Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejlepší střelec Marchessault získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off

Jonathan Marchessault z Vegas získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Pro dvaatřicetiletého kanadského útočníka je to vůbec první individuální cena v kariéře. Na premiérovém triumfu Golden Knights se podílel 25 body za 13 branek a 12 asistencí v 22 zápasech. Podělil se o pozici nejlepšího střelce play-off s Němcem Leonem Draisaitlem z Edmontonu a v produktivitě skončil druhý o bod za spoluhráčem Jackem Eichelem.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Jonathan Marchessault získal Conn Smythe Trophy

Marchessault je prvním nedraftovaným vítězem Conn Smythe Trophy od roku 1988, kdy ji získal Wayne Gretzky.

Vstup do play-off se mu úplně nevydařil a měl na kontě po sedmi zápasech jen dvě asistence. V dalších 15 duelech ale zaznamenal 23 bodů a z 13 gólů byly tři vítězné.

Ve finále proti Floridě při výhře 4:1 na zápasy měl bilanci 4+4 a zakončil play-off desetizápasovou bodovou sérií (8+7).

Marchessault je jedním ze šesti hráčů, kteří jsou v kádru Golden Knights od vstupu do NHL v roce 2017. Dalšími jsou forvardi William Karlsson, Reilly Smith, William Carrier a obránci Shea Theodore a Brayden McNabb.

Vegas si jej vybralo v rozšiřovacím draftu z týmu letošního poraženého finalisty Floridy. Je klubovým rekordmanem v základní části v počtu branek (150), asistencí (198), bodů (348), gólů v přesilovkách (34), bodů v přesilovkách (86) a vítězných gólů (27).

V play-off vládne s počtem gólů (34) a bodů (71) a spolu s Karlssonem a Smithem odehráli všech 88 utkání Vegas v bojích o Stanleyův pohár v historii.

Stříbrný medailista z mistrovství světa v Bratislavě z roku 2019 za 10 sezon v NHL za Tampu Bay, Floridu a Vegas sehrál 556 utkání a nasbíral 418 bodů za 188 tref a 230 přihrávek. V play-off si připsal v 95 duelech 72 bodů za 34 gólů a 38 přihrávek.

Conn Smythe Trophy, o které rozhoduje Asociace profesionálních hokejových novinářů, se uděluje od roku 1965 a získalo ji 50 hráčů.

Rekordmanem je se třemi vítězstvími brankář Patrick Roy (v letech 1986 a 1993 s Montrealem a v roce 2001 s Coloradem), dvakrát tuto cenu dostali Bobby Orr, Bernie Parent, Wayne Gretzky, Mario Lemieux a Sidney Crosby.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články