Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Král míří do NHL, v Torontu podepsal tříletou smlouvu

V roce 2018 byl draftován, ale elitní zámořskou soutěž dosud neokusil. To by se však mělo změnit. Obránce Filip Král ze Spokane z juniorské WHL totiž podepsal tříletý nováčkovský kontrakt v NHL s Torontem.

Filip Král (vlevo) v reprezentačním dresu v utkání s Kanadou
zdroj: AP autor: Darryl Dyck

"Jsem samozřejmě moc rád, ale nevnímám to jako vrchol své cesty v zámoří naopak to beru jako pomyslný první krok. Těším se na letní dřinu i na následný nováčkovský kemp. Samozřejmě za předpokladu, že už se v té době celý svět včetně hokeje vrátí do klasických kolejí," řekl Král.

Brněnský odchovanec v uplynulé sezoně, kterou předčasně ukončila pandemie koronaviru, nasbíral v 53 zápasech 49 bodů za 12 branek a 37 asistencí. Za tři roky ve WHL si připsal v základní části v 154 duelech 120 bodů za 31 gólů a 89 přihrávek. V 17 utkáních play-off má na kontě 2 body za 2 asistence.

"Jsem velmi rád, že si Filip smlouvu vybojoval. Šel do zámoří s tímto cílem, a přestože se musel popasovat s několika zraněními, vždy se dokázal vrátit ještě silnější. Je to skromný a inteligentní kluk, který na sobě neustále pracuje a zlepšuje se," uvedl šéf hokejové sekce agentury Sport Invest Robert Spálenka.

Král stihl před odchodem do Severní Ameriky také 32 zápasů v extralize za Kometu Brno a připsal si 2 asistence. Startoval také na mistrovství světa osmnáctek a dvou šampionátech dvacítek.

"Loni jsme hodně řešili jeho budoucnost, byli jsme společně s našimi zámořskými kolegy přesvědčeni o tom, že ideální bude pokračování ve WHL. Filip nakonec tento názor vzal za svůj a odehrál fantastickou sezonou. Nebyl jen skvělým obráncem, ale jedním z dominantních hráčů celé soutěže," uvedl Spálenka.

"Nyní bude zásadní přechod do dospělého hokeje. Musí dokázat, že také na této úrovni bude konkurenceschopný a že se může nadále zlepšovat."

"Co se týče samotné NHL, je to samozřejmě také otázka štěstí. Navíc teprve uvidíme, jak bude mít Toronto seskládaný tým. Klub se však pohybuje na hraně platového stropu, a mladí hokejisté s nováčkovskými smlouvami tak mohou být zajímavou možností. Věřím, že si Filip svými výkony sám brzy řekne o pozornost," dodal Spálenka.

Zdroj
ČTK, Sport Invest

Hlavní zprávy

Nejčtenější články