Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Mrázek se v Detroitu pere o pozici jedničky a věří v play-off

Praha/Detroit - Kouč hokejistů Detroit Jeff Blashill spoléhá v poslední době na gólmana Petra Mrázka, ostřílený Jimmy Howard snáší svou novou pozici podle českého gólmana těžko. Od začátku prosince chytal Howard jen šestkrát, přičemž posledních pět zápasů skončilo porážkou a dva z nich ani nedochytal. Detroit je sice ve Východní konferenci momentálně na postupových pozicích do play-off, vyrovnaná tabulka nicméně slibuje tuhý boj až do konce základní části.

Ilustrační foto

"Není to tak, jak to bývalo na začátku, kdy jsme se střídali (s Howardem, pozn. red.) a bylo všechno v pohodě. Ale to tak bývá a uvidíme, co z toho bude," uvedl Mrázek, jenž si naposledy připsal díky 22 chyceným střelám čisté konto proti New Jersey při výhře 1:0.

Mrázek často dokáže vytáhnout vynikající zákroky a vykazuje výrazně lepší statistiky než jeho konkurent v brankovišti. V průměru inkasoval 2,25 gólu na utkání při úspěšnosti zákroků 92,6 procenta, dvakrát dochytal zápas s nulou. Howard má průměr 2,66, úspěšnost zákroků 91 procent a uhájil jedno čisté konto.

Petr Mrázek: "Zatím můžu být spokojený, sice je teprve půlka sezony, ale důvěru od trenéra mám. Chytal jsem teď více zápasů v řadě a jsem rád, že tu šanci dostávám."

Mrázek, jenž díky reprezentační zkušenosti z roku 2012 vlastní bronz z mistrovství světa, se ale nedomnívá, že by jeho pozici v Detroitu, který by na českém gólmanovi chtěl v budoucnu stavět, nějak zásadně vylepšoval fakt, že chytá právě pod Blashillem. Dvaačtyřicetiletý trenér nastoupil v létě poté, co Mike Babcock odešel do Toronta. "Já myslím, že se nic moc nezměnilo. Trenéra jsem znal z farmy v Grand Rapids, vyhráli jsme spolu Calder Cup, takže ví, co ode mě může očekávat," podotkl Mrázek.

Věří, že si opět po roce zachytá i v play-off. Detroit se pyšní skvělou bilancí  dokázal najít cestu do vyřazovacích bojů už čtyřiadvacetkrát za sebou. "A je to náš cíl i teď, ale to je každý rok. Pak už je to trochu o náhodě," myslí si Mrázek. Pokud by to přece jen nevyšlo, sezona by pro něj patrně neskončila. O možnosti jeho využití se zmínil před časem reprezentační kouč Vladimír Vůjtek.

Mrázek se svými výkony snaží vybojovat si co nejlepší pozici pro vyjednávání o novém kontraktu. Zatímco nyní chytá za zhruba 738 tisíc dolarů za sezonu, Howardův příjem je o čtyři a půl milionu vyšší. "Nechávám to na lidech, co se o mě starají; z Kanady a také Robert Spálenka. Jsem sice chráněný hráč, ale nikdy nevíte, co se stane," řekl Mrázek.

Český skaut klubu Vladimír Havlůj ale vidí jeho budoucnost velmi jasně. "Petr začíná dominovat. Do Detroitu přišel s tím, že jednou bude jedničkou, pozice dvojky by ho nikdy neuspokojila. Navíc je to vítězný gólman," uvedl Havlůj. "Pokud to takhle půjde dál, Petr se časem stane jedničkou a Jimmy požádá o trejd," dodal.

Zdroj
ČTK, iSport.cz, Právo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články