Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kandidát na gól roku? Pastrňák byl v panickém módu, spoluhráče pobavila oslava

Sezona NHL je teprve na úplném začátku, přesto už nyní je známý jeden horký kandidát na autora gólu roku. Tím je David Pastrňák. Dvaadvacetiletý křídelník nádhernou sólo akcí odstartoval obrat Bostonu v utkání s Edmontonem a po střetnutí na adresu české hvězdy padaly jenom slova chvály.

Naznačil střelu a hodil si puk kolem zakleknutého protihráče. Úkol číslo jedna splněn. Ten druhý, možná ještě těžší, byl ale teprve před Davidem Pastrňákem. Zakončit skvěle rozjetou sólo akci gólem. A i to proběhlo ve velkém stylu. Česká hvězda rozkmitala na hokejce puk ve stylu pojď jsem, kam jdeš. Pravo, levo, pravo, levo, bekhend a brankář Edmontonu Cam Talbot byl bezmocný.

Český útočník, který byl vyhlášen hvězdou utkání číslo jedna tak znovu potvrdil, že je na startu nového ročníku ve výborně formě. Vždyť v 4 utkáních nasbíral už 6 bodů za 4 trefy a 2 asistence. Na tento gól z přesilové hry v úvodní třetině se však bude vzpomínat ještě hodně dlouho a bezesporu bude patřit mezi hlavní kandidáty na gól roku. Jelikož spojit takto um a klid v zakončení…

I když klid. Možná na první moment klid. Sám český křídelník přiznal, že při akci úplně vyklidněný nebyl. "Já sám byl v panickém módu," řekl rodák z Havířova, který uznal, že mu pomohl i led.

"Zkazili útočnou akci a já měl trochu času navíc, který je potřeba využít. V jejich obraně byla najednou díra, takže jsem se rozhodl, že tam zkusím vlétnout a nakonec to dopadlo tak, že puk skončil až v brance. Pomohlo mi, že led byl čerstvý, takže jsem neztratil kontrolu a bekhend vyšel," dodal.

Nabízelo by se po takové brance slavit jako zběsilý. Pastrňák však zůstal v klidu a se spoluhráči si plácl, jako by šlo o obyčejnou trefu, což některé pobavilo. "Ten gól byl neuvěřitelný. A sledovat potom, jak po něčem takovém předvádí malinkatou oslavu, bylo hodně vtipné," řekl jeho spoluhráč Matt Grzelcyk, jenž si při gólu připsal asistenci.

Roste z něj velký lídr

Pastrňákova trefa každopádně Bruins pořádně nakopla. Po nevydařeném startu, kdy se Edmonton ujal vedení trefou Connora McDavida, právě zásah českého reprezentanta vyprovokovala domácí k velkému obratu. Už za dalších šest minut totiž Boston vedl 3:1 i díky jedné asistenci Davida Krejčího a nakonec si dokráčel pro triumf 4:1.

"Jestli nás to nakoplo? Samozřejmě. A nakoplo to také 18 000 fanoušků. Kdo by takovou trefu neocenil, že. Bylo to něco fantastického, akce velkých technických schopností," chválil po střetnutí kouč Bruins Bruce Cassidy, který může být s výkony svých svěřenců zatím velice spokojen. Ze čtyř dosavadních duelů bral Boston tři výhry.

Velkou měrou se o to zasloužil právě Pastrňák, který znovu potvrzuje, jak si v lajně rozumí s Patricem Bergeronem a Bradem Marchandem. Zároveň také ukazuje, jak neustále herně roste. I on sám to na sobě cítí a přiznává, že mu pomohlo loňské play-off, během něhož posbíral ve 12 duelech 20 bodů.

"Je to úplně něco jiného a dalo nám to spoustu zkušeností. Myslím, že už nemohu být tak nervózní, jako v zápase číslo sedm proti Torotontu. Určitě je to způsob, jak se dostat do větší pohody před zápasy základní části," popsal hráč, který je u Bruins už pátou sezonu.

Pokrok Pastrňáka v sebedůvěře, ale také i v komplexnosti chválí i kouč Cassidy, jenž cítí, že z české hvězdy se stává velký lídr celého týmu. "Je skvělé Pastu sledovat, jak si bere vedení, jelikož je kolem hráčů jako Jake DeBrusk, Ryan Donato a další. Jsou sice stejně staří, ale on je umí vést, což je důležité," dodal trenér.

Pastrňák tak začal nový ročník ve velkém stylu a vše naznačuje, že by bez potíží mohl překonat loňský rok, kdy v základní části získal 80 bodů za 35 gólů a 45 asistencí.

Jen udržet tempo a formu. Podaří se to?

Zdroj
ČT sport, nhl.com,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články