v sérii 2:1. Po dvou porážkách na hřišti soupeře zabrali obhájci Stanleyova poháru z Chicaga, doma porazili St. Louis 2:0 a snížili stav série na 1:2 stejně jako Minnesota, která přemohla Colorado 1:0 v prodloužení, a Dallas, jenž zvítězil nad Anaheimem 3:0. Hned tři gólmani tak vychytali v pondělí čisté konto.

Corey Crawford
zdroj: ČTK/ZUMA

V brance Chicaga se o nulu 34 zákroky zasloužil Corey Crawford, Minnesotu dovedl k vítězství bezchybným výkonem a 22 zásahy Darcy Kuemper, který poprvé v životě nastoupil v play-off od začátku zápasu, nejvíc se na nulu nadřel brankář Dallasu Kari Lehtonen, jenž zlikvidoval 37 střel.

Columbus - Pittsburgh 3:4

Columbus ztratil s Pittsburghem téměř vyhraný zápas. Už po čtyřech minutách hry vedli Blue Jackets 2:0. Penguins sice snížili gólem do šatny dvě sekundy před koncem druhé třetiny, hned ve druhé minutě třetího dějství ale vrátil domácím dvoubrankový náskok Cam Atkinson.

Jenže pak Columbusem otřáslo 133 černých sekund, během nichž Pittsburgh dal ze tří střel tři góly a obrátil skóre ve svůj prospěch. Nejprve na konci 46. minuty snížil na 2:3 Brandon Sutter, o minutu a deset sekund později vyrovnal Lee Stempniak a za dalších 57 sekund dostal "Tučňáky" do vedení Jussi Jokinen. Ve zbytku zápasu už domácí na tuhle studenou sprchu nedokázali zareagovat.

V kabině Columbusu, který ani na pátý pokus v historii klubu nedokázal vyhrát v play-off na domácím ledě, zavládlo zklamání. Kouč Todd Richards se ale na svěřence nezlobil. "Nemyslím si, že bychom za stavu 3:1 nějak pustili nohu z plynu. Nasazení bylo v pořádku. Ale udělali jsme pár chyb a soupeř začal lépe bruslit, to byl hlavní rozdíl," hledal Richards příčiny porážky.

Pravidlo, že dvougólové vedení neznamená vítězství, se v celé sérii opakuje zatím v každém utkání. Columbus už takhle jeden zápas ztratil, stejně tak ale dokázal Pittsburgh porazit, když o dva góly prohrával. "Pořád máme před sebou dlouhou sérii. Musíme se postarat o to, aby tenhle zápas nebyl zlomový," přál si útočník R. J. Umberger, útočník Columbusu původem z Pittsburghu.

Chicago - St. Louis 2:0

Duely Chicago - St. Louis a Minnesota - Colorado rozhodl jediný gól. Výhru Blackhawks zařídil trefou už v 5. minutě Jonathan Toews, jehož střela po ledě prošla brankáři Ryanu Millerovi mezi betony, druhý zásah přidal až v poslední minutě při power play do prázdné branky Marcus Krüger.

První hvězdou zápasu byl vyhlášen domácí brankář Corey Crawford, který dal svým výkonem vzpomenout na loňské finále Stanley Cupu. "Ale o tom jsem v zápase nepřemýšlel. Jediné, na co se soustředím, je další střela na branku. Nic jiného v hlavě nemám," prohlásil devětadvacetiletý gólman.

Minnesota - Colorado 1:0 v prodloužení

V Minnesotě se diváci v základní hrací době žádné branky nedočkali, rozhodující gól stál ale za to. V šesté minutě prodloužení předvedl one man show dvaadvacetiletý finský útočník Mikael Granlund, když s českým obráncem Janem Hejdou na zádech obkroužil půlku útočného pásma, vybruslil od bočního mantinelu, vyhnul se skrumáži před brankou a poté v pádu zasunul puk do odkryté klece.

Rodák z Oulu tak korunoval střeleckou převahu Minnesoty, která přestřílela soupeře v poměru 46:22, což je nový klubový rekord v play-off. "Odehráli jsme skvělý zápas. Vytvořili jsme si řadu šancí a nakonec jsme byli odměněni. V takových výkonech musíme pokračovat," prohlásil Granlund, mistr světa z roku 2011, jenž oslavil svůj vůbec premiérový gól v play-off NHL.

Dallas - Anaheim 3:0

Výsledky NHL

Východní konference - 3. zápas:

Columbus - Pittsburgh 3:4 (2:0, 0:1, 1:3)

Branky: 2. Jenner, 4. Johnson, 42. Atkinson - 40. Orpik, 46. Sutter, 48. Stempniak, 49. J. Jokinen. Střely na branku: 20:41. Diváci: 19 148. Stav série: 1:2.

Západní konference - 3. zápasy:

Minnesota - Colorado 1:0 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)

Branka: 66. Granlund. Střely na branku: 46:22. Diváci: 19 221. Stav série: 1:2.

Chicago - St. Louis 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky: 5. Toews, 60. Krüger. Střely na branku: 25:34. Diváci: 22 112. Stav série: 1:2.

Dallas - Anaheim 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky: 20. Jamie Benn, 38. Ničuškin, 48. Garbutt. Střely na branku: 22:37. Diváci: 19 120. Stav série: 1:2.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články