Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Mrázek jde do Toronta, Rittich do Nashvillu, Vaněček je zpět ve Washingtonu. Jaškin se vrací do NHL

V zámoří se otevřel trh s volnými hráči a mnoho z nich mění svá působiště. Petr Mrázek si v NHL vymění místo s dánským gólmanem Frederikem Andersenem. Český brankář se s Carolinou nedohodl na nové smlouvě, a tak podepsal tříletý kontrakt s Torontem. Na nové adresy si budou muset zvykat také David Rittich, Daniel Vladař, Tomáš Nosek nebo David Kämpf, do zámoří se navíc vrací Dmitrij Jaškin a Andrej Šustr. Vítek Vaněček se po týdnu vrací ze Seattlu do Washingtonu.

Petr Mrázek
zdroj: REUTERS autor: James Guillory

Devětadvacetiletý Mrázek si finančně o něco polepší. Dvouletá smlouva ze začátku července 2019, kterou s Hurricanes uzavřel, zněla na 6,25 milionu dolarů. O pozici v brankovišti by se měl podělit s Jackem Campbellem. Z Maple Leafs naopak odchází Frederik Andersen, jenž se dohodl s bývalým Mrázkovým zaměstnavatelem Hurricanes na dvouleté smlouvě v celkové hodnotě devět milionů dolarů.

Výhled na výměny hráčů nabídl Hokej fokus podcast:

"Potřebujeme nějakého soutěživého partnera pro Jacka Campbella a nechat je oba bojovat o místo v brance. Jack má za sebou skvělou sezonu a hodně mu věříme. Těšíme se ale také, že bude i v příští sezoně pokračovat ve stejném duchu a dělat další kroky dopředu," uvedl minulý týden generální manažer jednoho z nejslavnějších sportovních klubů světa Kyle Dubas.

V uplynulé sezoně v dresu Caroliny odchytal Mrázek vinou zranění jen 12 utkání v základní části s průměrem 2,06 obdržené branky na zápas, úspěšností zákroků 92,3 a vychytal třikrát čisté konto. V play-off měl ze dvou duelů průměr 3,9 a úspěšnost 87,3. V NHL působil také v Detroitu a Philadelphii.

Maple Leafs angažovali i útočníka Davida Kämpfa, který hrál dosud za Chicago. V kanadském klubu šestadvacetiletý forvard podepsal dvouletou smlouvu na tři miliony dolarů.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Rittich do Nashvillu, Vladař do Calgary

Novým působištěm brankáře Davida Ritticha bude Nashville. S Predators podepsal osmadvacetiletý gólman roční smlouvu, která mu podle zámořských médií zajišťuje plat 1,25 milionu dolarů.

Rittich působí v NHL od roku 2016, kdy se upsal Calgary. Postupně se prosadil na pozici jedničky Flames, odkud jej ale vytlačil Švéd Jacob Markström. Letos v dubnu byl Rittich vyměněn do Toronta, za které si zachytal jen čtyřikrát. Jeho hlavním úkolem bylo krýt záda jedničce Jacku Campbellovi. Nashville dosud spoléhal na finskou dvojici Pekka Rinne - Juuse Saros. Osmatřicetiletý Rinne ale ukončil aktivní kariéru a Saros je momentálně bez smlouvy.

Další český brankář Daniel Vladař byl vyměněn z Bostonu do Calgary. Bruins za něho získali právo volby ve třetím kole draftu v příštím roce. 

Třiadvacetiletý pražský rodák Vladař patřil dosud v NHL výhradně právě Bostonu, který si ho vybral při draftu 2015 jako 75. hráče celkového pořadí. Na svou šanci v elitní lize si však musel počkat až do poloviny letošního března. Celkem stihl odchytat pět utkání, v nichž inkasoval v průměru 3,4 branky na zápas při úspěšnosti zákroků 88,6 procenta. Při necelé půlhodině okusil také atmosféru play-off.

V týmu Flames bude mít šanci navázat na působení Davida Ritticha, jenž byl v dubnu vyměněn do Toronta.

Jaškin jde z KHL do Arizony

Útočník Dmitrij Jaškin se podle očekávání vrací z Kontinentální ligy do NHL, kde podepsal roční smlouvu s Arizonou. O návratu českého hokejisty s ruskými kořeny do zámoří informovala ruská i americká média již po skončení předešlé sezony, na konci května oficiálně rozvázal smlouvu s Dynamem Moskva.

