Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

NHL může začít. Hráči podepsali kolektivní smlouvu

New York - Hráčská asociace NHLPA odsouhlasila v hlasování hokejistů novou desetiletou kolektivní smlouvu. Následovala tak středeční krok majitelů klubů. V neděli tak mohou začít přípravné kempy a v sobotu 19. ledna zkrácený ročník NHL, který bude mít 48 kol. Uvedly to oficiální internetové stránky NHL i NHLPA. 

LA Kings vyhráli Stanley Cup
zdroj: AP Photo autor: Mark J. Terrill

Hlasování hráčů začalo ve čtvrtek večer a bylo na něj vymezeno 36 hodin. Tajná elektronická volba skončila dnes ve 14:00 SEČ. K ratifikaci dohody ji musely schválit dvě třetiny z více než 700 hráčů.

Posledním krokem po souhlasu obou stran je písemné uzavření Memoranda o porozumění, které by mělo být podepsáno ještě dnes. Bude zatím nahrazovat samotnou kolektivní smlouvu, která má být hotová do konce února.

Dokument, který bude mít několik set stránek, budou ještě příští měsíc zástupci NHL a NHLPA dokončovat a vyhradí si na to deset dnů. Po uzavření memoranda už mohou kluby provádět transakce, podepisovat smlouvy, začnou oficiálně tréninkové kempy.

Také bude zveřejněn rozpis zkráceného ročníku, v němž každý klub sehraje v základní části po 48 zápasech. Výluku v NHL po 113 dnech fakticky ukončila dohoda z nedělního rána, kdy vedení NHL s NHLPA našlo po dlouhých jednáních společnou řeč.

Jágrův Dallas zasáhne do hry hned první den

Zkrácený ročník NHL po výluce začne třinácti zápasy v sobotu 19. ledna a program 720 zápasů nahuštěný do 99 hracích dnů skončí v sobotu 27. dubna. Play-off odstartuje o tři dny později, nový vítěz Stanleyova poháru bude korunován nejpozději v pátek 28. června.

Hned v úvodní den, přesně v noci ze soboty na neděli ve 2:00 SEČ, si odbude premiéru v dresu Dallasu česká hvězda Jaromír Jágr. Soupeřem Stars bude Phoenix. Loňský vítěz Stanleyova poháru Los Angeles se představí také 19. ledna doma proti Chicagu a vystaví slavnostně plaketu připomínající historický triumf.

Každý tým sehraje v základní části po 48 zápasech a utká se jen se soupeři z vlastní konference. Jedinou konfrontací celků z Východní a Západní konference bude v této sezoně červnové finále Stanleyova poháru. Celkem 18 utkání čeká týmy s rivaly ze stejné divize.

Základní část skončí 27. dubna, tedy šest dnů před začátkem mistrovství světa ve Švédsku a Finsku (3.-19. května). Původní rozpis, který zrušila absence nové kolektivní smlouvy mezi NHL a hráčskou asociací NHLPA, čítal 1 230 utkání. Ročník měl odstartovat 11. října a skončit 13. dubna.

Sobota 19. ledna:

Philadelphia - Pittsburgh, Winnipeg - Ottawa, Los Angeles - Chicago, Boston - New York Rangers, Montreal - Toronto, New York Islanders - New Jersey, Tampa Bay - Washington, Florida - Carolina, St. Louis - Detroit, Nashville - Columbus, Dallas - Phoenix, Minnesota - Colorado, Vancouver - Anaheim.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články