Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Mrázek zářil, Svečnikov trefil hattrick a Carolina má proti Rangers mečbol, Gudas si připsal asistenci

Carolina i podruhé vyzrála na New York Rangers a je jedno vítězství od play-off NHL, ve druhém utkání kvalifikace triumfovala jasně 4:1. Celkově 23 zákroků včetně několika výtečných předvedl na straně Hurricanes Petr Mrázek, hattrick zaznamenal Rus Andrej Svečnikov. V dramatické kanadské bitvě přehrál Winnipeg 3:2 Calgary a srovnal stav série na 1:1. Tampa Bay vstoupila do skupiny o nasazení do play-off výhrou 3:2 po nájezdech nad Washingtonem.

Andrej Svečnikov gratuluje Petru Mrázkovi
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

V Edmontonu se zaskvěl hattrickem kapitán Connor McDavid a Oilers díky vítězství 6:3 vyrovnali sérii kvalifikace play-off s Chicagem na 1:1. V barvách Blackhawks vyšel po sobotním pětibodovém nováčkovském rekordu naprázdno útočník Dominik Kubalík.

Carolina - New York Rangers 4:1

Vítězství Hurricanes, kteří v sobotním úvodním souboji vyhráli i díky Nečasově brance a Mrázkovým 24 zákrokům 3:2, řídil zmíněný talent Svečnikov. Fin Sebastian Aho zaznamenal tři asistence.

Právě dvacetiletý Svečnikov otevřel v 5. minutě skóre. Z levého kruhu překonal Henrika Lundqvista střelou nad rameno na bližší tyč. Mrázek o chvíli později zklikvidoval lapačkou zakončení osamoceného Bretta Howdena z pozice mezi kruhy.

Mrázkův efektní zákrok:

V oslabení tří proti pěti nejdříve českému brankáři pomohla u pokusu Miky Zibanejada tyč, ale nakonec výhodu dvou hráčů v poli zužitkoval po kombinaci Tonyho DeAngela a Ryana Stromeho Artěmij Panarin.

Ještě v úvodní části v další početní výhodě Panarin na Mrázka nevyzrál. Po 61 vteřinách druhé části se radovali naopak Hurricanes. Vyloučení Brendana Smitha potrestal už po třech sekundách ranou z pravého kruhu Svečnikov.

Za dalších 71 vteřin už Carolina vedla o dvě branky. Morgan Geekie po úspěšném souboji s Chytilem u branky Rangers předložil puk Jordanu Martinookovi, který jej poslal nad přesouvajícího se Lundqvista. Zatímco Mrázek už neinkasoval, , po Ahově akci v 55. minutě dovršil výsledek Svečnikov a oslavil svůj premiérový hattrick v NHL. Mrázek byl vyhlášen třetí hvězdou utkání po Svečnikovovi a Ahovi.

"Jsem nadšený, že se mi podařilo vstřelit první hattrick, a navíc proti hvězdnému brankáři," potěšil Svečnikova střelecký výkon proti Lundqvistovi a pochvaloval si práci Aha. "Nedokázal bych to bez svého spoluhráče, patří mu díky. Myslím, že jsme odehráli skvělý zápas," dodal.

V sériích na tři vítězné zápasy nedotáhl vedení 2:0 na zápasy z dosavadních 56 případů pouze jeden celek do postupového konce. Washington v roce 1985 v semifinále Patrickovy divize promarnil takový náskok s New York Islanders.

Calgary - Winnipeg 2:3

Další český gólman David Rittich naopak v Rogers Place v Edmontonu stejně jako v sobotu při výhře Calgary 4:1 sledoval souboj s Jets jen z lavičky. Zkušený třiatřicetiletý Cam Talbot si připsal 23 zásahů, o šest více než v úvodním souboji, ale tentokrát to k úspěchu nevedlo.

V osmé minutě inkasoval Talbot poprvé, protože lapačkou nedosáhl na přesně mířenou střelu Jansena Harkinse z mezikruží. V druhém dějství nejdříve zvýšil Adam Lowry, který se prosadil bekhendovou dorážkou 40 sekund poté, co se Flames ubránili ve dvouminutovém oslabení tří proti pěti.

Do konce druhé části ale Winnipeg náskok ztratil. Krátce po polovině utkání překonal Connora Hellebuycka poprvé Elias Lindholm střelou přes obránce a v 38. minutě Sam Bennett po objetí branky nahodil puk do brankoviště a obránce Nathan Beaulieu jej bruslí srazil za gólmana Jets.

O rozuzlení utkání se postaral v čase 50:24 dánský útočník Nikolaj Ehlers, který v přesilové hře tečoval za Talbota střelu Neala Pionka.

Tampa Bay - Washington 3:2 po sam. nájezdech

Tampě vyšel začátek prvního soutěžního zápasu po více než čtyřech měsících lépe než Washingtonu a ve 13. minutě se zásluhou Nikity Kučerova dostala do vedení. Nejproduktivnější hráč Lightning v základní části se v levém kruhu uvolnil přes českého obránce Michala Kempného a střelou do pravého horního rohu nedal brankáři Holtbymu šanci.

