Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Los Angeles slaví po triumfu v NHL

Los Angeles - Hokejisté Los Angeles dovršili senzační tažení v play-off NHL a mohou se oddávat euforii po zisku slavného Stanleyova poháru. Do play-off přitom Kings pronikli až v předposledním utkání základní části, ale ve vyřazovacích bojích utrpěli jen čtyři porážky a ve dvaceti zápasech měli impozantní skóre 57:28.

Základním stavebním kamenem úspěchu Kings byl gólman Jonathan Quick, který získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Prožil jednu z nejlepších sezon mezi brankáři. "Pro mě je hlavně ocenění být v tomto týmu. Jsem šťastný, že jsem jeho součástí," řekl Quick serveru nhl.com.

Málomluvný hrdina Los Angeles v play-off ovládl statistiky s průměrem 1,41 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 94,6 procenta. Už v základní části šestadvacetiletý Američan zářil. Vychytal v 69 zápasech 35 výher, a to i přesto, že Kings byli v základní části čtyři měsíce nejhorším ofenzivním týmem NHL. Měl průměr 1,95 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 92,9 procenta.

Společně s Henrikem Lundqvistem z New Yorku Rangers a Pekkou Rinnem z Nashvillu je Quick kandidátem na zisk Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře sezony. "Je prostě skvělý. Na Západě ale není tak na očích. Každý si myslí, že trofej vyhraje Lundqvist. Kdyby byl Quick v New Yorku, nikdo by nepochyboval, že vyhraje on," prohlásil obránce Drew Doughty. "Hodně zápasů jsme prohráli o gól a hodně vyhráli o gól, což bylo díky jeho skvělé práci."

Sám Quick ale hodnotí své výkony skromně. "Snažím se každý zápas dát svému týmu šanci zvítězit. Z pohledu brankáře je to prostě má práce. Prostě se snažím každý den a naštěstí se mi podařilo vícekrát vyhrát než prohrát," doplnil Quick, jehož největším dosavadním úspěchem bylo stříbro z olympijských her v roce 2010 ve Vancouveru, kde však byl v týmu USA trojkou.

To obránce Doughty a útočník Mike Richards mají z Vancouveru zlato v týmu Kanady. Doughtymu tehdy bylo teprve dvacet let, přesto řadí vítězství ve Stanleyově poháru výš. "S kluky tady v týmu máme pouto po celý rok a po tak dlouhé době dojít k vítězství je úžasné," prohlásil Doughty.

V týmu Kings měli dosud prsten za vítězství čtyři hráči - útočníci Justin Williams (s Carolinou 2006), Dustin Penner (s Anaheimem 2007), bek Rob Scuderi (s Pittsburghem 2009) a forvard Colin Fraser (s Chicagem 2010).

Slovinskou historii píše útočník Anže Kopitar, který jako první zástupce této země pronikl v roce 2006 do NHL. Později ho následoval Jan Muršak v Detroitu. Nyní Kopitar, jedna z hvězd Kings, jako první Slovinec dosáhl na Stanleyův pohár a navíc se s Dustinem Brownem podělil o pozici nejproduktivnějšího hráče play-off.

"Je to neuvěřitelné, cloumají se mnou emoce. Nejdůležitější byla víra v kabině. Všech 25 hráčů věřilo jedné věci. Nemůžu být na spoluhráče pyšnější," řekl Kopitar. Ve čtvrtek si s týmem může v Los Angeles užít triumfální jízdu šampionů, která bude vrcholem oslav Kings. Ti byli ve finále dosud pouze jednou v roce 1993 a tým okolo legendy Wayna Gretzkého tehdy na triumf nedosáhl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články