Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

NHL pěje chválu na Kubalíka, ale ten říká: Pořád je to jen první zápas

Debut v play-off NHL jako hrom má za sebou Dominik Kubalík. Dvěma góly a třemi přihrávkami pomohl český hokejista Chicagu porazit 6:4 Edmonton. Stal se tak vůbec prvním hráčem ve více než stoleté historii slavné soutěže, který si při svém debutu ve vyřazovací části připsal pět bodů.

Dominik Kubalík ve službách Chicaga
zdroj: ČTK/AP autor: Chris O\'Meara

"Cítil jsem se dobře, všechno mi vycházelo," uvedl Kubalík, který byl vyhlášen největší hvězdou utkání. "Je to hezké, ale pořád je to jen první zápas. Musíme stejně pokračovat dál," dodal hokejista, který zastínil i útočníky Edmontonu Leona Draisaitla a Connora McDavida, dva nejproduktivnější hráče celé základní části.

Kubalík potvrdil pověst střelce při přesilových hrách, v nichž zvyšoval ve druhé třetině ze 4:2 na 6:2. Nejdřív se prosadil ranou bez přípravy z pravého kruhu a následně tečí.

Je nám líto, video expirovalo.
Kubalík přepisoval rekordy

"Na tréninku jsme přesilovky pilovali, v sezoně jsme je neměli moc dobré," řekl Kubalík. "Snažili jsme se hrát jednoduše, střílet a dorážet. A fungovalo to. Byli jsme na zápas dobře připraveni a myslím, že se nám povedl. První góly nám taky zvedly sebevědomí. Doufám, že nám budou přesilovky vycházet i v příštích zápasech," dodal Kubalík.

Trenér Chicaga Jeremy Colliton si pochvaloval souhru celé elitní řady. Kapitán Jonathan Toews zaznamenal tři body (2+1) a Brandon Saad dva (1+1). "Velmi dobře si rozuměli v útočném pásmu. Dokázali se uvolnit v gólových pozicích a Kubalík má skvělou střelu. Ten kluk se moc dobře trénuje, navíc se stále zlepšuje," ocenil Colliton Kubalíka, jenž dal ve zkrácené základní části třicet branek a je mezi třemi finalisty na cenu pro nejlepšího nováčka sezony NHL.

Kubalíkovy střelecké schopnosti chválil také Toews. "Je nesmírně chytrý v tom, jak si umí najít volné místo a odpoutat se od soupeřů. Nepotřebuje moc času na střelu. To je skvělá věc, zvlášť v dnešním hokeji. Dá ještě hodně gólů," řekla jedna z největších hvězd ligy o českém útočníkovi.

Kubalík ale není jen střelec, což potvrdil už v úvodní třetině, kdy přihrál na tři góly. Ve dvou případech pod tlakem krásně uvolnil právě Toewse. Třemi body za svou úvodní třetinu kariéry ve vyřazovacích bitvách NHL se stal rovněž vůbec prvním nováčkem, jemuž se něco takového podařilo.

Kdo bude mít navrch v sériích předkola play-off? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

"Pořád si připomínáme, že si musíme dobře pokrývat puk, a v tomhle je taky moc dobrý. Umí na sebe navázat soupeře a následně dobře přihrát. Vytváří tím šance. Taky umí dávat góly. Je komplexním hráčem, hodně mně a Jonnymu pomáhá," ocenil Kubalíka i Saad.

"S přibývajícími zápasy je vážně čím dál lepší. I dnes mohl každý vidět, že byl víc playmaker než střelec. Je zábava ho při hře sledovat. A samozřejmě je také zábavné, když máte takového hráče ve stejné formaci," doplnil ho Toews.

Z českých hráčů v historii play-off NHL nasbírali nejvíce bodů David Pastrňák z Bostonu a Patrik Eliáš z New Jersey. Pastrňák 14. dubna 2018 při výhře Bruins nad Torontem 7:3 zaznamenal šest bodů za tři branky a stejný počet přihrávek. Eliáš 22. dubna 2006 při vítězství Devils nad Rangers k dvěma trefám přidal čtyři asistence.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články