Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kapitán Chicaga Toews: Stále v sobě držíme touhu vyhrávat

Chicago - Hokejisté Chicaga zvládli hned na první pokus poslední krok k ukončení finálové série s Tampou, využili mečbol před svými fanoušky a již potřetí za posledních šest sezon je čekají bouřlivé oslavy. I proto se komisionář Gary Bettman neubránil ve své řeči po skončení finále slovům o dynastii. "Vyhráli jsme to jeden pro druhého, pro město, je to ohromné," prohlásil kapitán vítězů Jonathan Toews. Lightning povolili soupeři během šesti bitev finálové série jen 13 gólů, ale ani to nestačilo na úspěch.

Jonathan Toews a Patrick Kane
zdroj: ZUMA autor: Mike Wulf

Toews získal v 27 letech již třetí Stanley Cup a na kontě má i dvě olympijská zlata. "V mnoha ohledech vítězství jako tohle pro naše domovské město překračuje hranice sportu. Každý by toho chtěl být součástí," řekl kapitán Blackhawks. Ujistil však zároveň, že v příští sezoně lze očekávat po úspěchu znovu stejně hladové Chicago. "Neustále rosteme a dozráváme. A držíme v sobě touhu vyhrávat pořád víc a víc. O tom to celé je," doplnil Toews.

"Skvělé pocity, je úžasné být u toho," radoval se obránce Duncan Keith, neúnavný bojovník, který jako pilíř obrany odehrál v play-off porci 715 minut, v průměru přibližně 31 za zápas. Výkony navíc vyšperkoval celkem 21 kanadskými body (3+18). Jednatřicetiletý rodák se stal teprve čtvrtým hráčem v poli od roku 1998, jenž metu 700 odehraných minut ve vyřazovacích bojích překročil.

Keith dal také vítězný gól celého finále a navrch obdržel Conn Smythe Trophy určenou nejužitečnějšímu hráči play-off. Na takovou kombinaci dosáhl dosud jen legendární Bobby Orr, jemuž se to v dresu Bostonu podařilo dokonce dvakrát v letech 1970 a 1972. "Takových ocenění však nedosáhnete, aniž byste byli součástí skvělého týmu s úžasnými hráči, a já jsem hrdý, že jsem součástí téhle party, v níž se každý stará a dělá to, co je potřeba udělat pro úspěch," ocenil Keith.

Duncan Keith s Conn Smythe Trophy
zdroj: AP autor: Charles Rex Arbogast

Velký příběh s nejlepším možným koncem prožil i obránce Kimmo Timonen, čtyřicetiletý Fin, který plánuje ukončit hráčskou kariéru. Timonen nuceně odpočíval na začátku sezony kvůli krevním sraženinám v noze a také v plicích. "Opouštím tuto hru jako vítěz Stanley Cupu. Není nic, co bych si mohl přát více," radoval se Timonen, v jehož bohaté sbírce "velký" titul dosud chyběl. Má tři stříbra z mistrovství světa a stříbro a tři bronzy z olympijských turnajů.

Několik hráčů na obou stranách dohrávalo sezonu jen se sebezapřením. Například útočník Tyler Johnson, nejproduktivnější hráč a zároveň i nejlepší střelec play-off, jehož nezastavilo ani zlomené zápěstí. Brankář Tampy Ben Bishop zase odchytal finálovou sérii s přetrženým tříslem. "Nebylo to o tom, že by nám chyběla snaha. Jen nám zvlhl střelecký prach. Měli jsme šance, trefovali tyčky, míjeli odkryté branky a také trefovali jejich hokejky. Nebylo nám přáno," litoval trenér poražených Jon Cooper.

Jestli si na někoho zasedla smůla ještě o něco více než na ostatní, byl to hvězdný forvard Steven Stamkos. Jen v posledním utkání číslo šest stihl dvakrát orazítkovat tyčku. Stejně jako na jeho začátku, zakončil play-off osmizápasovou sérií bez vstřeleného gólu. "Je to hodně frustrující, zvlášť pro mě, když jsem nedokázal odvést svou práci v těch posledních zápasech. Je to něco, co si budete pamatovat dlouhou dobu," netajil Stamkos.

Smutek hokejistů Tampy
zdroj: AP autor: Dirk Shadd

Teprve až ve finále prohrál floridský celek třikrát v řadě, což se mu stalo vůbec poprvé v sezoně. Jako kdyby mu na závěr 26 zápasů (z maximálně možných 28) dlouhé pouti vyřazovacími boji, což znamená vyrovnání rekordu, trochu došel dech. "Dobré týmy najdou cestu, jak vyhrát. Není otázkou šťastné náhody, že Chicago dokázalo vyhrát potřetí za šest sezon. Zaslouží si uznání a velký obdiv," uvedl švédský obránce Victor Hedman.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články