Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Moravčík bude v Montrealu dělat Skleničkovi překladatele. Oba touží po NHL

Nový hokejový svět. Tak by se dala označit výzva v podobě přesunu plzeňské dvojice obránců Michala Moravčíka a Davida Skleničky do Montrealu. S klubem Canadiens podepsali dvoucestnou smlouvu a v létě podstoupili rozvojový nováčkovský kemp. Ve slavné kanadské organizaci, kam se brzy vrátí po konci reprezentačního srazu, se budou chtít udržet v prvním týmu.

Michal Moravčík
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Třiadvacetiletý Moravčík i brzy dvaadvacetiletý Sklenička patřili na konci června mezi celkem čtyřicítku oslovených hráčů, kteří se proháněli po ledě haly Bell Sports Complex. Vedle jiných také s trojkou letošního draftu útočníkem Jesperim Kotkaniemim. Z kempu zpět do Česka se vrátili nadšení.

"Bylo to pro nás docela velké překvapení, jak to tam z hokejového pohledu vypadá. Je to jiný svět. Byla to pěkná zkušenost a už se tam zase těším," řekl Moravčík na letním soustředění reprezentace v Přerově.

Oba hráči, kteří patřili v posledních sezonách k oporám extraligové Plzně, poznali, že v Montrealu je hokej jako náboženství, hned na letišti. "Jakmile jsme přiletěli do Montrealu a zmínili se, že jsme v organizaci Canadiens, byl ten přístup jiný než k normálním lidem. Hokejem tam žijí všichni, kdo tam bydlí. Bylo to i právě o tom, abychom poznali město, klub, abychom nepřijeli pak v září a nebyli vyjukaní," popsal Sklenička, jenž stejně jako jeho starší parťák nebyl draftovaný.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace pokračuje v přípravném kempu, čeká ji modelové utkání

Češi si v Montrealu navzájem vypomůžou

Oba jsou sehranou dvojkou i mimo led, což by mělo být přinejmenším v začátcích zámořského dobrodružství ku prospěchu. "Že jsme podepsali oba, to určitě pomáhá v tom, že tam nebudeme sami a budeme tam mít aspoň jednoho Čecha. A navíc je tam zpátky ještě Tomáš Plekanec, což je super věc. Člověk tam má nějakou známou tvář a není v úplně neznámém prostředí. Nedolehne na něj tolik ta změna," vysvětlil Moravčík.

Na večeři byli také s Jakubem Jeřábkem, jehož dobře znají z Plzně a jenž za Montreal hrál v minulé sezoně před výměnou do Washingtonu. "Od něj jsme dostali rady ohledně všeho možného z běžného života, včetně bydlení. Říkal, ať se obrátíme na Tomáše Plekance. A říkal také, že je to jako den a noc. Že to jednou může být tak, zítra zase jinak. Že kromě největších hvězd nemá nikdo nic jasné," přiblížil Moravčík.

Ostřílený Plekanec, který si během dlouholetého působení v barvách Canadiens vydobyl mimořádný respekt, se přihlásil sám od sebe. "Už na mistrovství světa se nám snažil pomáhat. A jak se potom dozvěděl, že jsme podepsali Montrealu, hned nám psal, že když budeme něco potřebovat, tak se na něj můžeme obrátit. Věřím, že nám pomůže," řekl Sklenička.

Sám se bude muset poprat s angličtinou. "Michal je na tom líp a bude mi zpočátku pomáhat jako překladač," pousmál se Sklenička. "Zase na druhou stranu - kdyby tam nebyl, tak se asi naučím rychleji a lépe. Michal s tím rozhodně nemá problém. Budu se chtít každopádně rychle doučit, abych jim rozuměl každé slovo, a ne každé desáté," zdůraznil Sklenička.

Cílem hráčů je odvést maximum, pak se uvidí

Na rozvojovém kempu byl Moravčík jedním z nejstarších. "Moc hokejové to tam nebylo. Byli jsme rozdělení na obránce a útočníky, byli jsme zvlášť na ledě a pak hráli koordinovanou hru. Kluci byli fakt mladí, i ročníky 2000. Spíš to bylo lítací než nějaká koordinovaná a taktická hra. Mladí kluci lítali všude možně, ještě neměli návyky z dospělého hokeje. Poznali jsme ale úroveň té organizace, jak tam k tomu přistupují," řekl Moravčík.

Šance na setrvání v prvním týmu nechtěl odhadovat. "Jedeme tam odvést maximum práce. A doufat a věřit, že se do týmu probojujeme," konstatoval Moravčík. Bojovat naplno o místo na výsluní je odhodlaný i Sklenička. "My se první sezonu nemůžeme vrátit do Evropy. Já bych to určitě nechtěl lehce vzdát; kdyby mě nevzali, že bych se hned vrátil do Plzně a prosil, jestli nemají místo. Sezonu vydržím, ale určitě to bude v Americe," ujistil.

Oba odletí do zámoří 27. srpna po skončení reprezentačního soustředění, jež naplánoval nový kouč národního mužstva Miloš Říha. "Tohle je pro nás ideální kemp. Až přiletíme, tak chceme trénovat ještě ve středisku, snad se dobře připravíme," věřil Sklenička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články