"Jsme velmi rádi, že jsme podepsali smlouvu s Dmitrijem. Je to velký, silný a zkušený útočník, který má za sebou dvě výborné sezony v KHL. Bude dobrou posilou pro náš útok," řekl generální manažer Bill Armstrong na klubovém webu.

Útočník Tomáš Nosek mění podruhé v NHL působiště. Po Detroitu a Vegas bude hrát za Boston. S Bruins uzavřel jako volný hráč dvouletou smlouvu na 3,5 milionu dolarů. Osmadvacetiletý Nosek si trh volných hráčů vyzkoušel už v říjnu, ale zůstal nakonec ve Vegas. Klub s ním tehdy podepsal roční smlouvu na 1,25 milionu dolarů. Dres Golden Knights oblékal od roku 2017, kdy si ho nováček NHL vybral během rozšiřovacího draftu.

Vaněček už je zpátky ve Washingtonu

Brankář Vítek Vaněček se po týdnu vrací v NHL ze Seattlu do Washingtonu. Kraken, jenž pětadvacetiletého rodáka z Havlíčkova Brodu získal 21. července v rozšiřovacím draftu, ho vyměnil zpět za volbu na draftu.

Vaněček by tak měl v kariéře pokračovat u Capitals, v jejichž dresu v minulé sezoně absolvoval úspěšný premiérový ročník v NHL. Ve 36 zápasech si připsal 21 výher a měl úspěšnost zásahů 90,8 procenta. Skončil také šestý v anketě o nováčka roku.

Seattle vrátil Vaněčka Capitals poté, co podepsal šestiletou smlouvu na 35,5 milionu dolarů s Němcem Philippem Grubauerem, jenž by měl vytvořit dvojici s Chrisem Driedgerem. "Děkujeme za nezapomenutelný týden, Vítku," napsali na oficiálním twitterovém účtu představitelé Seattlu, jenž se na podzim stane 32. klubem NHL.

Za českého gólmana dostal Kraken volbu v druhém kole draftu v roce 2023, kterou Washington získal v pondělí v rámci výměny obránce Brendena Dillona do Winnipegu.

Tomáš Nosek
zdroj: ČTK/AP autor: Tony Gutierrez

Šustr jde zpátky do Tampy Bay, Simon zase do Pittsburghu

O návrat do zámořské ligy se pokusí obránce Andrej Šustr, s Tampou Bay uzavřel roční dvoucestnou dohodu. Šustr hrál za Tampu Bay v letech 2013 až 2018, poté působil sezonu v Anaheimu a v roce 2019 se vrátil do Evropy. Poslední dvě sezony strávil účastník letošního mistrovství světa v KHL v dresu Kunlunu.

Útočník Dominik Simon se zase vrací do Pittsburghu. Podle zámořských médií podepsal šestadvacetiletý hráč s Penguins roční dvoucestnou smlouvu, která mu v případě působení v hlavním týmu zajišťuje plat 750 000 dolarů.

Simon působil v Pittsburghu, který jej v roce 2015 draftoval ve třetím kole, v letech 2015 až 2020. Před začátkem minulého ročníku odešel do Calgary, kde se výrazněji neprosadil. Za Flames odehrál jen jedenáct utkání, ve kterých neskóroval.

Vlajka s logem nového týmu NHL Seattle Kraken
zdroj: ČTK/AP autor: Elaine Thompson

Seattle podle očekávání přivedl několik zvučných jmen

Nováček NHL Seattle posílil tým po otevření trhu s volnými hráči trojicí osvědčených hokejistů. S klubem se domluvili brankář Philipp Grubauer (na 6 let za 35,4 milionu dolarů) a útočníci Jaden Schwartz (na 5 let za 27,5 milionu dolarů) s Alexanderem Wennbergem (na 3 roky za 13,5 milionu dolarů).

Zkušený Ryan Suter vyztuží obranu Dallasu. S loňským finalistou Stanleyova poháru uzavřel jako nechráněný volný hráč čtyřletou smlouvu na 14,6 milionu dolarů.

Na rok se Stars upsal za dva miliony dolarů také brankář Braden Holtby. Jednatřicetiletý gólman se stal nechráněným volným hráčem poté, co ho Vancouver vyplatil ze zbytku smlouvy. Před Holtbym byl ještě rok z dvouletého kontraktu na celkem 8,6 milionu dolarů, který podepsal s kanadským klubem loni v říjnu.

Zkušený obránce Alec Martinez bude pokračovat v dresu Vegas Golden Knights. S klubem, kam přišel čerstvě čtyřiatřicetiletý Američan loni v únoru při své první výměně v NHL z Los Angeles, uzavřel tříletou smlouvu na 15,75 milionu dolarů.

