Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Nashville zaspal začátek a ztrátu doháněl marně. Colorado rozhodlo proti St. Louis v poslední sekundě

Arizona vstoupila do předkola play-off výhrou nad Nashvillem 4:3. Coyotes nakročili k úvodní výhře v sérii v první třetině, když v 16. minutě vedli už 3:0. Columbus v dalším duelu kvalifikace porazil Toronto 2:0. V utkání o nasazení do prvního kola mezi Bostonem a Philadelphií se dařilo Flyers, kteří přehráli Bruins i díky asistenci Jakuba Voráčka 4:1. Colorado přehrálo obhájce Stanleyova poháru St. Louis 2:1 gólem z poslední sekundy. V dresu vítězů zůstal brankář Pavel Francouz na střídačce.

Michael Grabner z Arizony dává gól proti Nashvillu
zdroj: ČTK/AP autor: Jason Franson

V sestavě poraženého nejlepšího týmu nedohrané základní části NHL kvůli pandemii koronaviru nechyběly ofenzivní opory David Pastrňák a David Krejčí, kteří nebodovali.

V dresu Bostonu sledoval z lavičky počínání českých spoluhráčů jako dvojka Daniel Vladař, který zatím na premiéru v NHL čeká.

Do branky se postavil Slovák Jaroslav Halák, finský gólman Tuukka Rask se už v sobotu necítil dobře a netrénoval.

Z dalších českých zástupců zůstali mimo zápasovou soupisku i obránce Jakub Zbořil a útočník Ondřej Kaše, jenž kvůli delší karanténě přiletěl do Toronta až v pátek a v sobotu poprvé od začátku přípravného kempu trénoval s týmem.

Do vedení se dostali v 26. minutě Flyers díky úspěšnému bekhendovému zakončení Michaela Raffla a v polovině druhé třetiny zvýšil náskok čtvrtého celku dlouhodobé části z levého kruhu Nate Thompson.

V čase 38:51 snížil za držitele Prezidentovy trofeje Chris Wagner, ale už za osm vteřin Philadelphia opět vedla o dvě branky.

Voráček za obrannou modrou čárou Bruins obral o puk slovenského obránce Zdena Cháru a obránce Philippe Myers z pravého kruhu nedal Halákovi šanci.

Pojistku výhry Philadelphie zařídil v 45. minutě Scott Laughton, který zakončil povedenou střelou brejk a dovršil výsledek.

Kdo bude mít navrch v sériích předkola play-off a v jakém formátu se dohrává sezona NHL? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Trenér Colorada Jared Bednar pronesl, že plánuje dát před startem úvodního kola play-off šanci oběma gólmanům, než se rozhodne, koho určí jedničkou.

V prvním duelu kouč upřednostnil Philippa Grubauera, který kryl 31 střel a byl vyhlášen největší hvězdou zápasu. Německý brankář nestačil jen na ránu Davida Perrona, který v 17. minutě otevřel v přesilové hře skóre.

Colorado otočilo zápas dvou nejlepších týmů Západní konference v základní části ve třetí třetině. Se štěstím vyrovnal Ryan Graves, jemuž při přihrávce sjel kotouč do střelecké pozice, a tak změnil plány a z mezikruží přesně zakončil.

Zápas rozhodl z dorážky Nazem Kadri pouhou desetinu sekundy před vypršením základní hrací doby. Celá situace se zkoumala několik minut, ale záběry prokázaly, že puk přešel brankovou čáru včas. "Věděl jsem, že moc času nezbývá. Snažil jsem se rychle zakončit a měl jsem štěstí," řekl Kadri.

"Prohlíželi si záběry dlouho, i to dokazuje, jak těsné to bylo. Je frustrující takhle prohrát, obzvlášť když nám skvěle chytal gólman (Jordan Binnington). Nevypadl i přes tu pauzu z rytmu. Hráli jsme na začátku špatně, ale držel nás. Pokud se zlepšíme i my ostatní, budeme opět silní," uvedl útočník St. Louis Ryan O'Reilly.

Arizona využila proti Nashvillu skvělý start

Skóre souboje týmů bez českého zastoupení otevřel dvakrát tečovanou střelou obránce Oliver Ekman-Larsson. Na šťastnou trefu kapitána Coyotes navázal Christian Dvorak a v přesilové hře i Clayton Keller.

