Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kooperativa NBL 2024/2025

Kulich s Rouskem zažívají další zkoušku. V týmu budoucnosti musí zůstat trpěliví

Oba chtějí patřit k výjimečné skupině českých hráčů, kteří mají právo trvale působit mezi zámořskou hokejovou smetánkou. Útočníci Buffala Jiří Kulich a Lukáš Rousek dál bojují o místo v NHL. Další starty si mohou připsat v Praze při akci Global Series proti New Jersey Devils.

Lukáš Rousek (úplně vpravo) s Jiřím Kulichem
zdroj: ČT

Jestli jsou něčím Buffalo Sabres charakterističtí, tak je to všeobecný názor, že to je mladý tým, který by měla čekat zářná budoucnost. Po třinácti letech zmaru bez play-off pomalu, ale jistě přichází doba, kdy by se osud měl zase začít otáčet ve prospěch celku ze státu New York.

Klub měl při nuzných letech a trpělivé přestavbě dostatek času draftovat nadějné talenty a postupně dát dohromady skupinu hráčů, která by měla vytvořit konkurenceschopný výběr. To hrálo (a pořád hraje) do karet také českým hráčům.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Hokejisté Buffala a New Jersey trénují v Praze

Přestože vedení Buffala draftovalo bývalého sparťanského útočníka Rouska v roce 2019 až v šestém kole jako celkově 160. v pořadí, poslední dvě sezony je na hraně prvního týmu a farmy. V předminulé sezoně okusil NHL v prvních dvou zápasech, v posledním ročníku už naskočil do dalších 15 duelů.

Kulicha, zřejmě největší český talent posledních let, si Sabres vybrali v roce 2022 už v prvním kole draftu jako celkovou osmadvacítku. A bývalý kapitán české dvacítky, se kterou dosáhl na stříbro a bronz z posledních dvou juniorských šampionátů, se dočkal premiéry před necelým rokem – shodou okolností proti New Jersey.

O šanci "nahoře" si řekli kromě talentu také skvělými výkony na farmě v Rochesteru. Rousek nasbíral za poslední dvě sezony za Americans 26 gólů a 97 bodů v 121 zápasech, Kulich stihl v 119 duelech dokonce 51 branek a celkově 91 bodů.

Oběma českým hráčům však na druhé straně škodí fakt, že jsou v tak mladém týmu, který ofenzivním (ale i defenzivním) talentem překypuje. A tady se dostáváme k základnímu problému. Všichni hrát v Buffalu prostě a jednoduše nemohou.

Dylan Cozens (ročník 2001), Peyton Krebs (2001), J. J. Peterka (2002), Jack Quinn (2001), to je jen úzký výčet těch nejtalentovanějších hráčů Buffala. Připočtěte k nim ještě "mazáky" jako Alex Tuch (1996), Tage Thompson (1997), Jordan Greenway (1997), Ryan McLeod (1999) nebo Jason Zucker (1992) a rázem jsou tři ze čtyř útoků plné. A těžko cpát ofenzivní hráče do defenzivnější čtvrté formace.

Konkurence v NHL je tvrdá a v Buffalu o to víc. Není proto divu, že čeští hráči si musí další šanci vyčekat. Nezbývá než jen dál poctivě pracovat. Kulich s Rouskem však v Praze pořád trénují ve žlutých dresech, tedy mimo zápasovou sestavu. Naděje na pražský start se tak zřejmě neustále snižují. Pokud nevyjdou zápasy doma v Česku, musí být připraveni na další příležitost, která dříve nebo později zase přijde.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články