Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

New Jersey Devils vyřadí Eliášův dres s číslem 26

Newark/New York - New Jersey Devils poctí Patrika Eliáše slavnostním vyřazením jeho dresu s číslem 26. Klubová legenda, která celou zámořskou kariéru v NHL strávila v dresu Ďáblů, se dočká 24. února 2018 před utkáním proti New Yorku Islanders. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru bude teprve druhým českým hokejistou po Dominiku Haškovi (Buffalo), kterému se této pocty v NHL dostane. Eliáš vládne většině ofenzivních statistik klubu včetně počtu gólů, asistencí a bodů.

Patrik Eliáš
zdroj: ČTK/AP autor: Julio Cortez

Eliáš ukončil kariéru, během níž nastupoval v NHL jen za New Jersey, letos v březnu. Už tehdy Devils oznámili, že v příští sezoně vyvěsí jeho číslo v hale Prudential Center. Jednačtyřicetiletý rodák z Třebíče se dočká stejné pocty, jakou klub prokázal dalšími bývalým oporám Scottu Stevensovi, Kenu Daneykovi, Scottu Niedermayerovi a Martinu Brodeurovi.

Eliáš, který debutoval v dresu Devils v prosinci 1995, je klubovým rekordmanem v počtu branek (408), asistencí (617), bodů (1025), branek v přesilových hrách (113), bodů v početních výhodách (333) i vítězných gólů (80). V play-off drží maxima v počtu gólů (45), přihrávek (80), bodů (125) a branek (21) i bodů (52) v přesilovkách. O další se dělí s šesti vítěznými trefami se Scottem Stevensem, Petrem Sýkorou, Claudem Lemieuxem a Jamiem Langenbrunnerem. Stanleyův pohár s týmem slavil v letech 2000 a 2003.

Poslední zápas v NHL odehrál Eliáš loni 9. dubna. O měsíc později podstoupil operaci pravého kolena, už druhou během čtyř měsíců. V sezoně 2015/16 kvůli zdravotním potížím odehrál jen 16 utkání. Do uplynulého ročníku již nezasáhl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články