Brankář Jonathan Bernier patřil Carolině jen necelý týden. Jako nechráněný volný hráč podepsal dvouletou smlouvu s New Jersey, díky níž si vydělá 8,25 milionu dolarů. Útočník Phillip Danault byl jen krátce nechráněným volným hráčem. Sáhli po něm Los Angeles Kings, s kterými se dohodl na šestileté smlouvě. Danault má díky tomu zajištěný celkový příjem 33 milionu dolarů.

Ostřílený slovenský brankář Jaroslav Halák, jenž byl v posledních sezonách spoluhráčem českých hokejistů v Bostonu, bude působit již ve svém šestém klubu v NHL. Šestatřicetiletý Halák se jako nechráněný volný hráč dohodl na podmínkách roční smlouvy s Vancouverem. Jeho plat bude 1,5 milionu dolarů.

Jeden z hlavních strůjců úspěšného tažení hokejistů Tampy Bay za Stanley Cupem v posledních dvou sezonách Brayden Point prodloužil s klubem kontrakt až do roku 2030. Pětadvacetiletý centr, před nímž je ještě rok ze současné tříleté smlouvy na 20,25 milionu dolarů, si od sezony 2022/2023, kdy začne nový kontrakt platit, výrazně polepší. Upsal se na osm let za 76 milionů dolarů, v průměru se tak může těšit na 9,5 milionu ročně.

Boston se dohodl na smlouvě s Linusem Ullmarkem. Brzy osmadvacetiletý Švéd podepsal kontrakt na čtyři roky s celkovým příjmem 20 milionů dolarů. Ullmark odchytal 20 zápasů základní části minulé sezony s průměrem 2.63 inkasované branky na zápas a úspěšností zákroků 91,7 procenta. Celkem v NHL nastoupil do 117 duelů, průměr má 2,78 obdržené branky na utkání a úspěšnost zákroků 91,2 procenta, třikrát uhájil čisté konto.

Vytrvalec Getzlaf zůstává

Kanadský hokejový útočník Ryan Getzlaf se dohodl na nové roční smlouvě s Anaheimem, kde působil celých dosavadních 16 let v NHL. Šestatřicetiletý kapitán týmu díky tomu dostane možnost stát se nejproduktivnějším hráčem v historii Ducks.

Getzlaf podepsal s Anaheimem kontrakt na 4,5 milionu dolarů krátce poté, co se stal ve středu po vypršení předchozí smlouvy poprvé v životě volným hráčem.

"Nikdy jsem si tím neprošel, nikdy jsem ještě nezažil ten pocit, kdy mě lákají jiné týmy. Byl to skvělý pocit, nebudu lhát," uvedl Geztlaf, jenž ale nakonec zvolil jistotu známého prostředí. "Když jsme se bavili s rodinou o možném stěhování, o tom, že ji vytrhnu z kořenů, že opustím i svou rodinu Ducks, byla to strašidelná představa," řekl dvojnásobný olympijský vítěz s Kanadou, jenž hraje za Anaheim od roku 2005 a o dva roky později s ním slavil triumf ve Stanley Cupu. Kapitánské céčko nosí od roku 2010.

Getzlaf je klubovým rekordmanem v počtu zápasů (1101) a asistencí (703). Na kontě má 982 bodů a už jen sedm mu chybí k tomu, aby překonal maximum 988 svého bývalého dlouholetého spoluhráče Teemu Selänneho.

Nejlepší smlouvu dostal Hamilton

Ofenzivně laděný obránce Dougie Hamilton získal nejvyšší smlouvu po otevření trhu s volnými hráči v NHL. Osmadvacetiletý kanadský hokejista vyměnil Carolinu za New Jersey, kde mu mají během sedmi let vyplatit 63 milionů dolarů.

Hamiltona čeká s Devils desátá sezona v zámořské lize, ve které bude hrát už za čtvrtý klub. Hrál za Boston, Calgary a Carolinu, pokaždé tři roky. V tom posledním angažmá v Hurricanes dal deset gólů a připsal si 42 bodů a vždy se s nimi dostal do play-off.

Bodově nejvydařenější ročník v NHL zažil v sezoně 2016/17 v Calgary, kdy coby bek nasbíral rovných 50 bodů (13+37). "Celý náš realizační tým je nadšený a plný očekávání, co nám Dougie předvede na ledě," řekl kouč New Jersey Lindy Ruff.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články