Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Myšák před draftem: Ještě nedávno bych hned řekl Rangers, ale budu rád za jakýkoliv tým

Nezvyklé, draft bude sledovat z pohovky doma v obývacím pokoji. Osmnáctiletý hokejový útočník Jan Myšák by měl patřit mezi české naděje, o něž bude největší zájem při letošním výběru talentů do NHL. Místo obvyklé show se uskuteční jen videokonferenčním hovorem. Kýžený den Myšák už delší dobu toužebně vyhlíží a odhad na místo si nechává pro sebe.

Útočník Jan Myšák v dresu mateřského Litvínova
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

"Je pravda, že tak dva týdny už na to hodně myslím, nervozitka se dostavila," řekl Myšák. "Ty poslední dny už si to ale začínám spíš užívat a těším se, až si ten velký vysněný den prožiju, takže nervozitu vystřídalo natěšení," prozradil Myšák.

Mrzí ho, že výběr talentů neproběhne v obvyklé podobě, ale bere to s nadhledem. "Asi to nebude úplně ono a je to škoda, jenže s tím prostě vůbec nic nenaděláme. Draft NHL se mi vždy líbil a rád jsem koukal i v těch předchozích letech, kdy půjdou na řadu čeští hráči. Byl to můj sen, stoupnout si taky na to pódium a být tam v tom kolotoči... Budeme u toho ale alespoň na dálku," řekl Myšák.

Hráči, jichž se draft týká, dostali totiž pokyny, co a jak. Vedle jiného mají být on-line k dosažení. "Máme zítra dokonce i nějakou zkoušku. Budeme natáčení živě z obýváku a je třeba tam těch pokynů dodržet víc, tak jen aby člověk něco nespletl," přál si Myšák.

Přestože tuší, kdy by zhruba mohl jít na řadu, nechce to dopředu raději nijak ventilovat. "Nějaké odhady mám já, nějaké odhady mají určitě i lidé okolo, ale to není podstatné řešit. Uvidíme, jak to bude vypadat, nechme se překvapit," prohlásil Myšák.

Podobný postoj zastává také ohledně přání, jaký klub by měl být tím vysněným, který po něm sáhne. "Tři roky zpátky bych hned vypálil na sto procent New York Rangers, já byl skalní fanda a vstával jsem i ráno, abych viděl jejich zápasy naživo," připustil Myšák.

"Teď už spíš koukám na jednotlivé hráče, hlavně hodně na české kluky, ať jsou to třeba David Pastrňák, Kuba Voráček nebo Martin Nečas. A z těch zahraničních se mi hodně zamlouvá Kučerov, přál jsem proto Lightning, aby vyhráli Stanley Cup. Já budu každopádně rád, ať to bude jakýkoliv tým, co si mě vybere," dodal Myšák.

Myšák se učil zámořskému stylu. Na startu dostal dva vypínáky

V minulé sezoně o sobě dal v zámoří vědět při působení v juniorské OHL. A řečí čísel v hlavních statistických ukazatelích si vedl na výbornou. Ve 22 zápasech si hráč, jenž prošel všemi mládežnickými reprezentačními výběry, připsal v dresu týmu Hamilton Bulldogs 25 bodů za 15 gólů a 10 nahrávek.

Jak moc mu sedí styl zámořského hokeje? "Je to každopádně jiný než tady v Česku. Hraje se hodně do těla, což je dané i tím menším kluzištěm. Hned první zápas jsem dostal dva vypínáky, že mi tekla krev z pusy," vyprávěl s úsměvem Myšák. "Ale i proto jsem tam šel; protože moje hra do těla není úplně ideální. Líbí se mi, jak je třeba na Davidovi Pastrňákovi vidět, jak moc ho v tomhle ohledu zámořský hokej posunul," všiml si Myšák.

V současnosti ale prožívá nelehké období nejistoty. Po návratu ze zámoří si ještě za Litvínov nezahrál, tým si musel v posledních dnech projít karanténou. A je navíc velkou neznámou, zda klub, který si ho při draftu vybere, nechá útočníka v Evropě hrát. "Bohužel, to se přesně může stát. Že bych třeba musel rovnou do Kanady nebo USA. Každý klub to má jinak a každého hráče to může potkat."

"A že jsem musel s týmem zase do karantény a nehrajeme? Každý zápas a každá zkušenost se mi samozřejmě hodí, zvlášť v tomhle věku, ale netrápím se tím, mám nějakou vizi a tou je udělat NHL. Takže makám a snažím se být optimisticky naladěný, i když jsem teď musel jen trénovat. I trénink mě přece posouvá. Negativní nastavení je k ničemu," zdůraznil Myšák.

Draft vnímá jako zásadní mezník, ale zároveň také jako jen jeden z více kroků vzhůru, které je potřeba udělat k hlavnímu, dlouhodobému cíli. "A ten je jen jeden - dostat se do NHL. Nemá zatím vůbec smysl koukat někam dál. K tomu, aby se mi to povedlo, jsou zapotřebí ty menší krůčky - draft NHL, tréninky, zápasy... Chci odehrát dobře každý zápas, poctivě absolvovat každý trénink. To jsou takové ty krátkodobé cíle. A mezi ty patří i mistrovství světa dvacítek, kde bych chtěl dosáhnout nějakého týmového úspěchu," řekl Myšák.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články