Nashville sice snížil tři vteřiny před koncem úvodního dějství, kdy také zužitkoval početní výhodu Filip Fosberg, ale v 37. minutě vrátil Arizoně ve vlastním oslabení tříbrankový náskok Michael Grabner.

Za Predators se po 30 sekundách závěrečného dějství trefil bek Ryan Ellis a v 49. minutě svou druhou brankou v utkání po ideální přihrávce Romana Josiho zkorigoval Forsberg stav na 3:4. Dobře rozehraný zápas ale Arizona už nepustila a začala sérii na tři vítězné duely lépe.

První gól v utkání mezi Torontem a Columbusem padl až ve 42. minutě, kdy Cam Atkinson našel střelou z pravého kruhu volné místo pod vyrážečkou gólmana Frederika Andersena. Výhru pojistil Alexander Wennberg při závěrečné hře Toronta bez brankáře.

"Původně to vypadalo, že půjde puk trochu výš, tak jsem zvedl ruku. Byla to chyba, která znamenala gól a stála nás asi i zápas," litoval Andersen, jenž pustil jedinou z 35 střel.

Hlavním hrdinou zápasu se stal Joonas Korpisalo, který ve svém premiérovém startu v play-off zneškodnil všech 28 střel a připsal si čisté konto. Columbus udržel poprvé v klubové historii ve vyřazovací části nulu.

"Od začátku jsem se cítil sebevědomě a kluci přede mnou velmi dobře bránili. Bojovali, abych všechny puky viděl," uvedl Korpisalo, na něhož v posledních sedmi minutách nešla žádná střela.

"Hráli play-off hokej. Také jsme měli šance, hlavně v prvních dvou třetinách, ale neproměnili jsme je," litoval útočník Toronta Zach Hyman.

Minnesota položila základ úspěchu v přesilových hrách, ve kterých vstřelila úvodní dvě branky. Už ve třetí minutě Kevin Fiala bleskově využil první možnost, když bezprostředně po vyhraném vhazování překonal od modré čáry Jacoba Markströma.

Druhý gól přidal v polovině utkání Jared Spurgeon, který v závěru zpečetil výhru trefou do prázdné branky při power-play Vancouveru. Alex Stalock potřeboval k vychytané nule 28 zásahů.

"Nad nulou jsem nepřemýšlel. Hlavní jsou výhry, jen ty vás posouvají dál. Jsem šťastný, že ji máme," uvedl Stalock, který si v play-off připsal první vítězství.

"Mají starší, zkušenější tým. Hráli dobře v obraně. Zápas měl vysoké tempo, oba týmy bojovaly. První zápas patří Minnesotě a už se těším na další," konstatoval útočník Vancouveru Elias Pettersson.

Výsledky kvalifikace play-off NHL:

Východní konference (Toronto):

Kvalifikace play-off - 1. zápas: Toronto - Columbus 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Branky: 42. Atkinson, 60. Wennberg. Střely na branku: 28:35. Hvězdy zápasu: 1. Korpisalo, 2. Atkinson (oba Columbus), 3. Andersen (Toronto).

O nasazení do play-off: Boston - Philadelphia 1:4 (0:0, 1:3, 0:1)
Branky: 39. Wagner - 26. M. Raffl, 30. N. Thompson, 39. P. Myers (Voráček), 45. Laughton. Střely na branku: 35:29. Hvězdy zápasu: 1. Hart, 2. M. Raffl, 3. Provorov (všichni Philadelphia).

Západní konference (Edmonton)

Kvalifikace play-off - 1. zápas: Nashville - Arizona 3:4 (1:3, 0:1, 2:0)
Branky: 20. a 49. F. Forsberg, 41. Ellis - 8. Ekman-Larsson, 11. Dvorak, 16. Keller, 37. Grabner. Střely na branku: 43:37. Hvězdy zápasu: 1. Dvorak, 2. Kuemper (oba Arizona), 3. F. Forsberg (Nashville).

Kvalifikace play-off - 1. zápas: Vancouver - Minnesota 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky: 31. a 60. Spurgeon, 3. Fiala. Střely na branku: 28:31. Hvězdy zápasu: 1. Stalock, 2. Spurgeon, 3. Fiala (všichni Minnesota).

O nasazení do play-off: Colorado - St. Louis 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)
Branky: 46. Graves, 60. Kadri - 17. Perron. Střely na branku: 38:32. Hvězdy zápasu: 1. Grubauer, 2. Kadri (oba Colorado), 3. Binnington (St. Louis).

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články