Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČP v triatlonu 2024

Nečas dvakrát propálil Vaněčka, který opět střídal. Carolina je výhru od postupu

Souboj českých hokejistů Vítka Vaněčka s Martinem Nečasem v rámci play-off NHL měl jasného krále. Útočník Caroliny poslal do sítě brankáře New Jersey hned dva góly a výrazně tak přispěl nejenom k tomu, že gólman domácích střídal už ve 33. minutě, ale také se stal druhou hvězdou celého střetnutí při výhře Hurricans 6:1. Ty dělí už jen jedna výhra od postupu do finále Východní konference. Dallas zvítězil na ledě Seattlu 6:3 a vyrovnal sérii na 2:2.

Martin Nečas z Caroliny (s číslem 88) se raduje z gólu v síti Vítka Vaněčka z New Jersey Devils
zdroj: ČTK / AP / autor: Adam Hunger

Carolina brzy prohrávala po teči Jacka Hughese, ale Nečas skóre otočil. Český útočník ještě v úvodní třetině vyrovnal, poté co si v protiútoku najel před branku a nikým neatakovaný poslal puk za Vaněčkova záda. I ve druhém případě se prosadil zblízka, opět se ocitl sám před Vaněčkem a nedal mu šanci nekompromisní ranou pod horní tyč.

"V úvodu zápasu je povzbudil rychlý gól a pět deset minut po ledě létali. Freddy (gólman Andersen) vytáhl ještě pár pěkných zákroků," uvedl Nečas, který má po deseti zápasech play-off bilanci čtyř gólů a dvou přihrávek. "Jakmile jsme vyrovnali, cítil jsem, že začínáme předvádět svůj styl. Rychle jsme přesouvali hru z našeho pásma do útočného, a proto jsme uspěli," konstatoval.

Nečas druhou trefou odstartoval gólovou smršť. Carolina nasázela Vaněčkovi čtyři branky v rozmezí pěti minut a dvaceti sekund. Nejdříve jej překonal Brett Pesce z mezikruží, po závaru před brankou zvýšil Jesper Fast a střelou zpoza pravého kruhu upravil Brent Burns na 5:1.

Vaněček, který chytil 12 ze 17 střel, poté přepustil místo Akiru Schmidovi. Na něj vyzrál na konci druhé třetiny už jen Jordan Martinook, který nasbíral tři body (1+2) a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

"Jsem rád, že jsem přispěl, ale hlavní je, že jsme po minulé prohře (4:8) zabrali a jedeme domů za stavu 3:1," uvedl Martinook, který si ve čtyřech zápasech po sobě připsal alespoň dva body a vytvořil nový klubový rekord. Přitom v předchozí sérii s Islanders vůbec nebodoval. "Nemám pocit, že bych něco měnil. Prostě to jen padá," řekl.

Hurricanes se daří rozložit produktivitu do všech útoků. Ve třech ze čtyř zápasů s New Jersey bodovalo alespoň deset hráčů. "Skvělé je, že nám šlapou všechny čtyři lajny," pochvaloval si Nečas. "To je ohromně důležité, takhle týmy vyhrávají play-off. Jsem za to šťastný. Soupeři si nemůžou hlídat jen jednoho dva hráče," podotkl.

Devils inkasovali v sérii už 21 branek, třikrát střídali gólmany. "Jsem zklamaný," pronesl trenér Lindy Ruff. "Rvali se o puky srdnatěji, proto vyhráli více soubojů i důležitý zápas," dodal.

Dallas se oklepal z předchozí prohry 2:7 a vedl v polovině utkání i díky dvěma využitým přesilovým hrám už 4:0. Ke konci úvodní třetiny otevřel skóre Jamie Benn, na něhož po přestávce navázali Thomas Harley, Max Domi a Joe Pavelski.

Třetímu gólu předcházel podle názoru soupeře faul Benna na gólmana Philippa Grubauera. Trenér Dave Hakstol si vzal výzvu, ale rozhodčí potvrdili původní verdikt a udělili trest domácím za zdržování hry. Z přesilové hry udeřili Stars počtvrté. "Nevím, co víc by mělo být nedovolené bránění než tohle. Fakt ne. Myslím si, že stejně na tom bude kdokoliv v lize," zlobil se útočník Seattlu Jared McCann.

Čtyřgólový rozdíl platil i po dvou třetinách, na trefu domácího útočníka Jadena Schwartze odpověděl Roope Hintz. Do posledního dějství už nenastoupil Grubauer, jenž inkasoval pětkrát z 22 střel. Nahradil jej Martin Jones a Seattle zdramatizoval vývoj brankami Schwartze a Adama Larssona. Při hře bez gólmana ale zpečetil výhru hostů Domi.

"Upravili jsme pár věcí a hráli jsme mnohem lépe než minule. To byl základ úspěchu," uvedl trenér Dallasu Peter DeBoer.

Výsledky 2. kola play-off NHL:

Východní konference – 4. zápas:

New Jersey – Carolina 1:6 (1:1, 0:5, 0:0)

Branky: 2. J. Hughes - 18. a 28. Nečas, 30. Pesce, 32. Fast, 33. Burns, 40. Martinook. Střely na branku: 22:29. Vítek Vaněček odchytal 32:46 minuty, inkasoval pět gólů ze 17 střel a úspěšnost zákroků měl 70,59 procenta. Diváci: 17 016. Hvězdy zápasu: 1. Martinook, 2. Nečas, 3. Burns (všichni Carolina). Stav série: 1:3.

Západní konference – 4. zápas:

Seattle – Dallas 3:6 (0:1, 1:4, 2:1)

Branky: 32. a 44. Schwartz, 56. A. Larsson - 30. a 58. Domi, 18. Jamie Benn, 25. Harley, 31. Pavelski, 40. Hintz. Střely na branku: 19:25. Diváci: 17 151. Hvězdy zápasu: 1. Schwartz (Seattle), 2. Harley, 3. Domi (oba Dallas). Stav série: 2:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články