Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kanada truchlí, odešlo největší Rudé křídlo a velvyslanec hokeje

Praha - Během své dlouholeté kariéry si kanadský hokejista Gordie Howe vysloužil přezdívky Pan všechno, Král hokeje, Legenda a další, nejvíc se ale uchytilo prosté Mr. Hockey. Jeden z nejlepších hokejistů všech dob zemřel ve věku 88 let a jeho odchod zasáhl celou kolébku hokeje.

Gordie Howe
zdroj: AP autor: Darryl Dyck

"Gordieho velikost daleko přesahuje pouhé statistiky. Tu odrážejí slova bezpočtu hráčů, kteří se k němu připojili v Síni slávy a brali ho jako svého hrdinu," uvedl komisionář NHL Gary Bettman. "Jeho houževnatosti na ledě se vyrovnal pouze jeho humor a pokora mimo hřiště. Žádný sport by si nemohl přát lepšího a milovanějšího vyslance."

Howe se sice s hokejem poprvé rozloučil jako třiačtyřicetiletý v roce 1971, ale o dva roky později se vrátil, aby si zahrál se svými syny Markem a Martym ve WHA a poslední sezonu kariéry i v NHL. "Jeho zaujetí pro výhry se vyrovnalo jen oddanosti spoluhráčům, přátelům Red Wings, Detroitu a především jeho rodině," řekl Bettman.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřela hokejová legenda Gordie Howe, bylo mu 88 let

Manželka Gordieho Howea zemřela před sedmi lety rovněž po těžké nemoci. "Jeho péče o Collen během její nemoci a skutečnosti, že si prodloužil kariéru do páté dekády, aby si mohl zahrát se syny, jsou pouze dvěma příklady jeho skutečných životních priorit," vyzdvihl Bettman silná rodinná pouta slavného hokejisty.

"Jménem celé generace, kterou nadchla jeho hra, i těch, kteří ho znají pouze z vyprávění, a jménem všech mladých lidí a spoluhráčů, které inspiroval, zasíláme kondolence od srdce, útěchu a sílu rodině Howeových a všem, kdo truchlí nad odchodem tolik oceňované ikony naší hry," uzavřel Bettman.

Rodině zemřelé hokejové legendy kondoloval mezi prvními i kanadský premiér Justin Trudeau. "Upřímnou soustrast rodině, Detroitu i všem jeho fanouškům na celém světě. Je to velmi smutná chvíle pro nás všechny. Neuvěřitelná Kariéra Gordieho Howea inspirovala generace hokejistů. Navždy pro nás zůstanete Mr. Hockey," uvedl Trudeau.

Pro generálního manažera Detroitu Kena Hollanda byl Howe největším "Rudým křídlem" všech dob a možná i největším hráčem v historii NHL. "Byl to skvělý silový útočník, jeden z největších hráčů své doby, s takovou zručností a houževnatostí jako nikdo jiný. Jako člověk byl neuvěřitelný, miloval společnost a uměl lidi rozesmát. Byl to skvělý ambasador našeho sportu. Je to velmi smutný den pro hokej," řekl Holland.

S číslem svého hokejového idolu chtěl původně hrát Howeův velký následovník Wayne Greztky, ale protože bylo obsazené, zvolil tehdy 99 a proslavil ho stejně jako Howe svou devítku. "Bohužel jsme dnes přišli o nejlepšího hokejistu všech dob, ale hlavně o nejpříjemnějšího člověka, jakého jsem poznal," reagoval na zprávu o Howeově úmrtí The Great One.

Zdroj
ČT sport, ČTK, sportsnet.ca

Hlavní zprávy

Nejčtenější články