Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kubalík si plácl s Chicagem a po skvělé sezoně se pokusí prosadit v NHL

Očekávané se potvrdilo. Dominik Kubalík se dohodl s Chicagem na jednoletém kontraktu na 925 tisíc dolarů a v příští sezoně zabojuje o místo v NHL v prvním týmu Blackhawks. Bývalý plzeňský útočník, kterému se vydařil aktuální ročník ve švýcarské lize, byl vidět i na nedávném mistrovství světa na Slovensku, kde si v deseti zápasech připsal 12 bodů včetně šesti branek.

Český útočník Dominik Kubalík
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Chicago je jedním z týmů Original Six a jednou z vůbec nejlepších organizací. Už to znamená hrozně moc. Jsem moc rád, že o mě projevili zájem. Udělám všechno pro to, abych si svou šanci zasloužil. Ještě jsme nic konkrétního neřešili, to nás teprve čeká. Včetně plánu na léto," řekl Kubalík.

"Z hlediska klubové kariéry už nic většího než podepsat smlouvu v NHL není. Bude záležet jen na mně, jak obstojím. Už za sebou situaci, kdy jsem neměl nic jistého, mám a jedu se o to prostě porvat. Není čeho se bát," doplnil Kubalík.

Je nám líto, video expirovalo.
Kubalík podepsal nováčkovský kontrakt s Chicagem a míří do NHL

Navíc má český reprezentant i naději, že by se mohl představit na startu své kariéry v NHL v Praze. Chicago v O2 areně vstoupí 4. října do sezony v souboji proti Philadelphii.

"Vidina toho zápasu v Praze je pro mě obrovským lákadlem. Je to super pocit. V roli soupeře bych mohl potkat Gudyho (Radka Gudase), takže on už samozřejmě měl nějaké narážky, ať se připravím. Ale on neví, jaké je to hrát proti mně," smál se Kubalík v připomínce hecování se spoluhráčem z mistrovství světa v Bratislavě.

Dominikovi Kubalíkovi se mimo jiného věnoval i Hokej fokus podcast po skončení světového šampionátu:

"O Chicagu jsem neslyšel jediné špatné slovo. Když se řekne Blackhawks, vybavím si relativně nedávno vyhrané Stanley Cupy a osobnost Patricka Kanea. S ním kdybych si mohl zahrát...," řekl k angažmá u šestinásobného vítěze Stanleyova poháru, který slavil i v letech 2010, 2013 a 2015.

Kubalík měl původně ještě na rok platnou smlouvu s Ambri-Piottou a klub mu umožnil zkusit NHL. "Švýcarsko mě posunulo po lidské i hokejové stránce. Když se naskytla tato příležitost, tak mi nebránili a věřili ve mě. Chtěl bych jim moc poděkovat. Celou sezonu jsem se snažil zapracovat jak na hře s kotoučem, tak na bránění," prohlásil.

Kubalík si v NLA připsal v 50 zápasech 57 bodů za 25 branek a 32 asistencí, díky čemuž vyhrál kanadské bodování švýcarské ligy jako první český hokejista v historii. V play-off přidal v pěti zápasech šest bodů za gól a pět přihrávek.

Na mistrovství světa v Bratislavě byl třetím nejproduktivnějším hráčem českého výběru. Celkově byl s 23 body za 15 gólů a osm přihrávek nejlepším hráčem národního týmu v sezoně.

Podívejte se na všechny Kubalíkovy branky na MS:

Kubalíka draftovalo Los Angeles v roce 2013 v sedmém kole na 191. pozici, ale kontrakt s ním Kings nikdy neuzavřeli. Chtěli jej angažovat v minulé rozehrané sezoně, ale český kanonýr setrval v Ambri-Piottě, se kterou v roce 2017 uzavřel po krachu plánovaného angažmá v Ufě v KHL tříletou smlouvu. Do Chicaga vyměnilo vedení Los Angeles práva na českého hráče za volbu v pátém kole letošního draftu.

Ve švýcarské lize sehrál Kubalík za sezonu a půl celkem 90 utkání a nasbíral 97 bodů za 37 branek a 60 asistencí. V české extralize má nejlepší střelec sezon 2015/16 a 2016/17 na kontě 131 bodů za 79 gólů a 52 přihrávek ze 188 duelů. Reprezentoval také na loňských olympijských hrách v Pchjongčchangu a následném mistrovství světa v Kodani a Herningu.

V Chicagu by se mohl potkat s krajanem Davidem Kämpfem, kterému ale končí smlouva a může se stát chráněným volným hráčem. Dobře zná i německého reprezentanta a rodáka z Česka Dominika Kahuna.

"S ním se znám už z Plzně, když jsme spolu hrávali ještě v žáčcích. S Davidem Kämpfem jsme se potkali v reprezentaci do dvaceti let, takže to pro mě nebude takové neznámo. Samozřejmě jsem se už některých kluků ptal, co a jak. Bavil jsem se s Honzou Ruttou a s Dominikem jsme si na tohle téma psali," prohlásil Kubalík.

Chystá se na kvalitní letní přípravu. "Vzhledem k pozdějšímu startu soutěže, než jak jsem byl zvyklý, budu mít delší přípravu, což je pro mě jedině dobře. Budu mít dostatek času se pořádně nachystat. Nebudu nic zásadního měnit - poslední tři roky se připravuji tady na západě Čech v takové skupince, to funguje výborně, tak věřím, že budu připravený," dodal Kubalík.

Jeho o šest let starší bratr Tomáš sehrál v NHL 12 zápasů za Columbus v sezonách 2010/11 a 2011/12. "Shodou okolností jako malý Chicago vyloženě miloval a hodně o něm vyprávěl. Byl to jeho sen a teď je rád, že si ho snad splním já. Jeho názor mě samozřejmě zajímal ze všech nejvíc. Probírali jsme to několikrát, co by bylo nejlepší, co zlepšit, abych měl lepší pozici. Je to i jeho zásluha, že jsem teď tady. Brácha také odehrál jeden zápas v hale Chicaga a moc chválil atmosféru," dodal Kubalík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články