Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Kvůli sexuálnímu napadení v klubu v roce 2010 skončil v Chicagu manažer Bowman

Generální manažer a prezident hokejových záležitostí Chicaga Stan Bowman odstoupil z funkce kvůli případu sexuálního napadení v týmu v roce 2010. Vyšetřování zadané klubem ukázalo, že Bowman patřil před jedenácti lety ke členům vedení Blackhawks, kteří nereagovali urychleně na obvinění, že tehdejší asistent kouče Brad Aldrich sexuálně napadl nejmenovaného hokejistu. Aldrich po inkriminované sezoně 2009/10, v níž Blackhawks získali Stanley Cup, klub opustil.

Stan Bowman
zdroj: AP

Za špatné řešení aféry také Chicago potrestala NHL pokutou dva miliony dolarů. Bowman, syn legendárního trenéra Scottyho Bowmana, oznámil rezignaci kvůli tomu, aby nebyl rušivým prvkem pro tým.

"Když jsem se před jedenácti lety ve své první sezoně v roli generálního manažera dozvěděl o údajném nevhodném chování tehdejšího videokouče k hráči, okamžitě jsem to oznámil tehdejšímu prezidentovi a šéfovi klubu," uvedl Bowman.

"Až letos jsem zjistil, že nevhodné chování obsahovalo vážné obvinění ze sexuálního napadení. Spolehnul jsem se na to, že můj nadřízený odpovídajícím způsobem zareaguje. Při pohledu zpět, kdy nyní vím, že nezareagoval okamžitě, mě mrzí, že jsem spoléhal na to, že to udělá," dodal Bowman.

Bývalý federální žalobce Reid Schar, jenž vedl nezávislé vyšetřování, uvedl, že kvůli obvinění ze sexuálního napadení se v květnu 2010 sešlo vedení klubu.

"Je zřejmé, že poté, co byli informováni o údajném sexuálním obtěžování a nevhodném chování, tři týdny nic nepodnikli," uvedl Schar.

Mezi účastníky schůzky byli i tehdejší kouč Joel Quenneville, jenž nyní trénuje Floridu, a Bowmanův asistent Kevin Cheveldayoff, který je teď generálním manažerem Winnipegu. Bowman je zároveň generální manažerem týmu USA pro olympijské hry v Pekingu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články