Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Krejčího Boston postupuje přes Detroit, střelci San Jose se zasekli

New York – Boston bez obtíží potvrdil roli nejlepšího celku po základní části a je druhým postupujícím do 2. kola bojů o Stanleyův pohár. S Rudými křídly z Detroitu si tým okolo Davida Krejčího poradil v poměru 4:1 na zápasy, když v posledním utkání zvítězil 4:2, a nyní na bostonské Medvědy čeká Montreal. Cestu k postupu si naopak zkomplikovalo San Jose, které ztratilo pohodlné vedení 3:0 na zápasy a po prohře 0:3 už vede v sérii "jen" 3:2.

Hokejisté Bostonu
zdroj: ČT/AP

Boston - Detroit 4:2

Bruins sice s Detroitem prohráli první duel na domácím ledě 0:1, další čtyři klání ale poměrně s přehledem získali ve svůj prospěch a potvrdili roli nejlepšího týmu základní části. Poslední utkání zlomil slovenský obránce Zdeno Chára, který čtyři sekundy před koncem druhé třetiny dostal Boston do vedení 2:1, které hned v úvodu třetí třetiny navýšil Milan Lucic.

Hosté sice v 57. minutě vykřesali naději kontaktním gólem Henrika Zetterberga, jenže pak se připravili o většinu času, který jim zbýval na vyrovnání, chybou při střídání, po níž následoval trest za příliš mnoho hráčů na ledě. V poslední minutě pak postup Bruins definitivně zpečetil gólem do prázdné branky při power-play Jarome Iginla, u jehož trefy si připsal asistenci David Krejčí.

"Je důležité, že jsme nepřipustili žádné drama. Kdybychom tenhle zápas prohráli, soupeř by byl na koni a navíc by se hrálo zase u nich. To jsme nechtěli připustit," konstatoval útočník Lucic. "Hodně nám pomohlo, že jsme dali první gól, od něj se dnešní utkání hodně odvíjelo," řekl Lucic o trefě Louie Erikssona, který se prosadil už ve 4. minutě v přesilové hře. Osmadvacetiletý rodák ze švédského Göteborgu dal první gól v play-off od května 2008.

Boston prošel do 2. kola popáté během posledních sedmi let, kdy na střídačce vládne Claude Julien. A nyní narazí na tradičního soupeře - Montreal, s nímž se v play-off utkal už třiatřicetkrát a který Julien shodou okolností trénoval v roce 2004.

Poslední dvě série v letech 2009 a 2011 vyhrál Boston, předtím byl třikrát po sobě (2002, 2004 a 2008) úspěšný Montreal, který také vyhrál tři ze čtyř vzájemných zápasů v sezoně. "Bude to opět obrovská bitva plná emocí, která pohltí obě města a fanoušky. Viděli jsme, co v prvním kole udělali s Tampou, a budeme muset ze sebe vydat maximum, abychom uspěli," uvědomuje si Lucic.

San Jose - Los Angeles 0:3

Cestu do dalšího kola si zkomplikovali "Žraloci" ze San Jose, kteří vedli nad Los Angeles už 3:0 na zápasy, po sobotní prohře na domácím ledě 0:3 je však stav série už jen 3:2. Sharks v úvodních dvou domácích duelech nasázeli soupeři dohromady 13 gólů, tentokrát se neprosadili ani jednou, naopak sami kapitulovali dvakrát hned v první třetině.

Zatímco brankář Kings Jonathan Quick zneškodnil všech 30 střel a počtvrté v kariéře vychytal proti San Jose v play-off čisté konto, brankář domácích Antti Niemi ve druhém utkání za sebou střídal. Na střídačku se poroučel už po 22 sekundách druhé třetiny, kdy Jeff Carter vstřelil třetí gól Los Angeles.

"Jsme samozřejmě s dnešním výkonem maximálně spokojení. Tohle je hra, která odpovídá našemu stylu trošku víc, než jak vypadaly předchozí zápasy," poznamenal obránce Drew Doughty, jehož tým poprvé v sérii nedostal v zápase minimálně tři góly. "Quick dnes zachytal výborně. Ale také jsme mu konečně pomohli my v obraně. Nemusí se stavět v každém utkání na hlavu, aby udržel naše šance na vítězství," dodal Doughty.

Český mladík Tomáš Hertl v dresu San Jose strávil na ledě jen necelých deset minut a byl přítomen u obou inkasovaných gólů v úvodním dějství.

Pittsburgh - Columbus 3:1

Postupový mečbol získali v sobotu hokejisté Pittsburghu a Colorada. "Tučňáci" na domácím ledě porazili Columbus 3:1, Avalanche přemohli Minnesotu 4:3 v prodloužení a oba se ujali vedení v sérii 3:2. Pittsburgh měl od začátku navrch a celkově přestřílel soupeře v poměru 51:24, po první třetině ale domácí tým prohrával 0:1.

Ve zbytku utkání však gólman Marc-Andre Fleury zavřel branku a odrazil nápor kritiků, kteří se do něho pustili po nepřesvědčivém výkonu v předchozím zápase, který Columbus vyhrál 4:3. Fleurymu pomohli nejen spoluhráči, ale také fanoušci, kteří na začátku zápasu vyvolávali jeho jméno. A pak také na konci. "Dodalo mi to sebevědomí, byl to hodně příjemný pocit," přiznal Fleury.

Penguins postupem času střeleckou převahu vyjádřili góly. O vyrovnání se postaral ve 28. minutě Chris Kunitz, vítěznou trefu zařídil ve 47. minutě Jussi Jokinen a výhru potvrdil 61 sekund před závěrečnou sirénou střelou do prázdné branky Kris Letang.

Colorado - Minnesota 4:3 v prodl.

Minnesota byla v Coloradu blízko třetího vítězství v řadě. Domácí sice dvakrát vedli 1:0 a 2:1, Wild ale v úvodu třetí třetiny dvěma góly v rozmezí minuty a jednapadesáti sekund otočili skóre ve svůj prospěch. Avalanche pak vyrovnali až v předposlední minutě, kdy se při hře bez brankáře prosadil P. A. Parenteau. Vítězný gól vstřelil ve čtvrté minutě nastaveného času nejproduktivnější nováček základní části Nathan MacKinnon. 

Boston - Detroit 4:2 (1:0, 1:1, 2:1) Branky: 4. Eriksson, 40. Chára, 45. Lucic, 60. Iginla (Krejčí) - 35. Dacjuk, 57. Zetterberg. Střely na branku: 33:33. Diváci: 17 565. Konečný stav série: 4:1.

Pittsburgh - Columbus 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Branky: 28. Kunitz, 47. J. Jokinen, 59. Letang - 13. Jenner. Střely na branku: 51:24. Diváci: 18 618. Stav série: 3:2.

San Jose - Los Angeles 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Branky: 9. Toffoli, 13. Kopitar, 21. Carter. Střely na branku: 30:41. Diváci: 17 562. Stav série: 3:2.

Colorado - Minnesota 4:3 v prodl. (0:0, 2:1, 1:2 - 1:0)
Branky: 29. McLeod, 33. Holden, 59. Parenteau, 64. MacKinnon - 30. Moulson, 45. Parise, 47. Brodziak. Střely na branku: 35:32. Diváci: 18 418. Stav série: 3:2. 

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články