Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

McDavid začíná také pochybovat o olympiádě. Pětitýdenní karanténa by byla znepokojivá, řekl

Tak jak rostou čísla nakažených hráčů v NHL, rostou pochyby i zdravých reprezentantů. Povinná karanténa na tři až pět týdnů po pozitivním testu na koronavirus ohrožuje start hokejistů z NHL na únorových olympijských hrách v Pekingu. V zámoří aktuálně nemohou hrát téměř tři desítky hráčů, vedení soutěže bylo nuceno odložit zápasy Calgary nebo Caroliny. Nejistotu nyní sdílel i hvězdný Connor McDavid.

Je nám líto, video expirovalo.
Hráči z NHL se obávají karantény v Pekingu

Hvězdný útočník Connor McDavid z Edmontonu, jehož Kanada zařadila mezi první trojici nominovaných, označil informace o možné až pětitýdenní karanténě za "znepokojivé". "Samozřejmě že situace je velmi proměnlivá. Moc informací nemáme, ale objevila se zpráva o karanténě na tři až pět týdnů. A to by bylo hodně znepokojivé, kdyby tomu tak bylo, když tam poletíme," uvedl McDavid.

Čína má jedny z nejpřísnějších opatření na světě proti šíření koronaviru. Podle zámořských médií je varianta, že pozitivně testovaní sportovci budou muset až na pět týdnů do karantény, reálná. Potvrdit to měl již i Mezinárodní olympijský výbor. Ukončit ji budou moct ale dva negativní PCR testy s odstupem minimálně 24 hodin. "Stále jsem chlap, který chce hrát na olympiádě. Ale také se chceme ujistit, že je to bezpečné pro všechny. Pro všechny sportovce, nejen pro hokejisty," podotkl McDavid.

Podobně se vyjádřil i obránce Alex Pietrangelo, který byl stejně jako nejlepší hráč NHL minulé sezony zařazen mezi základní kanadskou trojici. "Neučiním žádné rozhodnutí, dokud nedostaneme všechny odpovědi. A že nás ještě zajímá hodně věcí, hlavně kluky, co už mají děti," řekl Pietrangelo, jenž má sám čtyři potomky. "Kdybych měl být pět týdnů zavřený v Číně, neviděl bych děti hodně dlouho...," uvedl obránce Vegas Golden Knights.

Vedení NHL by mělo o startu hráčů z NHL v Pekingu rozhodnout do 10. ledna, zrušit jej ale může i později. I když s finančními sankcemi. A komisionář NHL Gary Bettman již několikrát připustil, že se tak může stát. "Máme obavy, problémů je spousta a znepokojení už sdílí i řada hráčů," uvedl Bettman.

Problémem je navíc i termínová listina kanadsko-americké soutěže, která se nyní kvůli odkládání zápasů musí měnit. A volných termínů je minimum. "V dobré víře jsme hráčům olympiádu slíbili, ale může to mít následky, které se nikomu nebudou líbit," řekl šéf soutěže.

I proto evropské týmy včetně české reprezentace stále pracují s variantou dvou nominací - s hráči NHL a bez nich. "S variantou neúčasti hráčů NHL na olympijských hrách pořád pracujeme. A s touto variantou také musíme jednoznačně pracovat dál," řekl kouč národního týmu Filip Pešán minulý týden, kdy oznamoval kádr pro nadcházející turnaj Channel One Cup.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články