Těsně před polovinou utkání zvýšil z dorážky Mitchell Stephens, ale Capitals v závěru druhé třetiny dvěma rychlými brankami vyrovnali. Na Pánikův kontaktní gól z 38. minuty navázal o dvě minuty později Jevgenij Kuzněcov, který využil nejistý zákrok brankáře Andreje Vasilevského a dotlačil puk do sítě. O výhře Lightning rozhodl ve třetí sérii nájezdů Kučerov.

"Myslím, že to byl zápas jako v play-off. Snažíme se získat co nejvíce bodů a zajistit si co nejlepší výchozí pozici do vyřazovacích bojů," řekl útočník Tampy Bay Patrick Maroon.

Pittsburgh - Montreal 3:1

Ve druhém nočním torontském utkání zvítězil Pittsburgh nad Montrealem 3:1 a vyrovnal kvalifikační sérii pátého s dvanáctým týmem Východní konference na 1:1. Hlavní zásluhu na výhře Penguins měla první útočná formace, jejíž členové Jake Guentzel, Sidney Crosby a Conor Sheary si připsali celkem pět kanadských bodů.

Crosby svým 188. bodem v play-off vyrovnal Joea Sakica a Douga Gilmoura na osmém místě historických tabulek. "Mám z našeho výkonu dobrý pocit, protože jsme si dokázali vytvořit spoustu šancí. Soupeř na nás ale neustále dotíral a brankář Murray musel ve třetí části předvést několik těžkých zákroků. I přes pár zaváhání jsme ale odvedli dobrou práci," radoval se z týmového výkonu kapitán Penguins.

Edmonton - Chicago 6:3

Edmonton také odpověděl výhrou na úvodní porážku. Hlavní roli proti Chicagu hrál McDavid, který předvedl první třígólový zápas ve vyřazovacích bojích v kariéře.

Kapitán Oilers otevřel skóre již po 19 sekundách, když se výborně zorientoval v předbrankovém prostoru a trefil se do horního rohu branky Coreyho Crawforda. V 5. minutě McDavid přebruslil finského obránce Olliho Määtäho a bekhendem prostřelil Crawforda podruhé. Třetí branku vstřelil druhý nejproduktivnější hráč základní části ve 38. minutě za stavu 3:3. Z ostrého úhlu překvapil gólmana, využil přesilovou hru a poslal Edmonton do vedení.

Definitivně utkání rozhodl čtyřicetisekundový úsek ve třetí části. Ve 48. minutě Crawford nedokázal za brankou zachytit nahozený puk a daroval gól Jamesi Nealovi a v čase 48:05 uzavřel skóre Alex Chiasson.

Ve skupině nejlepších čtyř týmů západní konference si připsali dva body hráči Vegas, kteří porazili Dallas 5:3. Golden Knights o svém vítězství rozhodli ve třetí části, v níž otočili čtyřmi góly nepříznivý stav 1:3.

Kvalifikace play-off NHL:

Východní konference (Toronto):
Kvalifikace play-off - 2. zápasy:
Carolina - New York Rangers 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Branky:
5., 22. a 55. A. Svečnikov, 23. Martinook - 13. Panarin. Střely na branku: 34:24. Brankář Petr Mrázek (Carolina) odchytal celý zápas, inkasoval z 24 střel jednu branku a měl úspěšnost zákroků 95,8 procenta. Hvězdy zápasu: 1. A. Svečnikov, 2. Aho, 3. Mrázek (všichni Carolina). Hráno bez diváků. Stav série: 2:0.

Pittsburgh - Montreal 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)
Branky:
5. Crosby, 55. Zucker, 60. Guentzel - 58. Kotkaniemi. Střely na branku: 38:27. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Sheary (Pittsburgh), 2. Price (Montreal), 3. M. Murray (Pittsburgh). Stav série: 1:1.

O nasazení do play-off: 
Tampa Bay - Washington 3:2 po nájezdech (1:0, 1:2, 0:0 - 1:0)
Branky:
13. a rozhodující sam. nájezd Kučerov, 28. Stephens - 38. Pánik (Gudas), 40. Kuzněcov. Střely na branku: 33:28. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Kučerov (Tampa Bay), 2. Orlov (Washington), 3. McDonagh (Tampa Bay).

Západní konference (Edmonton):
Kvalifikace play-off - 2. zápasy: 
Calgary - Winnipeg 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Branky:
32. E. Lindholm, 38. S. Bennett - 8. Harkins, 26. Lowry, 51. Ehlers. Střely na branku: 30:26. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Lowry, 2. Roslovic, 3. Ehlers (všichni Winnipeg). Stav série: 1:1.

Edmonton - Chicago 6:3 (2:1, 2:2, 2:0)
Branky:
1., 5. a 38. McDavid, 22. Ennis, 48. Neal, 49. Chiasson - 10. P. Kane, 25. Koekkoek, 36. Määttä. Střely na branku: 35:26. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. McDavid, 2. Nugent-Hopkins (oba Edmonton), 3. Koekkoek (Chicago). Stav série: 1:1.

O nasazení do play-off: 
Vegas - Dallas 5:3 (1:0, 0:3, 4:0)
Branky:
2. Stephenson, 50. Mark Stone, 52. Schmidt, 55. W. Carrier, 60. W. Karlsson - 28. Pavelski, 29. Oleksiak, 33. Perry. Střely na branku: 33:27. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Mark Stone, 2. Schmidt (oba Vegas), 3. Heiskanen (Dallas).

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články