Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Los Angeles ovládlo rozhodující zápas v Anaheimu

Anaheim (USA) - Hokejisté Los Angeles zvítězili v rozhodujícím sedmém utkání druhého kola play-off NHL na ledě Anaheimu 6:2 a po roce se ve finále Západní konference opět střetnou s Chicagem. Vyřazení Ducks znamená i konec kariéry třiačtyřicetiletého útočníka Teemu Selänneho, který se v letošní sezoně marně pokoušel připravit Jaromíra Jágra o post nejlepšího evropského střelce v historii soutěže. Možná ho napodobí i spoluhráč a další finská hvězda Saku Koivu, který si ale vezme několik týdnů na rozmyšlenou. Finále Západní konference odstartuje v neděli na ledě obhájců Stanley Cupu v Chicagu.

Utkání Anaheim - Los Angeles
zdroj: ČTK/AP

"Nikdy mě nenapadlo, že budu mít takovou kariéru. Jsem za to vděčný. Mám z ní spoustu skvělých vzpomínek, se kterými budu žít do konce života," řekl Selänne. Nezapomenutelná je zejména jeho úvodní sezona v NHL, v níž nastřílel 76 branek, celkově zaznamenal 132 bodů a překonal tím v obou statistikách nováčkovské rekordy, kterým se nikdo další nepřiblížil. S Anaheimem před sedmi lety získal i svůj jediný Stanleyův pohár, sen o druhém mu zhatilo Los Angeles. "Věděl jsem, že to skončí buď velkou oslavou, nebo velkým zklamáním. Zrovna teď je to hodně těžké," dodal.

Kings v letošní vyřazovací části vyhráli všech šest zápasů, v nichž čelili vyřazení. V prvním kole otočili sérii se San Jose z 0:3 na zápasy a v historicky první kalifornské sérii s Anaheimem obrátili stav z 2:3. Přitom ve velkém stylu zvládají rozhodující duely, ve kterých v obou případech zvítězili venku rozdílem čtyř branek.

"Vypadá to, že nejlépe hrajeme, když jsme přitlačení ke zdi. Těžko říct, čím to je. Ale je to všechno o týmu, věříme si. Věděli jsme, že dnes musíme podat nejlepší výkon v sérii a to se stalo," komentoval Anže Kopitar úspěch týmu, který se potřetí za sebou dostal do konferenčního finále. "Náš tým je postavený na play-off. V základní části jsme se nevyhnuli výpadkům, ale když o něco jde, jsme připravení," uvedl obránce Drew Doughty. "Nikdo nemusí být skvělý, ale musí být dobrý. A dnes jsme byli všichni dobří," přidal Justin Williams.

K postupu nasměrovala Los Angeles už úvodní třetina, v níž si trefami Williamse, Jeffa Cartera a Mikea Richardse vypracovalo třígólový náskok. V prostředním dějství narostlo vedení Kings po trefách Kopitara a Mariána Gáboríka na 5:0 a arénou se nesl pokřik hostujících fanoušků "My jsme tady doma." Na přelomu druhé a třetí části snížili Kyle Palmieri a Corey Perry, ale Tanner Pearson zpečetil výhru Kings.

"Upřímně řečeno, v první třetině jako by nastoupili chlapi proti chlapcům. Byli větší, silnější, odhodlanější. Všechno, co jsme si řekli, že nesmíme dělat, jsme dělali. Ale zaslouží si uznání. Hráli jako šampioni. V žádném z předchozích šesti utkání neodehráli tak skvěle první třetinu," uvedl domácí kouč Bruce Boudreau.

Jeho protějšek Darryl Sutter vyzdvihl zejména výkony hráčů, kteří mají se sedmými zápasy bohaté zkušenosti. Střelci branek Williams, Richards i Gáborík v šesti rozhodujících duelech v NHL ještě neprohráli. Kopitar má v sedmých zápasech bilanci 3:0. "Táhli tým, o tom není pochyb. Zajistili mu vedení, udali tón zápasu," řekl kouč Kings. 

2. kolo play-off NHL:

Západní konference - 7. zápas:

Anaheim - Los Angeles 2:6 (0:3, 1:2, 1:1)
Branky: 38. Palmieri, 44. Perry - 5. Williams, 9. J. Carter, 16. M. Richards, 23. Kopitar, 35. Gáborík, 54. Pearson. Střely na branku: 27:30. Diváci: 17 395. Konečný stav série: 3:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články