Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Myšák se dočkal smlouvy v NHL. S Montrealem podepsal tříletý nováčkovský kontrakt

S Montrealem, který ho v roce 2020 draftoval ve druhém kole na celkově 48. pozici, se dohodl na nováčkovském kontraktu. Brzy devatenáctiletý Jan Myšák, největší česká naděje z posledního výběru talentů v zámořské NHL, se dočkal půl roku od draftu tříleté smlouvy s Canadiens na 850 833 dolarů ročně.

Jan Myšák
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Mám z toho obrovskou radost. Je to pro mě odměna za všechnu práci, kterou jsem zatím odvedl. Beru to jako takové znamení, ukazatel, že se ubírám správným směrem. Jsem zase o krok blíž ke svému snu," řekl Myšák klubovému webu Litvínova.

V platnost může kontrakt vstoupit od příštího ročníku. Odchovanec Litvínova v současné době působí na farmě Canadiens v AHL v celku Laval Rocket.

Myšák by měl v prvních dvou sezonách v případě působení v NHL příjem 750 tisíc dolarů a v ročníku 2023/2024 ještě o 25 tisíc dolarů vyšší. V AHL by bral 80 tisíc dolarů ročně. K tomu má v každém roce kontraktu jistý podpisový bonus 92 500 dolarů.

"Pořád se ještě trochu klepu, je to úplně super. Je těžké popsat své pocity, ale je to taková menší odměna za práci, kterou jsem dělal strašně dlouho. Je to první krůček k tomu mému snu, k té NHL, takže jsem z toho nadšený," doplnil Myšák.

Při odloženém startu sezony v Severní Americe Myšák začal sezonu v extralize v dresu Litvínova a v 11 zápasech zaznamenal jednu asistenci. Na přelomu roku vedl jako kapitán českou dvacítku na mistrovství světa v Edmontonu a v pěti startech si tam připsal dva góly a jednu přihrávku. Nyní má uzavřený kontrakt pro AHL a za Laval ve 13 utkáních vstřelil dvě branky.

Minulý ročník dohrál Myšák v Hamiltonu v juniorské OHL, kam zamířil loni po domácím juniorském světovém šampionátu v Ostravě. Nasbíral ve 22 duelech 25 bodů za 15 gólů a 10 asistencí. V extralize má na kontě za tři sezony v Litvínově 74 zápasů a 26 bodů (13+13).

Průtahy způsobila jednání mezi NHL a IIHF

"Pro Honzu je to velký úspěch a ocenění jeho tvrdé práce. Je moc spokojený a je to pro něj další povzbuzení v cestě k tomu, aby se časem prosadil do NHL. Má všechno před sebou. Odehrál už 13 zápasů v AHL. Je to pro něj fantastická zkušenost, protože hrát v ní v 18 letech není snadné," řekl Michal Sivek z agentury Eurohockey Services, která Myšáka zastupuje.

"Zvládá to parádně. V Lavalu se jede ve stejném režimu jako NHL a ukázal, jaký je hráč a profík. Za normálních okolností by asi pokračoval v OHL, ale působení v AHL je pro něj další zpestření a je to už jen jeden level od NHL," uvedl Sivek k Myšákovu současnému angažmá, které stejně jako celý sportovní svět ovlivňovala koronavirová pandemie.

Jednání o kontraktu probíhala už delší dobu, ale na podpis došlo až nyní. "Byli jsme domluvení už před časem, ale čekalo se na prodloužení smlouvy mezi NHL a IIHF. K tomu došlo minulý týden. Protože byl Honza pod smlouvou v Litvínově, tak se vše dořešilo až teď," dodal Sivek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články