Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Mrázek piluje formu na boj v Carolině u Orcta. Reprezentace? Ještě to není jisté, řekl

V zámoří už má něco za sebou. Start letošní sezony přesto bude pro Petra Mrázka v něčem úplně nový. Poprvé v NHL se bude hlásit na kempu jiného týmu, než je Detroit. Českého gólmana čeká v Carolině boj o post jedničky, na což se těší a formu nyní piluje v Litvínově s reprezentačním trenérem brankářů Zdeňkem Orctem.

Petr Mrázek
zdroj: AP autor: Paul Sancya

Když už odstartovat novou kapitolu kariéry, tak pořádně. Petr Mrázek se v blížící se sezoně NHL pokusí vydobýt zpět ztracené pozice poté, co mu poslední ročník v Detroitu i ve Philadelphii ideálně nevyšel.

Před nástupem do nového působiště Caroliny proto zvolil i netradiční místo, kde piluje chytání i formu na co nejlepší vstup do předsezonního kempu. Rodák z Ostravy trénuje v Litvínově s koučem brankářů Vervy a reprezentace Zdeňkem Orctem.

"Pár let už žiji v Praze a dobře znám Jaroslava Januse, který se letos do Litvínova vrátil. V létě jsme se spolu bavili a on Zdeňka Orcta chválil. Sehnal jsem si tedy číslo, zeptal jsem se, zda by u Zdeňka šlo pracovat, a jsem teď rád, že to klaplo," vysvětloval místo přípravy.

Šestadvacetiletý Mrázek si novou zkušenost chválí, jelikož jak přiznává, každý trenér přináší vlastní pohled na věc. "Každý kouč je v něčem jiný a dá brankáři něco odlišného. Znám ho nyní pár týdnů a jak řešíme věci, tak mi přijde, že to má velice dobře propracované," popsal Mrázek.

Je nám líto, video expirovalo.
Proč se rozhodl pro Carolinu a co čeká od nové sezony NHL? Odpovídal Petr Mrázek

S bývalým gólmanem Litvínova či Kladna se v přípravě nezaměřují pouze na několik hlavních věcí. Naopak se snaží vylepšit vše. Každý den pracují na různých detailech a pravidelně situace rozebírají dlouhé minuty.

Mrázek díky spolupráci dostal také nabídku účastnit se během léta reprezentačního kempu pod vedením nového trenéra Miloše Říhy. Hráči z NHL přitom na podobné akce dříve nejezdili. Bronzový medailista z mistrovství světa 2012 v tom ale problém nevidí, i když přiznává, že zatím netuší, zda se na soustředění v Přerově skutečně objeví.

"Se Zdeňkem jsem se bavil, jestli bych za ním nedorazil potrénovat. A neváhal jsem. Uvidíme, jak to ale ještě bude, protože není jasné, zda dorazím. Musí se dořešit nějaké formality," řekl o možné účasti na soustředění, které se koná mezi 20. a 24. srpnem a dorazí na něj i další hráči z NHL včetně Mrázkova spoluhráče z Caroliny Martina Nečase.

Chci si vybojovat místo jedničky

Právě Carolina se stala novým domovem talentovaného brankáře, který ale v posledním ročníku ztratil hodně ze svého renomé. Nejprve ho po šesti sezonách vyměnil Detroit, kde přišel jak o pozici jedničky, tak i důvěru, a příliš nezářil ani ve Philadelphii, kde zaskakoval při zranění Briana Elliotta a Michala Neuvirtha.

S výběrem Caroliny je spokojený. Hurricanes ho zaujali rychlým zájmem, a tak příliš neváhal. "Carolina se ozvala jako první a upeklo se to strašně rychle. Během pár hodin bylo hotovo," popsal dohadování o roční smlouvě, která mu vynese 1,5 milionu dolarů.

"Hned první večer mi volal agent, manažer, trenér i trenér gólmanů a měl jsem z toho dobrý pocit. Proto to jednání bylo rychlé. Mluvil jsem i s koučem brankářů ve Philadelphii, který mi to chválil. Doufám, že to bude dobrá volba," zhodnotil.

Kromě rychlého jednání se Mrázkovi líbila i možnost bojovat o pozici jedničky se Scottem Darlingem. Devětadvacetiletý brankář už loňskou sezonu strávil u Hurricanes a pravidelně se střídal s Camem Wardem.

"Mám šanci stát se jedničkou. V současnosti v 90 % klubů v NHL je tato pozice daná a hledají se pouze dvojky. Byl jsem proto rád, že tam ta možnost je," vysvětlil.

Nové působiště pro něj bude velkou neznámou i z pozice spoluhráčů, s kterými nikdy nehrál. Výhodou každopádně bude Čech v týmu, kterým je Martin Nečas, jenž by po loňském nakouknutí měl u Hurricanes hrát mnohem výraznější roli.

Z nové výzvy a sehrávání si ale těžkou hlavu nedělá. "Když jsem šel do Philadelphie, tak jsem druhý den chytal. Člověk si s tou obranou musí rychle sednout. Je výhoda, že spolu budeme už od kempu. Budeme tak mít měsíc, abychom se sehráli," řekl

Působiště ovšem nebude jediné, na co si na startu ročníku bude zvykat. Novinkou bude také upravená velikost brankářské vesty. "Loni nám zmenšili kalhoty, letos vesty. Říkali, že to bude vypadat šíleně, jelikož to bude úzké a přesně na ruce," popsal a doufá, že se bude opakovat situace, kdy se zmenšovaly betony.

"Když se nám cca před čtyřmi roky zmenšovaly betony o 2,3 centimetry, tak jsem z toho měl obavy. Myslím si ale, že mi to nakonec pomohlo v rychlosti a čtení hry. Gólman si to najednou uhraje pohybem a ne jen tím, že si klekne. Byl jsem tehdy ze změny překvapený," dodal.

Před Mrázkem nyní stojí krok do neprozkoumaných vod po všech stránkách. Pokud ho ale zvládne, nová kapitola by ho mohla vrátit opět mezi brankářskou elitu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články