Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ledově klidný Mrázek vychytal třetí nulu sezony

New York - Petr Mrázek vychytal v NHL třetí čisté konto v sezoně, když na ledě Buffala kryl všech 19 střel a dovedl Detroit k výhře 3:0. Talentovaný gólman byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Z českých hráčů bodoval v pěti duelech pátečního programu soutěže jen Andrej Nestrašil, který si při porážce Caroliny 1:4 s New Yorkem Rangers připsal asistenci u jediné branky domácího týmu.

Petr Mrázek
zdroj: Reuters/USA Today Sports

Buffalo - Detroit 0:3

Mrázek v lednu nastoupil v osmi z devíti utkání Detroitu, v každém z nich si udržel úspěšnost nad 90 procent a celkově inkasoval jen desetkrát, přičemž tým získal 13 z 16 možných bodů. S lépe placeným Jimmym Howardem zvítězil americký klub naposledy 3. prosince. Od té doby startoval zkušený gólman šestkrát a vždy prohrál, i když třikrát až v prodloužení nebo po nájezdech.

"Je neuvěřitelné mít za sebou gólmana hrajícího s takovým sebevědomím jako on. Víte, že možná dostane jeden, ale ne více než dva góly. Člověk se tak cítí pohodlně," vyzdvihl českého brankáře autor vítězné branky Dylan Larkin. "Na gólmany je v této sezoně spolehnutí. Oba chytají ohromně, z Petra dnes opět vyzařoval obrovský klid. To se pak hraje snadněji. Navíc umí dobře rozehrát, hodně tím obráncům pomáhá," doplnil Henrik Zetterberg.

V předchozích dvou zápasech Red Wings hlavně vinou nízké produktivity prohráli (se St. Louis 1:2, s Philadelphií 1:2 po nájezdech) a i v Buffalu se dlouho střelecky trápili. I přes výraznou střeleckou převahu Detroitu (45:19) zlomil bezbrankový stav až v 53. minutě Larkin. Pojistku přidal vzápětí Zetterberg a vítězství zpečetil trefou při závěrečné hře bez brankáře Luke Glendening.

"Petr byl opravdu dobrý. Když dáváte málo gólů, nemůžete si dovolit dělat chyby. A pokud v zápase, ve kterém máte většinu utkání více ze hry, udělá brankář minelu, má to psychický dopad na mužstvo. To nedovolil. A když bylo potřeba, aby mužstvo podržel, tak ho podržel. Zejména ve druhé třetině, kdy jsme soupeři umožnili nějaká přečíslení, akce jeden na jednoho a nebezpečné střely. Ale se vším si poradil," řekl trenér Detroitu Jeff Blashill.

Florida - Chicago 4:0

Neúspěšný debut si v dresu Chicaga připsal Jiří Sekáč, který s obhájci Stanleyova poháru prohrál na ledě Floridy 0:4. Český útočník, kterého Blackhawks získali ve středu z Anaheimu, figuroval ve čtvrté řadě a odehrál 11 minut. Domácí o prolomení série čtyř proher rozhodli v rozmezí 11. až 23. minuty, kdy vstřelili všechny góly. Hlavním strůjcem triumfu byl brankář Roberto Luongo, který zneškodnil 27 střel a vychytal 72. nulu v kariéře.

 

"Skončila jim série dvanácti výher (ve čtvrtek na ledě Tampy Bay) a víme, jaké to je a co pak přichází. Taky jsme si tím nedávno prošli. Věděli jsme, že pokud dobře začneme, mohli bychom se dostat do tempa a diktovat ho celý zápas. Bonusem bylo, že jsme jim dali i několik gólů. Dobře odstartovat zápas bylo ale podle mě dnes důležitější než kdykoliv předtím," podotkl Luongo.

Carolina - NY Rangers 1:4

V utkání Caroliny proti Rangers se domácí prosadili jen jednou. Nestrašil vybojoval za brankou kotouč a přihrál Joakimu Nordströmovi, který z levého kruhu střelou nad lapačku Henrika Lundqvista snížil v úvodu prostřední části na 1:2. Jenže o pár minut později J. T. Miller dvěma slepenými zásahy srazil Carolinu na kolena.

Ottawa - NY Islanders 2:5

Milan Michálek má opět zlomený prst. Český útočník už kvůli této diagnóze vynechal v sezoně 16 utkání Ottawy, původní zranění si přivodil při blokování střely Radka Gudase. Stejným způsobem ho nyní obětavá hra vyřadila na neurčito znovu. Bez jedenatřicetiletého hráče, který z utkání odstoupil ve druhé třetině za stavu 2:2, prohrála Ottawa s New Yorkem Islanders 2:5.

"Je to neuvěřitelná smůla," komentoval zranění Michálka jeho spoluhráč Bobby Ryan. "Je to frustrující ztráta. Milo po návratu vnesl do týmu energii a vůdcovství. Je to nešťastná situace pro něho i pro nás," dodal útočník Ottawy, který se po utkání zlobil na výkon týmu v poslední třetině. "Chlapi nechtěli puk, nenabízeli se, nebojovali o něj. Nedodržovali jsme systém a to se nám vymstilo. Oni dělali vše správně, my vše špatně a takhle to dopadlo," řekl Ryan.

Výsledky NHL

Buffalo - Detroit 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)

Branky: 53. Larkin, 58. Zetterberg, 60. Glendening. Střely na branku: 19:45. Petr Mrázek odchytal celé utkání a z 19 střel neinkasoval. Diváci: 18 601. Hvězdy zápasu: 1. Larkin, 2. Mrázek (oba Detroit), 3. Lehner (Buffalo).

Carolina - NY Rangers 1:4 (0:2, 1:2, 0:0)

Branky: 24. Nordström (Nestrašil) - 30. a 32. Miller, 15. McDonagh, 18. Yandle. Střely na branku: 31:32. Diváci: 14 102. Hvězdy zápasu: 1. Miller, 2. McDonagh (oba NY Rangers), 3. J. Staal (Carolina).

Ottawa - NY Islanders 2:5 (0:1, 2:1, 0:3)

Branky: 23. Ryan, 31. Karlsson - 4. Leddy, 32. Clutterbuck, 43. Hamonic, 48. Tavares, 54. Okposo. Střely na branku: 30:34. Diváci: 18 305. Hvězdy zápasu: 1. Tavares, 2. Hamonic (oba NY Islanders), 3. Ryan (Ottawa).

Florida - Chicago 4:0 (3:0, 1:0, 0:0)

Branky: 11. Smith, 18. Campbell, 20. Howden, 23. Ekblad. Střely na branku: 32:27. Diváci: 19.343. Hvězdy zápasu: 1. Luongo, 2. Campbell, 3. Ekblad (všichni Florida).

Colorado - St. Louis 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)

Branky: 60. MacKinnon, rozhodující sam. nájezd Landeskog - 38. Steen. Střely na branku: 41:34. Diváci: 16.366. Hvězdy zápasu: 1. Varlamov (Colorado), 2. Elliott (St. Louis), 3. MacKinnon (Colorado).

Utkání Washington - Anaheim bylo kvůli sněhové bouři odloženo.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články